Μία βιολογική σοκολάτα δεν πληροί τις προδιαγραφές, επομένως ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) κινεί τις διαδικασίες για την ανάκληση και απόσυρσή της.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρονται δύο κωδικοί δύο αντίστοιχων γεύσεων, ενώ επισυνάπτονται και οι σχετικές φωτογραφίες των συσκευασιών τους για το προϊόν που προέρχεται από το Βέλγιο.
Συγκεκριμένα:
«Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), για τη διακίνηση από τη βέλγικη εταιρεία «Kim’s Chocolates NV» στην ελληνική αγορά βιολογικών σοκολατών για την παρασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκε α’ ύλη (αμύγδαλα) στην οποία ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1 και άθροισμα αφλατοξινών σε συγκεντρώσεις που υπερβαίνουν τα ανώτατα νομοθετικά όρια.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα κάτωθι προϊόντα:
Α) «ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΑΥΡΗ ΑΜΥΓΔΑΛΟ 72% ΚΑΚΑΟ» με εμπορική ονομασία «CACHET» σε συσκευασία των 100g, με αριθμό παρτίδας 22343 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 09/03/2024 με ενδεικτική φωτογραφία:
Β) «ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΑΥΡΗ ΚΕΡΑΣΙ ΑΜΥΓΔΑΛΟ 57% ΚΑΚΑΟ» με εμπορική ονομασία «CACHET» σε συσκευασία των 100g, με αριθμό παρτίδας 22302 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 29/01/2024 με ενδεικτική φωτογραφία:
O Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την ανάκληση/απόσυρση των συγκεκριμένων παρτίδων των ανωτέρω προϊόντων και βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν».
Γιατί αποσύρεται η εν λόγω σοκολάτα από τον ΕΦΕΤ:
Οι αφλατοξίνες είναι διάφορες δηλητηριώδεις καρκινογόνες και μεταλλαξιογόνες ουσίες που παράγονται από ορισμένες μούχλες, ιδιαίτερα τα είδη Ασπέργιλλου.
Οι μύκητες αναπτύσσονται στο έδαφος, στη σάπια βλάστηση και σε διάφορα βασικά τρόφιμα και αγαθά όπως σανό, καλαμπόκι, σιτάρι, κεχρί, σόργο, μανιόκα, ρύζι, πιπεριές τσίλι, βαμβακόσπορους, φιστίκια, ξηρούς καρπούς, ηλιόσπορους, σουσάμι και διάφορα μπαχαρικά.
Με λίγα λόγια, οι σχετικοί μύκητες αναπτύσσονται σχεδόν σε κάθε καλλιέργεια ή τροφή.
Αυτή είναι η σοκολάτα που αποσύρεται: