ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σπύρος Ζακυνθινός: «Δεύτερο lockdown για να μην ντροπιαστεί ο Μητσοτάκης – Λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα το φαίνεσθαι»

Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας- Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Ιατρικής Υπηρεσίας της ναυαρχίδας του ΕΣΥ, του «Ευαγγελισμού», και μέχρι τον Ιούλιο μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας
Σπύρος Ζακυνθινός: «Δεύτερο lockdown για να μην ντροπιαστεί ο Μητσοτάκης – Λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα το φαίνεσθαι»

Μέχρι τον Ιουλίου, ο καθηγητής ήταν μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Ο Σπύρος Ζακυνθινός έχει μεγάλη εμπειρία απ’ όλα όσα συνέβησαν τον περασμένο Μάρτη με το πρώτο lockdown.

Γι’ αυτό και η άποψή του για τις τελευταίες εξελίξεις έχουν βαρύνουσα σημασία, εν αντιθέσει με πολλούς άλλους… συστημικούς.

Ο καθηγητής βάλει κατά της κυβέρνησης και πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την απόφαση να παρθεί νέο lockdown, την ώρα που η κοινωνία βρίσκεται υπό τον φόβο της πείνας και της ανεργίας.

Αυτό επισημαίνει στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Σπύρος Ζακυνθινός, καθηγητής Εντατικής Θεραπείας- Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και της Ιατρικής Υπηρεσίας της ναυαρχίδας του ΕΣΥ, του «Ευαγγελισμού», και μέχρι τον Ιούλιο μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Σε άρθρο του με τίτλο «Επιστημονική συναίνεση για την πανδημία Covid-19: πρέπει να δράσουμε τώρα» του The John Snow Memorandum -που φιλοξενεί το Lancet, το κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό- αναφέρει απερίφραστα ότι πολλές χώρες επανέρχονται στο lockdown, γιατί δεν χρησιμοποίησαν τον χρόνο του πρώτου lockdown για τη δημιουργία συστημάτων απόκρισης στην πανδημία: «Ελλείψει κατάλληλων προβλέψεων για τη διαχείριση της πανδημίας και των κοινωνικών επιπτώσεων αυτές οι χώρες αντιμετώπισαν συνεχείς περιορισμούς».

● Πώς σχολιάζετε το απόλυτο μέτρο του lockdown που ανακοίνωσε προχθές ο πρωθυπουργός;

Μέτρα πάνω στα μέτρα, κλιμάκωση των μέτρων μέσα σε λίγες μέρες, «εκθετική αύξηση της διασποράς», «κάτι άλλαξε δραματικά», «είδαμε αναπαραγωγή του ιού ταχύτατα» και τελικά lockdown. «Η φρίκη! Η φρίκη!» του Κόνραντ σε απευθείας μετάδοση, αντί για αναδιάταξη του συστήματος υγείας ακόμα και τώρα, την ώρα της αύξησης των διαγνώσεων. Πού είναι τα στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι πρέπει να γίνει lockdown; Τα μέτρα που ελήφθησαν το περασμένο Σάββατο ήταν αρκούντως δραστικά. Χρειάζονται όμως μια λανθάνουσα περίοδο για να λειτουργήσουν. Γιατί δεν περιμέναμε; Το lockdown ήταν πρώιμο. Κλείνει η κοινωνία προκειμένου να αποφευχθεί η δυσφήμηση του πρωθυπουργού. Η όλη διαχείριση καταδεικνύει πανικό και έλλειψη ψυχραιμίας.

● Πώς βλέπετε τη διαχείριση της πανδημίας από το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο Υγείας;

Η πολιτική του υπουργείου Υγείας είναι ελλιπής. Δείχνει αμέλεια και άγνοια, καθώς είναι τρομαγμένοι και μπερδεμένοι. Δεν μπορεί ολόκληρη Θεσσαλονίκη να μην έχει απλά κρεβάτια νοσηλείας Covid. Δεν μπορεί ολόκληρο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη με 600 κρεβάτια να διαθέτει μόνο 75 για Covid. Δεν μπορεί μεγάλα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας να μην έχουν κρεβάτια Covid – Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή! Δεν μπορεί σε ολόκληρη τη Θεσσαλία να δέχεται περιστατικά Covid μόνο η Λάρισα. Να στέλνουν στη Λάρισα ο Βόλος, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, με σπατάλη ενέργειας, προσωπικού κ.ο.κ.

Είναι ευθύνη του υπουργείου Υγείας αυτό που συμβαίνει. Στην Αττική, μετά την προτροπή μας, άνοιξαν όλα τα νοσοκομεία σε νοσηλείες Covid και δεν μπουκώνει το σύστημα, έχουμε πολλά περιθώρια, έχουμε και πολλά νοσοκομεία. Δεν βρισκόμαστε στο πρώτο κύμα, οπότε δεν γνωρίζαμε. Τώρα γνωρίζουμε. Είναι μία πνευμονία υπερμεταδοτική. Γι’ αυτό κολλάει τόσος κόσμος. Αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί από γιατρούς, παθολόγους, πνευμονολόγους κοκ. Δεν χρειάζεται κάποια εξειδίκευση τρομερή, χρειάζεται να προσέχεις. Τους το είπαμε. Η κατάσταση οφείλεται αποκλειστικά στο υπουργείο Υγείας..

