Ο σεισμός σε Τουρκία-Συρία έγινε ο πιο θανατηφόρος της δεκαετίας, μετρώντας πλέον πάνω από 24.000 νεκρούς, με βίντεο – γροθιά στο στομάχι να κάνουν το γύρο του διαδικτύου.
Την ίδια ώρα, όπως είναι λογικό υπάρχουν φόβοι για τη μετασεισμική δραστηριότητα στη γειτονική χώρα και τις πιθανές επιπτώσεις για την χώρα μςς, με τους Έλληνες σεισµολόγους πάντως να αποκλείουν την εκδοχή του ντόµινο.
Η Τουρκία βρίσκεται, σχεδόν εξ ολοκλήρου, πάνω στην Πλάκα της Ανατολίας. Αντίστοιχα, η Ελλάδα ανήκει στη λιθοσφαιρική Πλάκα της Ευρασίας – αν και η εδαφική σύστασή της είναι αρκετά πιο σύνθετη από εκείνη της Τουρκίας.
Η χώρα µας αποτελεί τµήµα µιας ζώνης υψηλών γεωδυναµικών τάσεων, στο σηµείο συνάντησης της Αφρικανικής µε την Ευρασιατική και την Πλάκα της Ανατολίας. Μ
Τα ρήγµατα του ελλαδικού χώρου που θα µπορούσαν να δώσουν σεισµούς άνω των 7 Ρίχτερ, χωρίς όµως να αποκλείονται, επ’ ουδενί, δυσάρεστες εκπλήξεις, µε ανύποπτες προσθήκες στον κατάλογο, εντοπίζονται κυρίως σε 5 γεωγραφικές ενότητες.
Σεισμός στην Τουρκία: Αυτά είναι τα επίφοβα Ελληνικά ρήγματα
Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις των ειδικών επιστηµόνων, γεωλόγων, γεωφυσικών και σεισµολόγων, οι «θερµές» σεισµικές ζώνες στην Ελλάδα είναι οι εξής:
- Το Ρήγµα του Βορείου Αιγαίου, από τη Θάλασσα του Μαρµαρά έως την περιοχή ανατολικά της Σκοπέλου (Ρήγµα Αγίου Ευστρατίου). ∆ονήσεις έως 7,2-7,5 Ρίχτερ.
- Το Ελληνικό Τόξο, 100 χιλιόµετρα νότια της Κρήτης. Άνω των 8 Ρίχτερ.
- Το Ρήγµα της Αµοργού, έως 7,5-7,8 Ρίχτερ.
- ∆υτικό Ελληνικό Τόξο, ανάµεσα στην Κρήτη και τα Κύθηρα, έως 8,2 Ρίχτερ
- Ρήγµα Κεφαλονιάς, έως 7,3-7,5 Ρίχτερ.
Με βάση τα προηγούµενα αλλά και δεδοµένης της ιστορίας των µεγάλων σεισµών στην Ελλάδα, η µικρο-Πλάκα του Αιγαίου αναδεικνύεται σε κύριο ρυθµιστή της σεισµικής δράσης
στη χώρα µας.
Κι αυτό διότι η κίνησή της θεωρείται ταχεία (περίπου 3,5 εκ./έτος), η οποία αυξάνεται περαιτέρω σε συνδυασµό µε την ταχύτητα µετατόπισης, από την αντίθετη κατεύθυνση, της Αφρικανικής Πλάκας.