ΚΟΙΝΩΝΙΑ

SMS απάτη δήθεν απο το GOV.GR – Τι πρέπει να προσέχετε

SOS από την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας – Τι να κάνετε για να μην πέσετε θύμα παραπλανητικών μηνυμάτων

Απάτη: SOS από την Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας – Τι να κάνετε για να μην πέσετε θύμα παραπλανητικών μηνυμάτων.
Συντάκτης: Λευτέρης Παυλίδης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Έχουμε ακούσει για θύματα της ηλεκτρονικής απάτης με ψεύτικα e-mail από τράπεζες. Έχουμε ακούσει για κλήσεις με αριθμούς του εξωτερικού που αρχίζουν από +44. Πλέον η νέα… τάση μέσα από SMS.

Το τελευταίο διάστημα λοιπόν παρατηρούνται αυξημένες αναφορές για αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων τύπου smishing (SMS phishing).

Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας υπενθυμίζει χρήσιμες οδηγίες για την ενίσχυση της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας των πολιτών.

Το Smishing (γνωστό και ως phishing μέσω SMS) συνιστά μια μορφή απόπειρας ηλεκτρονικής απάτης η οποία πραγματοποιείται μέσω σύντομων μηνυμάτων κειμένου (SMS) μέσω κινητού τηλεφώνου.

Μια επίθεση τύπου smishing εξελίσσεται ως εξής:

Περιστατικά τύπου smishing αντιμετωπίζονται σε παγκόσμια κλίμακα. Ειδικά για την Ελληνική επικράτεια έχουν αναφερθεί κακόβουλα μηνύματα που φαίνεται να αφορούν δήθεν κάποια έκδοση εγγράφου από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη (Gov.gr), ή να έχουν περιεχόμενο φορολογικού ενδιαφέροντος (όπως επιστροφή φόρου), η να προέρχονται από τραπεζοπιστωτικά ιδρύματα, ή ακόμα και από εταιρείες εντοπισμού/παράδοσης δεμάτων.

Η Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας καλεί τους πολίτες να διαχειρίζονται με προσοχή και υπομονή τα SMS και γενικότερα τα μηνύματα που λαμβάνουν ακόμα και αν με μια πρώτη ματιά φαίνονται αληθή.  Ειδικότερα συστήνονται τα ακόλουθα μέτρα πρόληψης και προστασίας:

Δήθεν μηνύματα από το Gov.gr

Το gov.gr έχει μπει πλέον για τα καλές στις ζωές μας, μιας και από εκεί μπορούμε να βρούμε όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες των υπουργείων, φορέων, οργανισμών και ανεξάρτητων αρχών του Δημοσίου.

Ακόμα και εκεί έχουν εντοπιστεί ορισμένα δήθεν μηνύματα από κάποια έκδοση εγγράφου από την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη, ή να έχει περιεχόμενο φορολογικού ενδιαφέροντος (όπως επιστροφή φόρου), ή να προέρχονται από τραπεζοπιστωτικά ιδρύματα, ή ακόμα και από εταιρείες εντοπισμού/παράδοσης δεμάτων.

Exit mobile version