● Κερδήθηκε ο χρόνος, στηρίχθηκε το ΕΣΥ στην πρώτη καραντίνα;

Οχι. Προφανώς χρειάζονται γιατροί στο σύστημα υγείας. Δεν προσλαμβάνουν όμως ούτε σε αντικατάσταση αυτών που φεύγουν. Κάθε χρόνο φεύγουν 25-30 γιατροί από τον «Ευαγγελισμό» και έρχονται 1 ή 2. Υπάρχουν ελλείψεις δεκάδων γιατρών στο νοσοκομείο. Αγνωστο πώς τα καταφέρνουν οι παθολογικές και οι χειρουργικές κλινικές μας. Δεν άνοιξαν κλίνες ΜΕΘ – είναι περίπου 770 σήμερα, ορισμένες από μετατροπές κλινικών σε ΜΕΘ που δεν θα μείνουν παρακαταθήκη στο σύστημα υγείας μετά την πανδημία. Ούτε υποχρεώνει τον ιδιωτικό τομέα να πάρει περιστατικά.

Ο ιδιωτικός τομέας επιλέγει – και μάλιστα τα πιο ελαφριά. Αυτά που θα προσφέρουν χρήματα χωρίς κόστος. Περιστατικά που τους φέρνουν 1.600 ευρώ την ημέρα, όσο και ο μισθός ενός ειδικευμένου γιατρού του συστήματος υγείας! Διότι κοστίζουν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό. Καίγεται η Θεσσαλονίκη και το «Διαβαλκανικό» δεν βοηθάει. Αντί να το αναγκάσει η κυβέρνηση, ανακοίνωσε ότι θα μεταφερθούν στην Αθήνα ασθενείς με αεροδιακομιδή. Ο ιδιωτικός τομέας φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού. Η ευθύνη είναι τεράστια.

● Το ΕΣΥ ξαναμετατρέπεται σε μονοθεματικό σύστημα υγείας;

Απόνερο του lockdown είναι ο τρόμος του κόσμου να πάει στο νοσοκομείο. Μην τολμήσουν να κλείσουν τα χειρουργεία, τα εξωτερικά ιατρεία, τα εργαστήρια και πεθάνει ο κόσμος έξω. Τίποτα κλειστό! Η υπόλοιπη δουλειά πρέπει να συνεχίζεται κανονικά, εκ παραλλήλου με την αντιμετώπιση της πανδημίας. Διότι ο κόσμος που πρέπει να χειρουργηθεί πού θα πάει; Κανένας δεν πηγαίνει στα ιδιωτικά νοσοκομεία διότι είναι πανάκριβα. Επομένως, αν δεν έχει πού να πάει, θα πεθάνει στο σπίτι του.

Ολοι οι γιατροί έχουμε να επιδείξουμε ασθενείς που επιδεινώθηκαν από το lockdown του συστήματος υγείας στο πρώτο κύμα. Εκλεισαν χειρουργεία, ο καρκίνος προχώρησε σε σημείο που ο ασθενής δεν μπορούσε να γλιτώσει. Φοβάται ο κόσμος να προσεγγίσει τα νοσοκομεία στο lockdown. Αποδείχθηκε ότι το 10% των περιπτώσεων εγκεφαλικών και εμφραγμάτων πήγαν στο νοσοκομείο στη διάρκεια της καραντίνας.

Στον «Ευαγγελισμό», από 50 εμφράγματα σε κάθε εφημερία, στο lockdown της πρώτης περιόδου βλέπαμε πέντε. Είδαμε τρεις περιπτώσεις ρήξης καρδιάς που είχαμε πολλά χρόνια να δούμε, όταν έφυγε το πρώτο κύμα. Καρδιές παραμελημένες μετά το έμφραγμα που δεν αντιμετωπίζεται, που σπάνε και ανοίγουν. Κατέληξαν όλοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Εμφραγμάτων. Δεν μπορούσαμε να τους σώσουμε.

● Τι θα λέγατε στον κόσμο;

Να προσέχει, να φοράει τη μάσκα του παντού, αλλά να μη φοβάται και αν χρειαστεί να έρθει στο νοσοκομείο. Η πανδημία δεν είναι πρόβλημα του κόσμου. Οι πολίτες της χώρας μας είναι πιο μαζεμένοι σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Θα βάλουν μάσκα παντού και θα προσέχουν. Ακόμα και τα μικρά παιδιά είναι φοβερά με την τήρηση του μέτρου της μάσκας. Πρωτίστως τα σχολεία πρέπει να συνεχίσουν – και οι άνθρωποι με τις ζωές τους. Δεν μπορείς να απομονώσεις πλήρως την κοινωνία. Οσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή έχουν μεγάλη ηλικία είναι σε μειονεκτική θέση. Χρειάζεται επομένως να προσέχουν και να τους προσέχουμε περισσότερο. Η υπερμετάδοση είναι το πρόβλημα με τον ιό αυτό.

Κοινωνικό μέρισμα 2020: Κριτήρια και δικαιούχοι – Πότε θα γίνει η καταβολή

Αμερικανικές εκλογές: Μεγάλωσε το προβάδισμα από Τραμπ, πρόεδρος εν… αναμονή ο Μπάιντεν

Αμερικανικές φρεγάτες: Πάλι χάλασε αμερικανικο πολεμικό πλοιο μόλις 4 ετων – Μπλέξαμε

Ένοπλες Δυνάμεις: Αλλαγή δεδομένων αντι γερμανικές παίρνουμε αμερικανικές φρεγάτες;

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σπύρος Ζακυνθινός: «Δεύτερο lockdown για να μην ντροπιαστεί ο Μητσοτάκης – Λειτουργούν με μοναδικό γνώμονα το φαίνεσθαι»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κώστας Λάππας

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.