ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοκάρουν τα «απόνερα» των lockdown: 3.000 παιδιά στην Ψυχιατρική Κλινική του Καραμανδάνειου μέχρι τα τέλη του 2021

Οι αριθμοί αποτυπώνουν τη σκληρή αλήθεια. Τα παιδιά είναι οι μεγάλοι χαμένοι των κυβερνητικών χειρισμών στην υπόθεση της πανδημίας.
Σοκάρουν τα «απόνερα» των lockdown: 3.000 παιδιά στην Ψυχιατρική Κλινική του Καραμανδάνειου μέχρι τα τέλη του 2021

Κατάθλιψη – παιδιά: Ένα άκρως ανησυχητικό φαινόμενο για την καταρρέουσα ψυχολογία των παιδιών στα χρόνια της πανδημίας, καταγράφεται από την επιστημονική ομάδα της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Καραμανδάνειου νοσοκομείου στην Πάτρα.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφικής επίδρασης των πολιτικών που ακολούθησαν κυβέρνηση και «ειδικοί». Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πελοπόννησος», από τον Ιούνιο ως το Νοέμβριο του 2021, από τα τακτικά ιατρεία της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής πέρασαν 3.000 παιδιά (!), ενώ είχαν νοσηλευτεί 20.

Υπερβολικό στρες, κατάθλιψη, αυτοκτονικές τάσεις, διαταραχές λόγου, σχολική άρνηση, βίαιες συμπεριφορές, είναι μερικά μόνο από τα ψυχικά συμπτώματα που αντιμετωπίζει η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη διευθύντρια της Κλινικής, Ευθυμία Αρ. Λώλου.

Η κ. Λώλου βρίσκει εξήγηση για αυτό το άκρως ανησυχητικό φαινόμενο, στις συνέπειες του παρατεταμένου εγκλεισμού που εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας: «Ο εγκλεισμός έχει προκαλέσει πάρα πολλά προβλήματα όπως η κατάθλιψη, η επιθετικότητα, η βίαιη συμπεριφορά. Πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός θα βγουν πάρα πολλά προβλήματα στα παιδιά που μεγαλώνουν κάτω από μη φυσιολογικές συνθήκες, όπως είναι ο εγκλεισμός και όλα αυτά που συνεπάγεται η πανδημία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όταν διακεκριμένοι επιστήμονες (όπως ο Ιωάννης Ιωαννίδης άλλα και αρκετοί άλλοι), αντικειμενικοί δημοσιογράφοι άλλα και εδώ σαν θέση του Sportime, θιγόταν για μήνες το θέμα των ανυπολόγιστων ψυχολογικών συνεπειών στα παιδιά (και στους ενήλικες) από τους παρατεταμένους εγκλεισμούς, οι προειδοποιήσεις δεν έβρισκαν καμία ανταπόκριση.

Και τώρα – δυστυχώς – ολόκληρη η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τα απότοκα των αυστηρών εγκλεισμών. Τα παιδιά έζησαν για δύο χρόνια μια εντελώς αφύσικη ζωή, που αποδείχθηκε τραυματική για τον ευαίσθητο ψυχισμό τους. Μια καθημερινότητα που περιλάμβανε κατατρομοκράτηση από τα ΜΜΕ, ασφυκτικές πιέσεις από εκπαιδευτικούς, συνεχή κλεισίματα σχολείων, μασκοφορία, πολύμηνη απομόνωση στο σπίτι, τηλεκπαίδευση, ατελείωτα τεστ, υπερβολικά μέτρα, αυστηρούς ελέγχους.

Μέσα σε αυτό το πρωτοφανές κλίμα φρενίτιδας, επιστρατεύτηκαν ακόμα και «εκπαιδευτικά» παραμύθια από το υπουργείο Παιδείας (του Ευγένιου Τριβιζά) όπου εμφυτευόταν στο παιδί η ενοχή και ο φόβος πως μπορεί να «ξεπαστρέψουν» τον παππού και τη γιαγιά αν γίνουν η αιτία να κολλήσουν κορονοϊό!

Πώς να μην αναπτύξουν ψυχικές διαταραχές τα παιδιά, εφόσον είχαμε τόσο ακατάλληλους χειρισμούς από κυβέρνηση και ειδικούς; Χιλιάδες παιδιά έχασαν την ανεμελιά, την χαρά και την φυσική ροπή τους προς την κοινωνικοποίηση, με αποτέλεσμα να συρρέουν στους παιδοψυχιάτρους οι απελπισμένοι γονείς σήμερα.

Το κράτος δεν μεριμνά για τη ψυχολογική υποστήριξη στα παιδιά

Οι ιθύνοντες συνεχίζουν να κωφεύουν μπροστά σε αυτό το φοβερό κοινωνικό πλήγμα. Τα 3.000 παιδιά μέχρι τον περασμένο Νοέμβρη είναι ένας πρωτοφανής αριθμός που θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό στους υπεύθυνους. Και όμως, η Παιδοψυχιατρική Κλινική αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης, όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι γιατροί.

«Πιεζόμαστε πάρα πολύ για να καλύψουμε τις εφημερίες. Με υπερπροσπάθεια που κάνουμε όλοι καλύπτονται τα τακτικά ιατρεία. Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση διότι τα δικά μας περιστατικά δεν είναι μία απλή εξέταση. Θέλεις πολύ χρόνο με το παιδί και πολύ χρόνο με τους γονείς. Είναι μία σύνθετη κατάσταση» είπε η κ. Λώλου τονίζοντας ότι είναι απαραίτητοι τουλάχιστον άλλοι δύο γιατροί για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες τις κλινικής και των παιδιών.

Η γενιά των παιδιών που είναι το μέλλον της Ελλάδας, αφήνονται στην τύχη τους από ένα αδιάφορο κράτος που όχι μόνο τα ζημίωσε ψυχικά, άλλα δεν κάνει τίποτα για να επανορθώσει τη ζημιά. Ο Θάνος Πλεύρης από τη μία δείχνει εξαιρετική ικανότητα στο να κλείνει Νοσοκομεία Παίδων (όπως έκανε με το προσωρινό κλείσιμο του Παίδων – Πεντέλης που επίσης έχει Παιδοψυχιατρικό τμήμα), και από την άλλη αδιαφορεί πλήρως στο να διαμορφώσει ένα σοβαρό πλαίσιο υποστήριξης για τους μεγάλους τραυματισμένους της υπόθεσης της πανδημίας, τα παιδιά μας.

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σοκάρουν τα «απόνερα» των lockdown: 3.000 παιδιά στην Ψυχιατρική Κλινική του Καραμανδάνειου μέχρι τα τέλη του 2021», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Παντελής Λαμψιώτης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.