ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνταξιούχοι: Έτσι θα βγεις στη σύνταξη με λιγότερα από 15 χρόνια εργασίας!

Πώς μπορούν οι συνταξιούχοι να λάβουν σύνταξη ακόμα και με λιγότερα από 15 χρόνια εργασίας;

Συνταξιούχοι: Έτσι θα βγεις στη σύνταξη με λιγότερα από 15 χρόνια εργασίας!
Συντάκτης: Στέλιος Ανδρικάκης Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Πλήρη σύνταξη σε μορφή επιδόματος μπορούν να εξασφαλίσουν οι συνταξιούχοι, που δεν έχουν συμπληρώσει καν 15 χρόνια εργασία.

Αυτό αναφέρει η Real News, τονίζοντας ότι αφορά τους ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, αλλά δεν έχουν φτάσει τα 15 έτη ασφάλισης κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.

Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων μπορεί να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων με δύο τρόπους:

Μάλιστα τονίζεται ότι έχει ανοίξει ήδη ο δρόμος για τη συνταξιοδότηση με εξαγορά των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, σε αυτές τις περιπτώσεις που προαναφέραμε.

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο ασφαλισμένος προκειμένου να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με τον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης είναι τα εξής:

Ασφαλισμένοι σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και συμπλήρωσαν το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31/12/2022, καθώς και όσοι απασχολούνται στον δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, μπορούν να αναγνωρίσουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης ή έξι μήνες, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση ισχύουσες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, των φορέων στους οποίους είναι ασφαλισμένοι.

Συνταξιούχοι: Οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:

Η αναγνώριση γίνεται με εφάπαξ καταβολή εκ μέρους του ασφαλισμένου των εισφορών εργοδότη και ασφαλισμένου, που αντιστοιχούν στον αναγνωριζόμενο χρόνο ασφάλισης, με βάση το ισχύον, κατά την υποβολή της αίτησης για την αναγνώριση, ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη. Όσοι έχουν ασφαλιστεί για τουλάχιστον 500 «ημέρες εργασίας ή για 20 μήνες, εντός πέντε ετών πριν από την ημερομηνία αίτησης συνταξιοδότησης, μπορούν να προβούν σε προαιρετική συνέχιση της ασφάλισής τους, για διάστημα μέχρι τρία έτη από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης. Δικαίωμα υπαγωγής στην προαιρετική ασφάλιση έχουν οι ασφαλισμένοι σε πρώην φορείς κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ και απασχολούνται στον δημόσιο τομέα με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, εφόσον σωρευτικά πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

1) Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

2) Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από 399,54 ευρώ. Αν η σύνταξη αυτή ή η παροχή από δημόσιο φορέα που λαμβάνουν είναι μικρότερη από το επίδομα των 399,54 ευρώ, δικαιούνται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του που σού της σύνταξης ή της παροχής που λαμβάνουν από το επίδομα.

3) Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα 15 συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης για τη λήψη του επιδόματος ή 15 έτη μεταξύ του 17ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους, εκ των οποίων τα δέκα συνεχόμενα πριν από την υποβολή της αίτησης και εξακολουθούν να διαμένουν στην Ελλάδα και μετά τη λήψη της παροχής.

4) Το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του αιτούντος και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 4.320 ευρώ και στην περίπτωση έγγαμων το συνολικό οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα να μην υπερβαίνουν τα 8.640 ευρώ. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του αιτούντος δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 90.000 ευρώ, ενώ το τεκμήριο αντικειμενικής δαπάνης της κινητής περιουσίας του (επιβατηγά Ι.Χ., Μ.Χ. αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εισόδημα δεν υπολογίζονται:

α) Οι οικονομικές ενισχύσεις που χορηγούνται σε άτομα με αναπηρίες λόγω της αναπηρίας τους.

β) Το διατροφικό επίδομα που χορηγείται στους πάσχοντες από χρόνια ανεπάρκεια τελικού σταδίου και στους μεταμοσχευμένους.

γ) Το επίδομα ανεργίας.

δ) Η διατροφή που καταβάλλεται σε ανήλικο τέκνο. Δικαιούχοι είναι όσοι δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα ή το εξωτερικό μεγαλύτερη από το επίδομα της παροχής των ανασφάλιστων υπερηλίκων.

Exit mobile version