Ανεμβολίαστοι: Την προσεχή Τρίτη (24/8) πρόκειται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα τα οποία θα «σφίξουν τον κλοιό», κυρίως γύρω από τους ανεμβολίαστους. Βεβαίως με τα νέα κρούσματα που ανακοινώνονται του Covid-19 να ξεπερνούν καθημερινά τις 2.500-3.000 (συν τη μετάλλαξη Δέλτα ) στο τραπέζι της Κυβέρνησης υπάρχει σκέψη ακόμη και για επαναφορά της χρήσης μάσκας σε ανοικτούς χώρους.
Από την άλλη ένα γενικό lockdown δεν πρόκειται να συμβεί όπως έχει ξεκαθαρίσει ο Κυριακός Μητσοτάκης, ωστόσο μίνι και τοπικά lockdown όπως αυτά στην Κρήτη θα είναι πάντοτε πιθανό να επιβληθούν εφόσον κριθεί απαραίτητο από τους ειδικούς.
Στο στόχαστρο είναι ανεμβολίαστοι. Τα μέτρα που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβρη θα βρουν εφαρμογή σε κλειστούς χώρους, σε σχολεία και Πανεπιστήμια, ενώ οι ανεμβολίαστοι που θα θελήσουν να διασκεδάσουν θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους. Κι αυτό καθώς θα υπάρχουν «σφιχτοί» περιορισμοί.
Ανεμβολίαστοι: Διασκέδαση… τέλος
Εστιατόρια, μπαρ, καφέ, κέντρα διασκέδασης, θέατρα, κινηματογράφοι και γήπεδα αναμένεται να είναι διέξοδοι μόνο για όσους είναι εμβολιασμένοι. Κοινωνικός διαχωρισμός και με… τη βούλα. Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, λοιπόν, θα πρέπει να βρουν άλλους τρόπους διασκέδασης καθώς δεν θα επιτρέπεται η είσοδός τους σε κλειστούς χώρους. Μένει να φανεί αν θα έχουν δικαιώμα να μπουν σε αυτούς, έχοντας κάνει rapid test ή μοριακό.
Θυμίζουμε πως στις 23 Ιουνίου είχε καταργηθεί επισήμως η χρήση της στους εξωτερικούς χώρους με ανακοίνωση της κυβέρνησης.
Στην εκπαίδευση, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια, αναμένεται να εφαρμοστούν αυστηροί κανόνες.
Στα πανεπιστήμια οι καθηγητές πρέπει να έχουν κάνει το εμβόλιο, διαφορετικά θα πρέπει να κάνουν εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα με δικά τους έξοδα.
Οι φοιτητές επίσης θα προσέρχονται στα αμφιθέατρα μόνο εάν είναι εμβολιασμένοι ή έχουν αρνητικό τεστ. Η διαφορά είναι πως στους φοιτητές το τεστ θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος. Αντίστοιχοι κανόνες θα ισχύουν και για τα σχολεία.
Οι καθηγητές οφείλουν να προσέλθουν για μάθημα μόνο εάν είναι εμβολιασμένοι, διαφορετικά θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ, το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά τους ίδιους.
Τεστ θα πρέπει να κάνουν, βεβαίως εάν δεν έχουν εμβολιαστεί, και οι μαθητές άνω των 12 ετών. Η διαφορά είναι πως όσοι μαθητές δεν κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει να παρουσιάζουν self test και όχι εργαστηριακό, το οποίο επίσης θα παρέχεται δωρεάν από το κράτος.
Σε ότι αφορά την εκπαίδευση, τουλάχιστον αναμένεται να επιβαρυνθεί μόνο ο οικογενειακός προϋπολογισμός των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να μην υποχρεωθούν να κάνουν το εμβόλιο κάνοντας τεστ. Αυτό των γονιών μαθητών και φοιτητών, όχι. Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βέβαια οι εργαζόμενοι θα «ματώσουν» από τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Κορονοϊός μέτρα: Τι θα ισχύσει για εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα όσοι επιλέξουν να μην κάνουν το εμβόλιο θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ, το οποίο θα επιβαρύνει την τσέπη τους.
Θυμίζουμε ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως θα μπορούσε η είσοδος στα εμπορικά καταστήματα να ισχύει μόνο για εμβολιασμένους, κάτι που όμως δεν θα αυξήσει απλώς την κοινωνική ένταση, αλλά μπορεί να κοστίσει και οικονομικά στις επιχειρήσεις.
Διαβάστε επίσης:
Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σε Εύβοια και Αθήνα-Σε κατάσταση συναγερμού όλοι!
MasterChef Μαρίνα Ντεμολλάι: H αναπάντεχη ανακάλυψη στον Αστακό
Ολυμπιακός: Στο βάθος η Τρουά για Σεμέδο, Μπα – «Πόρτα» για Σισέ!