ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις – Πως υπολογίζονται – Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Με αυτόν τρόπο μπορείτε να δείτε για τις αυξήσεις στις συντάξεις

Συντάξεις: Έρχονται αυξήσεις - Πως υπολογίζονται - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Συντάκτης: Λευτέρης Παυλίδης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Περίπου 1,4 εκατ. συνταξιούχοι απ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία θα δουν από 1ης/1/2023 αύξηση στις συντάξεις τους έως 6% με την αγωνία να μεγαλώνει για τους δικαιούχους αναφορικά με το τρόπο που θα υπολογισθούν αυτές οι αυξήσεις.

Μέσα από το Sportime, διαβάσατε για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται οι αιτήσεις από τον Σεπτέμβριο, καθώς από τον ένατο μήνα του χρόνου αναμένεται να ενταχθεί το ταμείο του Δημοσίου στο σύστημα της αποκλειστικής υποβολής αιτήσεων συνταξιοδότησης με ηλεκτρονικό τρόπο.

Το ακριβές ύψος της αύξησης θα προκύψει από έναν ιδιαίτερο μαθηματικό τύπο ο οποίος θα υπολογίζει την αύξηση του ΑΕΠ σε συνάρτηση με την αύξηση του πληθωρισμού.

Συντάξεις: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι των αυξήσεων

Όπως αναφέρει η έντυπη έκδοση της εφημερίδας Τα Νέα, η αύξηση αυτή θα αφορά όλα τα Ταμεία, ωστόσο κάποιοι δεν θα δουν άμεσα μεγάλη διαφορά στη σύνταξή τους λόγω του νόμου Κατρούγκαλου.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα σχετικά με τον πληθωρισμό (6,3% η εκτίμηση της Κομισιόν για το τέλος του έτους) και τον ρυθμό ανάπτυξης (3,5%), αρμόδιες πηγές του υπουργείου Εργασίας θεωρούν ότι η αύξηση που θα δοθεί θα κυμανθεί στα επίπεδα του 5%-6% μεσοσταθμικά.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις είχαν ανασταλεί από το 2010, την περίοδο του πρώτου Μνημονίου, ενώ έγιναν δραματικές περικοπές στα χρόνια που ακολούθησαν.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι αυξήσεις στις συντάξεις από το νέο έτος θα είναι ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και επίσης 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος) όπως ορίζει ο νόμος και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι υψηλότερες του πληθωρισμού.

Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1/1/2023 κατ” έτος, με κοινή απόφαση από το Υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί κατά 4% και ο μέσος ΔΤΚ αυξηθεί κατά 5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι της τάξεως του 4,5% (2%+2,5%).

Ωστόσο, δεδομένης της φετινής συγκυρίας όπου ο πληθωρισμός καλπάζει (στο πρώτο τρίμηνο του έτους ανήλθε στο 7,2%-7,5% και όλες οι προβλέψεις συγκλίνουν σε περαιτέρω αύξησή του στους επόμενους μήνες), οι συνταξιούχοι ενδέχεται να δουν ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις που να φτάνουν το 6%.

Η προσωπική διαφορά. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η προσωπική διαφορά θα περιορίσει τους τελικούς δικαιούχους. Το ύψος της προσωπικής διαφοράς θα κρίνει εάν οι αυξήσεις θα είναι πραγματικές ή λογιστικές.

Από τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει στο υπουργείο Εργασίας προκύπτει ότι σε ένα ποσοστό άνω του 40%, που μπορεί να φτάσει έως και το 50%, οι συνταξιούχοι θα τύχουν μόνο λογιστικής αύξησης. Αυτό σημαίνει ότι για περίπου 1,2 εκατ. συνταξιούχους είναι τέτοια η προσωπική διαφορά που έχει δημιουργηθεί, ώστε μια αύξηση της τάξεως του 5% δεν αρκεί για τον μηδενισμό της. Απλώς θα προκύψει περιορισμός του ποσού που λογίζεται ως προσωπική διαφορά, δηλαδή θα προκύψει πραγματική αύξηση.

Ποιοί δικαιούνται το «Αναδρομικό μπόνους 30ετίας»

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου μπόνους στις συντάξεις έρχεται και για δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους που δεν επανυπολογίστηκαν οι συντάξεις τους και δεν πήραν αυξήσεις με τα ποσοστά του νόμου Βρούτση.

Στις μη επανυπολογισμένες συντάξεις περιλαμβάνονται:
Συντάξεις γήρατος με ένα Ταμείο μετά τον Μάιο του 2016.
Συντάξεις γήρατος και χηρείας πριν ή μετά τον Μάιο του 2016.
Συντάξεις αποστράτων που είχαν δύο επανυπολογισμούς λόγω διαφορών μισθολογίου, αλλά εκκρεμεί ο επανυπολογισμός τους με τους βελτιωμένους συντελεστές του νόμου 4670.
Συντάξεις με παράλληλη ασφάλιση μετά τον Μάιο του 2016
Συντάξεις που λόγω έλλειψης στοιχείων έμειναν χωρίς επανυπολογισμό και με το νόμο Κατρούγκαλου, αλλά και με το νόμο Βρούτση.

Κοροϊδία για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους

Με άλλα λόγια η Κυβέρνηση παρουσιάζει ως επιτυχία τα «αναδρομικά μπόνους» και τις σχεδόν μηδενικές αυξήσεις στις συντάξεις, οι οποίες είχαν παγώσει εξαιτίας της εισόδου της χώρας στα μνημόνια που ήταν αποτέλεσμα των κυβερνήσεων που εναλλάσσονταν στην εξουσία από την μεταπολίτευση και μετά.

Οι αυξήσεις 5 – 6% είναι κυριολεκτικά «ΤΙΠΟΤΕ» μπροστά στην επέλαση της ακρίβειας η οποία έχει σαρώσει τα πάντα, με την αγοραστική δύναμη όλων να έχει μειωθεί τουλάχιστον 30 – 40%…

Φαίνεται πως οι εν λόγω «αυξήσεις» γίνονται στο ευρύτερο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ και της επικοινωνιακής διαχείρισης της οικονομικής πανωλεθρίας των νοικοκυριών.

Ειδήσεις τώρα:

Καιρός: Ραγδαία επιδείνωση με καταιγίδες, χαλάζι και κεραυνούς – Φόβοι για πλημμύρες

Σασμός επόμενα επεισόδια: Η Ντίνα τσακίζει τον Αντώνη

Άγριες Μέλισσες επόμενα επεισόδια: Στον αέρα η απάτη με τον ψεύτικο εκβιασμό του Δούκα!

Masterchef: Αυτός είχε αρνηθεί να μπει η Καλλιόπη στο παιχνίδι

 

Exit mobile version