ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις: Αυτές είναι οι 11 αλλαγές που έρχονται

Σημαντικές αλλαγές θα γίνουν στις συντάξεις από αυτό το Φθινόπωρο οι οποίες θα ευνοήσουν τους περισσότερους συνταξιούχους.

Συντάξεις: Αυτές είναι οι 11 αλλαγές που έρχονται
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Σε 11 σημαντικές αλλαγές θα προχωρήσει η κυβέρνηση στις συντάξεις αυτό το φθινόπωρο με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να ανακοινώσει τις αυξήσεις στη φετινή ΔΕΘ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μαίρης Λαμπαδίτη στο Πρώτο Θέμα, μέσα στο φθινόπωρο θα δούμε αυξήσεις, ελαφρύνσεις στις παρακρατήσεις, εφάπαξ οικονομικές ενισχύσεις και όχι μόνο.

Συντάξεις: Αυτές είναι οι 11 αλλαγές που θα δούμε

  1. Αυξήσεις 2,5% στις συντάξεις
    Για το 2025 περίπου 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι θα δουν αύξηση που θα κυμαίνεται γύρω στο 2,5% και ίσως λίγο παραπάνω. Οι αυξήσεις θα ακολουθήσουν όπως κάθε χρόνο τον μαθηματικό τύπο πληθωρισμός +ΑΕΠ διά 2.
  2. Επίδοµα προσωπικής διαφοράς 100-200 €
    Oι συνταξιούχοι που δεν θα πάρουν αύξηση επειδή διατηρούν ακόμα προσωπική διαφορά θα ενισχυθούν µε το επίδοµα προσωπικής διαφοράς στα 100 με 200 ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση η µηνιαία σύνταξή τους να µην υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ.
  3. Εφάπαξ ενίσχυση των ευάλωτων
    Ένα ποσό γύρω στα 150-200 εκατ. που περισσεύει από το κονδύλι για το επίδομα προσωπικής διαφοράς αναμένεται είτε να δοθεί υψηλότερο επίδομα προσωπικής διαφοράς είτε θα κατευθυνθεί σε ευάλωτες οµάδες πολιτών µε τη µορφή εφάπαξ οικονοµικής ενίσχυσης (επιταγή ακρίβειας), δηλαδή σε χαµηλοσυνταξιούχους, άτοµα µε αναπηρία, οικογένειες µε παιδιά, ανασφάλιστους υπερήλικες και άλλες κατηγορίες πολιτών, καθώς και σε εκείνους που εισπράττουν σε µηνιαία βάση το Ελάχιστο Εγγυηµένο Εισόδηµα
  4. Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης (ΕΑΣ)
    Μία βελτιωμένη εκδοχή της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων θα μπει στο Ασφαλιστικό από το 2025. Εξετάζονται σενάρια για την ελάφρυνση της επιβάρυνσης όπως α) μείωση των συντελεστών κατά 50%, β) κατάργηση της εισφοράς για τις επικουρικές συντάξεις, γ) αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ΕΑΣ ώστε αυτή να µην επιβάλλεται από το πρώτο ευρώ, αλλά µόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιµακίου
  5. Συντάξεις χηρείας: Πέφτουν στα µαλακά
    Σύµφωνα µε πληροφορίες, η πρώτη παρέµβαση θα έχει σχέση µε τις αναδροµικές µειώσεις ώστε οι χήρες/οι να µην επιβαρυνθούν υπέρµετρα και να διευκολυνθούν µε την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων σε πολλές δόσεις.
  6. Νέος τρόπος υπολογισµού αποδοχών
    Από το 2025 ο υπολογισµός των συντάξιµων αποδοχών θα γίνεται µε τον δείκτη µεταβολής µισθών και όχι µε τον πληθωρισµό και θα αυξάνονται µε το ποσοστό αύξησης του δείκτη µισθών όλων των εργαζοµένων.
  7. Μείωση εισφορών: Τα δύο σενάρια
    Η μείωση αυτή θα γίνει σε δύο φάσεις. Η µείωση θα είναι κατά µία µονάδα και θα µοιραστεί σε µισή µονάδα το 2025 και µισή το 2027.
  8. Εργαζόµενοι συνταξιούχοι µε αναπηρία
    Η ισχύουσα διάταξη απαιτεί τη διακοπή της εργασίας του εργαζόµενου µε αναπηρία προκειµένου πρώτα να συνταξιοδοτηθεί και στη συνέχεια να αναλάβει εργασία χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή του και χωρίς να έχει την υποχρέωση καταβολής του πόρου 10% επί του εισοδήµατός του από την εργασία υπέρ ΕΦΚΑ. Η διάταξη θα επιλύσει το πρόβληµα και έτσι η συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας θα προχωρεί χωρίς διακοπή της εργασίας και οι συνταξιούχοι αναπηρίας θα προστατεύονται από αυτή την ταλαιπωρία.
  9. Εξαγορά πλασµατικών ετών για την επικουρική
    Οι εκκρεµείς επικουρικές αυτή τη στιγμή φθάνουν σήµερα τις 43.000. Για να πάρουν µια ανάσα οι υποψήφιοι συνταξιούχοι επικουρικών, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόµενο χορήγησης προκαταβολής επικουρικής σύνταξης κατόπιν αίτησης των ίδιων των συνταξιούχων, καθώς και την εξαγορά πλασµατικών ετών για τη συµπλήρωση του ελάχιστου ορίου των 15 ετών
  10. Συνταξιούχοι που έχουν οφειλές
    Όσοι έχουν κάνει αίτηση ελέγχονται από τον ΕΦΚΑ και αν πληρούν τις προϋποθέσεις θα προχωρήσει η διαδικασία για την απονοµή της σύνταξής τους. Αν δεν εντοπιστούν παρατυπίες, οι πρώτοι οφειλέτες θα λάβουν συντάξεις τέλος Αυγούστου.
  11. Υψηλότερη σύνταξη λόγω αυξηµένων  εισφορών
    Οκτώ κατηγορίες ασφαλισµένων που υπέβαλαν ή θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης µπορούν να προσδοκούν υψηλότερη σύνταξη, καθώς στο παρελθόν είχαν καταβάλει υψηλότερες εισφορές για κύρια σύνταξη από το γενικό ασφάλιστρο 20% που ισχύει για το πρώην ΙΚΑ. Πρόκειται για περίπου 100.000 εργαζόµενους σε ∆ΕΚΟ και τράπεζες, αυτοαπασχολούµενους αλλά και παράλληλα ασφαλισµένους σε δύο Ταµεία.

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Τότε θα γίνουν οι πληρωμές – Οι ημερομηνίες ανά ταμείο

Έρχονται πληρωμένες από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ – Ποιοι θα δουν λεφτά μέχρι τις 23 Αυγούστου!

 

Exit mobile version