ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Άλλη μια μαύρη κηλίδα στην κυβέρνηση – Πρόστιμο 40.000 στη ΝΔ – Βγήκε «λάδι» η Κεραμέως ως συνήθως

Άλλη μια απόφαση ντροπής για την κυβέρνηση - Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων καλεί τη ΝΔ να διαγράψει όσα παράνομα στοιχεία διέρρευσαν
Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Άλλη μια μαύρη κηλίδα στην κυβέρνηση – Πρόστιμο 40.000 στη ΝΔ – Βγήκε «λάδι» η Κεραμέως ως συνήθως

Δεν έχει τέλος το ρεζιλίκι της κυβέρνησης με το σκάνδαλο Ασημακοπούλου, αφού η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επικύρωσε και με τη «βούλα» το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών είχε γίνει παράρτημα κλοπής δεδομένων για πολιτικούς σκοπούς.

Βγάζοντας τελικό πόρισμα για την υπόθεση, η ΑΠΔΠΧ επέβαλε πρόστιμα ύψους 40.000 ευρώ στη ΝΔ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν έλαβε επαρκή μέτρα για την προστασία των εκλογέων και των προσωπικών τους δεδομένων. Μάλιστα η ΑΠΔΠΧ καλεί τη ΝΔ ως υπεύθυνο επεξεργασίας, να διαγράψει όλα τα δεδομένα εκλογέων εξωτερικού που βρέθηκαν παράνομα στην κατοχή της και να επιληφθεί άμεσα όλων των απαραίτητων διαδικασιών για να εξασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Πρόστιμα των 10.000 ευρώ επιβλήθηκαν στον Νίκο Θεοδωρόπουλο, τότε γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, αλλά και στον «κομιστή» της παράνομης λίστας, Μένιο Κορομηλά, ο οποίος ήταν Οργανωτικός Γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων του κόμματος και έστειλε το αρχείο με τα δεδομένα στον κ. Θεοδωρόπουλο, μέσω της εφαρμογής Whats App.

Όπως ήταν αναμενόμενο, από το κάδρο των ευθυνών βγήκε η πρώην υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, αφού ολόκληρος ο μηχανισμός Μητσοτάκη ενεργοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή για να προστατευτεί εκείνη, αφού αν το κουβάρι των ευθυνών έφτανε στην υπουργό, μετά θα έφτανε και στον πρωθυπουργό.

Με λίγα λόγια επαναλαμβάνεται ότι έγινε με το έγκλημα στα Τέμπη και το σκάνδαλο υποκλοπών, όπου την «πλήρωσαν» για τα μάτια του κόσμου μερικοί χαμηλόβαθμοι για να βγουν λάδι οι πραγματικοί υπεύθυνοι. Οι οποίοι έχουν πάντα τον τρόπο να κάνουν τους ανήξερους, να απαλλάσσονται λόγω… αμφιβολιών ή και να «μπαζώνουν» στοιχεία.

Από περεταίρω κυρώσεις γλίτωσε και ο ΓΓ του ΥΠΕΣ, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο οποίος όμως ήταν ο πρώτος που παραιτήθηκε (ή μήπως τον… παραίτησαν; ) μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, μαζί με τον Νίκο Θεοδωρόπουλο. Κατά την ΑΠΔΠΧ, δεν ήταν εκείνος που έκανε τη διαρροή από το Υπουργείο, όμως ο πραγματικός υπαίτιος δεν μπόρεσε να εντοπιστεί.

Σύμφωνα με την απόφαση – κόλαφο για την κυβέρνηση, «από την διαδικασία και τα στοιχεία του φακέλου προέκυψε αναμφίβολα ότι το επίμαχο αρχείο παρανόμως εξήχθη από το Υπουργείο Εσωτερικών και από άγνωστο πρόσωπο απεστάλη στον Μένιο Κορομηλά, από τον τελευταίο στον Νίκο Θεοδωρόπουλο και από τον τελευταίο στην Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Από το σύνολο των ανωτέρω προκύπτει ότι η διακίνηση του εν λόγω επίμαχου αρχείου παραβίασε τους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων και πρέπει να αναζητηθεί και προσδιορισθεί ένας ή περισσότεροι Υπεύθυνοι Επεξεργασίας κατά τα ανωτέρω».

Στο Μαξίμου ήδη βρίσκονται σε πανικό για να διαχειριστούν επικοινωνιακά αυτό το νέο ξεμπρόστιασμα, με τις τελευταίες πληροφορίες να αναφέρουν ότι η ΝΔ θα στείλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με το αφήγημα ότι τα πρόστιμα δεν αφορούν τη ΝΔ και τη διαρροή των email, αλλά «μεμονωμένα πρόσωπα» που λειτούργησαν «αυτοτελώς» και δεν τήρησαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Σκοπός του Μαξίμου είναι να περάσει προς τα έξω ότι το σκάνδαλο οφείλεται αποκλειστικά σε «ιδιώτες» που λειτούργησαν… αφ’ εαυτού, έτσι ώστε να «ξεπλυθεί» το όνομα της παράταξης και να διαψευστεί ότι υπήρχε οργανωμένο σχέδιο κατάχρησης των προσωπικών δεδομένων. Όσο το σκάνδαλο ήταν κρυφό θα μπορούσε να λειτουργεί προς (παράνομο) όφελος όλης της ΝΔ, αλλά τώρα που ήρθε στο φως, φταίνε μόνο… «ιδιώτες».

Φυσικά ούτε αυτή η υπόθεση «ξεπλένεται» έτσι εύκολα στη συνείδηση του λαού, που ήδη έχει βγάλει τα συμπεράσματά του. Και δικαίως αναρωτιέται γιατί δεν έχουν αναζητηθεί ακόμα και οι ποινικές ευθύνες, γι’ αυτή την πρωτοφανή ληστεία προσωπικών δεδομένων.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Άλλη μια μαύρη κηλίδα στην κυβέρνηση – Πρόστιμο 40.000 στη ΝΔ – Βγήκε «λάδι» η Κεραμέως ως συνήθως», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Ορφανίδης

Ο Αλέξανδρος Ορφανίδης αρθρογραφεί στο Sportime.GR από τα τέλη του 2021, επισημαίνοντας με τα άρθρα του, τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.