ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σπίτι μου 2: Οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και τα σχέδια για φθηνά σπίτια

Νέα μέτρα για να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια με το πρόγραμμα «Σπιτι μου 2».
Σπίτι μου 2: Οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και τα σχέδια για φθηνά σπίτια

«Σπίτι μου 2»: Τι αλλάζει στα στεγαστικά προγράμματα για την απόκτηση πρώτης κατοικίας.

Το νέο σχέδιο που θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2025 και θα προβλέπει – σε σχέση με το αρχικό -, διευρυμένα ηλικιακά όρια για δικαιούχους από 30-50 ετών, καθώς και διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, μέχρι 40.000 ευρώ.

Από εκεί και πέρα οπως αναφέρει η εφημερίδα «Πρώτο θέμα» και ο Δημοσιογράφος Γιώργος Καραγιάννης. Στόχος να πέσουν στην αγορά 200.000 από το ένα εκατοµµύριο σπίτια που παραµένουν αναξιοποίητα για να αποκλιµακωθούν. οι τιµές ενοικίασης.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει έναν συνδυασµό κινήτρων µε φοροελαφρύνσεις για όσους επιλέγουν να διαθέσουν τα ακίνητά τους σε µακροχρόνιες µισθώσεις και αντικινήτρων για τα διαµερίσµατα που είναι κενά ή δηλώνονται ως τέτοια, ενοικιαζόµενα µε µαύρο χρήµα.

Το πρώτο µέτρο που ετοιµάζεται για το ερχόµενο φθινόπωρο για τα σπίτια που παραμένουν κλειστά από τους ιδιοκτήτες τους 0 τους. Γι’ αυτά έχει αποφασιστεί να αναπροσαρµοστεί ο ΕΝΦΙΑ – δηλαδή να αυξάνεται για όσο διάστηµα οι ιδιοκτήτες τους τα διατηρούν εκτός της αγοράς, προφανώς για όσο δεν θα έχουν καµία χρήση, είτε ενοικίαση, είτε πώληση, είτε ιδιοκατοίκηση.

Με τον αυξηµένο ΕΝΦΙΑ για τα κλειστά ακίνητα, η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι θα πετύχει δύο στόχους. Ο πρώτος είναι η διάθεση περισσότερων σπιτιών για ενοικίαση ή και για πώληση (θυµίζουµε ότι παράγοντες της κτηµατοµεσιτικής αγοράς εκτιµούν ότι οι καλπάζουσες τιµές των ενοικίων, απόρροια του περιορισµένου αποθέµατος ακινήτων, µπορούν να εξορθολογιστούν αν σε αυτή διατεθούν περίπου 100.000 κατοικίες), ενώ ο δεύτερος είναι η καταπολέµηση της διακίνησης µαύρου χρήµατος.

Να αποθαρρυνθούν δηλαδή οι ιδιοκτήτες ακινήτων που φοροδιαφεύγουν ενοικιάζοντας
διαµερίσµατα χωρίς να τα δηλώνουν στην Εφορία.

Οσον αφορά το πρόγραμμα «Σπίτι µου 2» ο δεύτερο κύκλος αναμένεται να ανακοινωθεί από την κυβέρνηση στις αρχές του φθινοπώρου. Το πρόγραµµα επιδότησης επιτοκίου για την αγορά πρώτης κατοικίας που αναµένεται δεν διπλασιάζει µόνο το διατιθέµενο ποσό, αλλά διευρύνει και τα ηλικιακά όρια των υποψήφιων αγοραστών, κατεβάζοντας παράλληλα τα όρια ηλικίας των πωλούµενων οικοδοµών. Είναι λογικές, λοιπόν, οι αυξηµένες προσδοκίες που έχει δηµιουργήσει η αναµονή της ανακοίνωσης του προγράµµατος τόσο στους αγοραστές όσο και τους
πωλητές.

Πάντα όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πρώτο θέμα» και ο συντάκτης Γιώργος Καραγιάννης το «Σπίτι µου
2», για το οποίο βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης οι διαπραγµατεύσεις του υπουργού Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών Νίκου Παπαθανάση µε τις ευρωπαϊκές αρχές, θα παρέχει προνοµιακά (σχεδόν άτοκα) δάνεια σε 30.000 ζευγάρια για να αγοράσουν πρώτη κατοικία, ενώ θα περιλαµβάνει και τα ζευγάρια ηλικίας 40-50 ετών που είχαν
αποκλειστεί από τον πρώτο κύκλο και τα οποία θεωρείται ότι θα δώσουν ζωή στο πρόγραµµα λόγω της µεγαλύτερης οικονοµικής δύναµης που έχουν.

Ο δεύτερος κύκλος του προγράµµατος, λοιπόν, οι λεπτοµέρειες για τον οποίο αναµένεται να ανακοινωθούν στην οµιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ∆ΕΘ, θα αφορά δικαιούχους ηλικίας από 25 έως 50 ετών εφόσον καλύπτουν τα απαραίτητα εισοδηµατικά κριτήρια (οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν ατοµικό εισόδηµα από 10.000 έως 16.000 ευρώ, οικογενειακό εισόδηµα έως 24.000 ευρώ, ενώ για τις µονογονεϊκές οικογένειες το εισόδηµα πρέπει να αγγίζει τα 27.000 ευρώ).

Παράλληλα, προβλέπεται προσαύξηση των ορίων κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, ενώ ειδικά για τις µονογονεϊκές οικογένειες υπάρχει προσαύξηση κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί µετά το πρώτο.

Σπίτι μου 2: Οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και τα σχέδια για φθηνά σπίτια

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Σπίτι μου 2: Οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και τα σχέδια για φθηνά σπίτια», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Αλέξανδρος Κωτάκης

Είμαι ο Αλέξανδρος Κωτάκης και γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα αθλητική δημοσιογραφία και πλέον η σχέση μου μαζί της ξεπερνά την 20ετία. Όλα αυτά τα χρόνια «κύλησαν» στο διαδίκτυο μέσα από συνεργασίες με αθλητικές ιστοσελίδες. To Sportnet.gr αποτέλεσε την αρχή για εμένα, ενώ ακολούθησαν το Sportline.gr, το easybetnet.com και βεβαίως το Goal News (Sentragoal.gr) στο οποίο παρέμεινα το συντριπτικά μεγαλύτερο διάστημα της ως τώρα πορείας μου (11.5 έτη). Τα τελευταία χρόνια βρίσκομαι στην «οικογένεια» του Sportime, με το οποίο συνεχίζω να καλύπτω το αθλητικό ρεπορτάζ, αλλά και την ειδησεογραφία της επικαιρότητας από όλους του χώρους. Επίσης αρθρογραφώ για την ομάδα του Άρη.