ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις: Έρχονται αλλαγές – Τι έχει συμβεί

Έρχονται αλλαγές στις συντάξεις!
Συντάξεις: Έρχονται αλλαγές – Τι έχει συμβεί

Μεγάλες αλλαγές φαίνεται να έρχονται πολύ σύντομα στις συντάξεις που αφορούν τις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών με όριο εξαγορών τα 5 έτη.

Πιο συγκεκριμένα, αφορούν 4,5 εκατ. ασφαλισμένους ενώ καταργούνται οι 12 κατηγορίες πλασματικών χρόνων, όπου τα 7 πλασματικά έτη περιορίζονται σε 5.

Συντάξεις: Έρχονται αλλαγές – Τι έχει συμβεί

Με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται αγορά και από ασφαλισμένους που δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τους πλασματικούς χρόνους που ισχύουν σήμερα.

Υπάρχουν όμως και αρκετά αρνητικά στοιχεία αυτής της σημαντικής αλλαγής που θα εφαρμόσει η Κυβέρνηση καθώς περιορίζεται η εξαγορά των πλασματικών ετών από τα 7 έτη στα 5 στον ιδιωτικό τομέα και από τα 12 στα 5 στο Δημόσιο τομέα άρα μιλάμε για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης.

Παράλληλα, η εξαγορά της 5ετίας θα βοηθήσει τον ασφαλισμένο να συμπληρώσει 40ετία για να βγει στα 62 με πλήρη σύνταξη, όμως, το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι μικρότερο από το 50%.δηλαδή θα είναι 43,50%.

Ακόμη, αναμένεται να δημιουργηθούν ξανά καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση συντάξεων κάτι που δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει ένα σύστημα και ένα θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από το 2011 χωρίς προβλήματα.

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και η Μαργαρίτα Κάρδαρη, μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις αλλαγές αυτές λέγοντας πως «Το κακό είναι πως έμμεσα θα αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης. Τώρα που μπορεί να αγοράσει 5 χρόνια πρέπει να μείνει άλλα δύο χρόνια κάποιος».

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Συντάξεις: Έρχονται αλλαγές – Τι έχει συμβεί», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.