ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκάνδαλο υποκλοπών: Ολοκληρώθηκε το μεγάλο κουκούλωμα – Ο Άρειος Πάγος αθώωσε κυβέρνηση και ΕΥΠ – Ρίχνει ευθύνες μόνο σε κάποιες εταιρίες

Ούτε οι καταιγιστικές αποκαλύψεις, ούτε η κοινή λογική στάθηκαν αρκετά για να αποδοθεί δικαιοσύνη - Η κυβέρνηση βγήκε «λάδι» όπως αναμενόταν
Σκάνδαλο υποκλοπών: Ολοκληρώθηκε το μεγάλο κουκούλωμα – Ο Άρειος Πάγος αθώωσε κυβέρνηση και ΕΥΠ – Ρίχνει ευθύνες μόνο σε κάποιες εταιρίες

Άλλο ένα τεράστιο σκάνδαλο ακολουθεί τον γνωστό δρόμο του κουκουλώματος και το κοινό περί δικαίου αίσθημα καταπνίγεται, όπως συστηματικά γίνεται στα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη (και όχι μόνο).

Η υπόθεση των υποκλοπών που για πολύ καιρό απασχόλησε την κοινή γνώμη με συνταρακτικές αποκαλύψεις, καταγγέλθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (PEGA) και καταδείχθηκε από όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα, πέρασε πλέον σε φάση ολικού «ξεπλύματος» (μόνο) σε ότι αφορά στα του «οίκου» μας και μόνο με το τραγικό κράτος δικαίου που λειτουργεί εντός Ελλάδας.

«Καμία εμπλοκή» του Κράτους και των λειτουργών του (πρόσωπα και Υπηρεσίες) με το λογισμικό παράνομης παρακολούθησης predator, δεν διαπίστωσε η έρευνα της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, όπως αναφέρεται στο σχετικό πόρισμα που ανακοίνωσε νωρίτερα η Εισαγγελέας Α.Π. Γεωργία Αιδειλίνη.

Έτσι η ανώτατη δικαστική λειτουργός βουτάει στην κολυμπήθρα του Σιλωάμ όλα τα κυβερνητικά πρόσωπα που φερόταν να εμπλέκονται σε αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο και μάλιστα απεφάνθη ότι όλες οι ενέργειες της ΕΥΠ ήταν απολύτως νόμιμες. Οι μόνες ευθύνες (πλημμεληματικού χαρακτήρα) αποδίδονται σε μερικές… εταιρίες, αφού έχει γίνει «αυτονόητο» πλέον ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ευθύνεται ποτέ για κανένα σκάνδαλο, και πάντα ευθύνονται κάποιοι άλλοι.

Επομένως δεν αναγνωρίζεται καμία πολιτική σκοπιμότητα από τις παρακολουθήσεις (ενώ ήταν καταφανέστατη μόνο και μόνο από την κοινή λογική) και κανένα σκιώδες κέντρο αποφάσεων, ενώ δεν προκύπτει και καμία λογική εξήγηση στο πώς (και γιατί)… προσγειώθηκε το κακόβουλο λογισμικό στα κινητά της μισής κυβέρνησης, των αρχηγών του στρατού, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων και πολλών άλλων.

Ώρα είναι να ειπωθεί κιόλας ότι τελικά όντως ευθύνεται ο… ρωσικός δάκτυλος, γιατί τα ακούσαμε και αυτά στην απεγνωσμένη προσπάθεια των κυβερνητικών να κρυφτούν πίσω από το δάχτυλό τους.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, μετά από την εξέταση καταθέσεων περίπου 40 μαρτύρων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι… δεν υπήρξε κοινό κέντρο παρακολουθήσεων μεταξύ ΕΥΠ και άλλων κρατικών αρχών, με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator, παρά τη σωρεία δημοσιευμάτων για πολιτικούς στόχους παρακολουθήσεων που μαρτυρούσαν παράνομες πολιτικές μεθοδεύσεις.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείο 6 της ανακοίνωσης, «συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού».

Αυτή η απόφαση ουσιαστικά επικυρώνει το αφήγημα της κυβέρνησης περί ενός αόριστου «ρυπαρού δικτύου» που υποτίθεται ότι δρούσε στη χώρα κάτω από τη… μύτη της ΕΥΠ και του ίδιου του (διαχρονικά «ανήξερου») πρωθυπουργού. Εντωμεταξύ όλες οι αποκαλύψεις δημοσιευμάτων για τα πρόσωπα που παρακολουθούνταν είχαν κοινό παρονομαστή την προστασία των συμφερόντων του πρωθυπουργού, αλλά ο Άρειος Πάγος μας λέει σήμερα ότι για όλα αυτά ευθύνονται κάποιοι… ιδιώτες επιχειρηματίες.

Χωρίς να βγαίνει νόημα για ποιο λόγο παρακολουθούν τη… μισή χώρα οι ιδιώτες, αλλά και γιατί παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτςη Κοντολέοντας, ύστερα από την αποκάλυψη της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, για την οποία ακόμα και ο ίδιος ο Μητσοτάκης παραδέχτηκε ότι ήταν «λάθος»…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σκάνδαλο υποκλοπών: Ολοκληρώθηκε το μεγάλο κουκούλωμα – Ο Άρειος Πάγος αθώωσε κυβέρνηση και ΕΥΠ – Ρίχνει ευθύνες μόνο σε κάποιες εταιρίες», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.