ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντάξεις: Πότε και ποιοί θα δουν διπλή ενίσχυση

Αυξήσεις στις αποδοχές τους θα δουν 2,2 εκατομμύρια δικαιούχοι. Πώς θα προκύψουν τα νέα ποσά.
Συντάξεις: Πότε και ποιοί θα δουν διπλή ενίσχυση

Νέα αύξηση στις συντάξεις, επίδομα για όσους έχουν προσωπική διαφορά, αλλά και πιθανή μείωση των κρατήσεων για την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων σχεδιάζει από το 2024 η νέα κυβέρνηση για 2,2 εκατομμύρια συνταξιούχους.

Η πιο σημαντική παρέμβαση αφορά την καταβολή νέας αύξησης στις κύριες συντάξεις με βάση τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη.

Η συνταγή της αύξησης για το 2024 θα είναι ίδια με φέτος και θα ληφθεί υπ’ όψιν το άθροισμα πληθωρισμού και ανάπτυξης του 2023 διά του δύο.

Την αύξηση θα λάβουν ακέραιη μόνο οι συνταξιούχοι των οποίων μηδενίστηκε η προσωπική διαφορά το 2023, ενώ για τους υπόλοιπους θα συμψηφιστεί και θα τη λάβουν μόνο λογιστικά και όχι στην τσέπη.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις και τα σημερινά δεδομένα ανεβάζουν την αύξηση πέριξ του 3,5% με 4%, με δεδομένο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί ακόμα υψηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού, ενώ στον αντίποδα, ο πληθωρισμός θα κινηθεί πτωτικά περίπου 4%.

Από ‘κει και πέρα, το επίδομα προσωπικής διαφοράς διαμορφώθηκε ως ακολούθως:

  • Για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ τον μήνα και είδαν αύξηση στη σύνταξή τους έως 3,49%, η έκτακτη ενίσχυση που θα λάβουν είναι 250 ευρώ.
  • Συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.101 έως και 1.600 ευρώ που έχουν λάβει αύξηση στη σύνταξή τους έως 3,49% θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.
  • Συνταξιούχοι που έχουν άθροισμα συντάξεων έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από 3,5% έως 6,99% θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Συντάξεις: Πότε και ποιοί θα δουν διπλή ενίσχυση», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Παπαδόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.