ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοκάρει το «brain drain» στην υγεία: Πληρώσαμε 7 δισ. για την εκπαίδευση 20.000 γιατρών, για να τους πάρουν τελικά άλλες χώρες!

«Αιμορραγεί» η υγεία της Ελλάδας - O πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης ανέδειξε τα τραγικά νούμερα της μεγάλης φυγής των γιατρών

«Αιμορραγεί» η υγεία της Ελλάδας - O πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης ανέδειξε τα τραγικά νούμερα της μεγάλης φυγής των γιατρών.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Σε μια εποχή που η δημόσια Υγεία καταρρέει λόγω των τραγικών ελλείψεων ιατρικού προσωπικού που υπάρχει στις δομές της χώρας, μια αδιανόητη «αιμορραγία» επιστημονικού δυναμικού συμβαίνει στην Ελλάδα από το «brain drain» των ειδικευόμενων γιατρών που φεύγουν για το εξωτερικό.

Η υψηλή ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα, οι χαμηλές αποδοχές στο δημόσιο και οι υποβαθμισμένες δομές Υγείας, οδηγούν τα καλύτερα μυαλά της χώρας στην μετανάστευση. Υπολογίζεται πως πάνω από 1.500 Έλληνες γιατροί ετησίως μεταναστεύουν σε άλλες χώρες του εξωτερικού για να εργαστούν. Το τραγικότερο απ’ όλα είναι πως ενώ η Ελληνική πολιτεία επιβαρύνεται με ένα μεγάλο κόστος εκπαίδευσης όλων αυτών των γιατρών, τελικά τις υπηρεσίες τους απολαμβάνουν ξένα συστήματα Υγείας και πολίτες άλλων χωρών!

Υπό αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα αποδυναμώνεται  επιστημονικά και οικονομικά, και τα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν με κενές θέσεις, αφού η πολιτεία δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να αξιοποιήσει το επιστημονικό δυναμικό που σπούδασε με δικά της έξοδα.

Σε ομιλία του Προέδρου του ΙΣΑ Γ. Πατούλη, που έγινε στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου «Υγεία πάνω απ’ όλα» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, θίχτηκε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα. Ο κ. Πατούλης αποκάλυψε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν φύγει από τη χώρα μας πάνω 20.000 γιατροί, την εκπαίδευση των οποίων,  επιβαρύνθηκε η πολιτεία και οι οικογένειες τους, με κόστος που ξεπερνά, κατά μέσον όρο, για τον καθένα, τις 350.000 ευρώ. Ενώ η συνολική επένδυση υπολογίζεται πως ξεπερνά τα 7 δισ. ευρώ (!), για ένα ιατρικό προσωπικό που τελικά την προσφορά του καρπώνονται άλλες χώρες.

Μιλάμε για μια πραγματική απώλεια κοινωνικού θησαυρού, αφού η επένδυση γίνεται από τις οικογένειες των γιατρών και το σύστημά μας, και τελικά άλλες κοινωνίες απολαμβάνουν το αγαθό της περίθαλψης και της υγείας. Ας αναλογιστεί μόνο κάποιος, τι θα σήμαινε εάν είχαμε 20.000 γιατρούς επιπλέον (ή έστω τους μισούς) στην διετία της πανδημίας, όπου δεν υπήρχε επαρκές ιατρικό προσωπικό για να στελεχώσει τις ΜΕΘ, με αποτέλεσμα να πεθάνουν δεκάδες χιλιάδες ασθενείς που διασωληνώθηκαν σε απλές κλίνες.

Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Η μετανάστευση του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της χώρας, – εκτός των όσων συνεπάγεται για το σύστημα υγείας που πλέον αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις- έχει και μία σημαντική οικονομική παράμετρο. Η χώρα μας έχει επενδύσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ, τα τελευταία χρόνια, για το επιστημονικό δυναμικό που αυτή την ώρα, αξιοποιείται από τα συστήματα υγείας, των άλλων χωρών. Ουσιαστικά δηλαδή, εκποίησε ένα σημαντικό κεφάλαιο, στο οποίο θα μπορούσε να είχε επενδύσει και να παράγει προστιθέμενη αξία. Η Ελλάδα μέσω της ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού μπορεί και πρέπει να γίνει η χώρα της υγείας και της ευεξίας, για τον παγκόσμιο ασθενή. Θέλουμε όχι μόνο να ανακόψουμε το μεταναστευτικό ρεύμα των επιστημόνων αλλά να προσελκύσουμε και άλλους γιατρούς, μέσα από μία αναπτυξιακή διαδικασία».

Την ίδια στιγμή που η χώρα μας πληρώνει τεράστια ποσά για την εκπαίδευση γιατρών για να καταλήγουν σε ξένες χώρες, ο Θάνος Πλεύρης ανοίγει παράθυρα προσλήψεων στο ΕΣΥ με το «σταγονόμετρο», και κρατάει σταθερά την δημόσια Υγεία στην «εντατική», με υποστελεχωμένες δομές Υγείας να λειτουργούν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, κυρίως στην επαρχία άλλα και στην Θεσσαλονίκη.

Η αναξιοκρατία που επικρατεί στο εργασιακό τοπίο, άλλα και οι συνθήκες εργασιακής εκμετάλλευσης που επιβάλλονται στους γιατρούς του ΕΣΥ, από ένα κράτος που τους αναγκάζει να καλύπτουν δυσανάλογα κενά, δημιουργούν τις τέλειες συνθήκες για την «μεγάλη φυγή» των γιατρών. Είναι αυτονόητο δε, πως οι κυβερνητικοί λόγοι περί… «brain gain» αποτελούν κακόγουστο ανέκδοτο.

Ασφαλώς σε αυτήν την υπόθεση τον μεγαλύτερο «λογαριασμό», τον πληρώνει ο πολίτης, που και πληρώνει με τους φόρους του την εκπαίδευση των νέων γιατρών, και βλέπει την χώρα του να ερημώνει από την υπηρεσία της ιατρικής φροντίδας.

 

 

Exit mobile version