ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σωκράτης Γκιόλιας: 1973-2010…

Ο Σωκράτης (ο φιλόσοφος) έλεγε πως είμαστε το σύνολο των ανθρώπων που γνωρίζουμε. Αυτός ενδεχομένως να είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσει κάποιος να θυμηθεί, να διαβάσει, να μάθει τον τρόπο με τον οποίο έζησε ο Σωκράτης Γκιόλιας. Ξέρετε, το τραγικό γεγονός που συνέβη σαν σήμερα πριν από εννιά χρόνια, επισκιάζει πολλά στο βίο...

Σωκράτη Γκιόλια
Σωκράτη Γκιόλια
Συντάκτης: Σπύρος Βασιλείου Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ο Σωκράτης (ο φιλόσοφος) έλεγε πως είμαστε το σύνολο των ανθρώπων που γνωρίζουμε. Αυτός ενδεχομένως να είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσει κάποιος να θυμηθεί, να διαβάσει, να μάθει τον τρόπο με τον οποίο έζησε ο Σωκράτης Γκιόλιας.

Ξέρετε, το τραγικό γεγονός που συνέβη σαν σήμερα πριν από εννιά χρόνια, επισκιάζει πολλά στο βίο του και κυρίως επικεντρώνει το μυαλό εκεί. Αξία όμως, νόημα, έχει ο τρόπος με τον οποίο έζησε ο Σωκράτης Γκιόλιας. Φίλοι του, συνεργάτες του, συναθλητές, άνθρωποι με τους οποίους συναναστράφηκε τιμούν σήμερα τη μνήμη του, καταθέτοντας ένα κομμάτι του Σωκράτη.

Στο… χαρτί. Αυτό που λάτρευε μαζί με το στίβο. Ιστορίες από τις οποίες αναδύεται το άρωμα μιας άλλης εποχής, αυτής που έζησε ο Σωκράτης Γκιόλιας. Μιας εποχής που λείπει από τη σημερινή καθημερινότητα. Η θύμησή του, όμως, μας υπενθυμίζει πως υπήρξε…

Εννιά χρόνια μετά…

Ηταν σαν σήμερα το 2010 όταν δολοφονήθηκε με 17 σφαίρες ο Σωκράτης Γκιόλιας. Μέχρι τώρα δεν έχουν βρεθεί οι δολοφόνοι, αλλά και οι ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του. Παρά τα χρόνια που πέρασαν δεν κατέστη δυνατό να διαλευκανθεί η δολοφονία του ανθρώπου που δημιούργησε το μεγαλύτερο ειδησεογραφικό ιστολόγιο. Το troktiko, με πάνω από ένα εκατομμύριο μοναδικούς χρήστες την ημέρα, σε μία περίοδο που δεν υπήρχαν social media, smart phones κ.ο.κ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ήταν ξημερώματα Δευτέρας 5:20 το πρωί

Οι αρχές τότε, από ό,τι αποδείχτηκε, δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να ανακρίνουν, να ερευνήσουν να ψάξουν, να ξεψαχνίσουν, να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας, και δεν βρήκαν τους δολοφόνους.

Αλλά ο καιρός πέρασε. Εννιά χρόνια μετά, ξανά στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο κος Χρυσοχοΐδης και ο κος Οικονόμου. Τότε ήταν και πάλι φυσικοί προϊστάμενοι των ερευνών όπως και τώρα. Πλέον, η τεχνολογία προχώρησε. Τα στοιχεία παραμένουν στις αρχές. Οι καταθέσεις των εμπλεκομένων επίσης. Και η εμπειρία των επικεφαλής είναι μεγαλύτερη. Τόσα χρόνια μετά υπάρχουν ακόμα οι συνθήκες και οι δυνατότητες να εξιχνιαστεί η υπόθεση δολοφονίας. Να πέσει φως. Να ξαναξεκινήσει η έρευνα και να οδηγήσει κάπου.

Δεν θα σταθώ στην δυναμική του troktikou, όσοι το έζησαν την γνωρίζουν. Δεν θα σταθώ στη λαοφιλία του troktikou, όσοι την είδαν την ξέρουν. Δεν θα σταθώ καν στο αν λείπει ή όχι ένα troktiko σήμερα. Οσοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, το γνωρίζουν. Θα σταθώ, όμως, στις δυνατότητες των αρχών. Σήμερα, όσο ποτέ ξανά, φαίνεται πως υπάρχει η ευκαιρία να κλείσει με τους ίδιους ανθρώπους, τους κους Χρυσοχοΐδη και Οικονόμου μια υπόθεση η οποία έχει μείνει στο συρτάρι. Μία σκιά. Χωρίς απαντήσεις. Υπάρχει εκείνο το υλικό που μπορεί να οδηγήσει στη σύλληψή των δραστών. Κάπου, σε κάποιο συρτάρι υπάρχουν ξεχασμένα στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν τις αρχές στην άκρη του δρόμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ανάρτηση του Κώστα Κεντέρη

Ενα λάθος της στιγμής, μία παράληψη, μια επαναλαμβανόμενη σύμπτωση μπορούν να οδηγήσουν τις αρχές στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Στη σύλληψη των ενόχων, των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια. Λένε ότι ποτέ δεν είναι αργά. Οντως το πιστεύω. Ποτέ δεν είναι αργά.

Exit mobile version