ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα «ερείπια» ενός διαλυμένου ΕΣΥ ο Θ. Πλεύρης κάνει αιφνιδιαστικές εφόδους για να διαπιστώσει ότι όλα «βαίνουν καλώς»

Την ώρα που τα καταρρέοντα νοσοκομεία γεμίζουν με ράντζα και «φρακάρουν» από ιογενείς λοιμώξεις, ο Θ. Πλεύρης κάνει επιθεωρήσεις με προεκλογική χροιά

Την ώρα που τα καταρρέοντα νοσοκομεία γεμίζουν με ράντζα και «φρακάρουν» από ιογενείς λοιμώξεις, ο Θ. Πλεύρης κάνει επιθεωρήσεις με προεκλογική χροιά.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Την εικόνα ενός υπουργού Υγείας που… αγρυπνεί για να πιάσει επ’ αυτοφώρω τις δυσλειτουργίες του συστήματος Υγείας «πουλάει» προεκλογικά ο Θάνος Πλεύρης, την ώρα που ολόκληρο το ΕΣΥ αποτελεί ένα δυσλειτουργικό μπάχαλο με απόλυτη ευθύνη του ίδιου.

Το τελευταίο διάστημα ο Θάνος Πλεύρης και ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος έχουν πραγματοποιήσει μεταμεσονύκτιες επισκέψεις σε νοσοκομεία της Αθήνας, δήθεν για να επιβλέψουν τις συνθήκες που επικρατούν στις εφημερίες των δομών υγείας. Σύμφωνα με διαρροές που προωθεί το υπουργείο, οι δύο άντρες εκφράζουν την… ικανοποίηση τους, αφού πέρα από τα όποια προβλήματα διαπιστώνουν, μιλούν για μια… διαχειρίσιμη κατάσταση.

Θυμόμαστε πως ο Θάνος Πλεύρης ξεκίνησε να μυείται στην «τέχνη» των καταδρομικών επισκέψεων όταν ακόμα βρισκόταν στην ΝΔ ως αντιπολίτευση και σε προεκλογική περίοδο (όπως τώρα) έκανε εκείνη την επιχείρηση – αστραπή ένα ξημέρωμα στους έρημους δρόμους των Εξαρχείων, όπου μιλούσε ψιθυριστά για το τέλος της ανοχής στην ανομία.

Τώρα όμως ο κ. Πλεύρης απέκτησε τον υπουργικό «αέρα» και όλη την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για να κάνει «καταδρομικές» επιθεωρήσεις στο διαλυμένο τοπίο της δημόσιας Υγείας και να τις προωθεί επικοινωνιακά ως προεκλογικά σόου. Βέβαια οι φοβίες του υπουργού δεν φαίνεται να τον έχουν εγκαταλείψει πλήρως, διότι μπορεί στις μεταμεσονύκτιες επισκέψεις να κυκλοφορεί αμέριμνος, άλλα στις ημερήσιες έχει περπατήσει σε νοσοκομεία ακόμα και περιστοιχισμένος από άνδρες της… ΟΠΚΕ, σαν να είναι οι υγειονομικοί κάποιοι επικίνδυνοι τρομοκράτες.

Παρά τις «φιλότιμες» προσπάθειες του υπουργού να δείξει στην κοινή γνώμη πως βρίσκεται στις… επάλξεις για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΣΥ, το θέμα είναι πως ζει σε έναν άλλο κόσμο, διαφορετικό από αυτόν που αντιλαμβάνονται οι πολίτες.

Είναι πλέον πασιφανές πως και ο τελευταίος πολίτης είναι ενήμερος για το ποιες είναι οι τεράστιες παθογένειες του ΕΣΥ. Η ανεπάρκεια των δομών Υγείας, η έλλειψη γιατρών, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, η έλλειψη απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ, η έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού, η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας. Αυτά είναι τα φλέγοντα θέματα και δεν χρειάζονται καμία… καταδρομική επίσκεψη για να διαπιστωθούν. Είναι διαπιστωμένα ήδη και τα φωνάζουν καθημερινά όλες οι ενώσεις και τα συνδικαλιστικά κινήματα ιατρών και υγειονομικών.

Μια ακόμη πραγματικότητα που δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται ο Θάνος Πλεύρης, είναι ότι στα νοσοκομεία έχουν δημιουργηθεί συνθήκες «φρακαρίσματος» από την ταυτόχρονη παρουσία κορονοϊού, γρίπης και συγκυτιακού ιού (RSV). Επιπλέον η έλλειψη φαρμάκων που εξακολουθεί να παρατηρείται στην αγορά κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση στις δομές υγείας, αφού πολλοί πολίτες δεν καλύπτονται από τα φαρμακεία, δεν εξυπηρετούνται από την δυσλειτουργική (έως ανύπαρκτη) πρωτοβάθμια περίθαλψη και καταφεύγουν αναγκαστικά στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές των νοσοκομείων του κέντρου και πολλών νοσοκομείων της περιφέρειας. Στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και Θεσσαλονίκης οι προσελεύσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε κάθε εφημερία ξεπερνούν τους 1.000 ασθενείς. Οι ώρες αναμονής για εξέταση ξεπερνούν τις οχτώ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο: «Οι παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές ξεκινάνε την εφημερία χωρίς κενό κρεβάτι. Στις ενδιάμεσες ημέρες τις εφημερίας τα κρεβάτια των ασθενών που παίρνουν εξιτήριο τα καταλαμβάνουν οι ασθενείς που βρίσκονται σε ράντσα ή σε χώρους στα Επείγοντα, αφού κατά την εισαγωγή τους δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι ή ράντσο».

Για την απίστευτη ταλαιπωρία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, ευθύνονται «οι ελλείψεις προσωπικού ιατρικού, νοσηλευτικού, παραϊατρικού και η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, αφού από τους 1.000 ασθενείς που εξετάζονται στα Επείγοντα γίνονται λιγότερες των 200 εισαγωγές».

Exit mobile version