Στην Πορτογαλία φορολογούν 33% τα υπερκέρδη σε ενέργεια – τρόφιμα, και η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει φθηνά μακαρόνια Νο6
Ενώ η ελληνική κυβέρνηση εμπαίζει τον λαό με μέτρα κοροϊδίας, στην Πορτογαλία ψηφίζεται βαρύς φόρος για τα υπερκέρδη των ομίλων.Πορτογαλία: Σε αυτήν την κρίση ακρίβειας που σφυροκοπά ολοένα και περισσότερο την Ευρώπη, υπάρχουν κυβερνήσεις που προτίθενται να συγκρουστούν με τα μεγάλα συμφέροντα λειτουργώντας προς όφελος των χειμαζόμενων λαών και κυβερνήσεις που αρκούνται σε μέτρα κοροϊδίας προκειμένου να μην θίξουν στο ελάχιστο την αισχροκέρδεια. Δυστυχώς για τον ελληνικό λαό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη στοιχίζεται στην δεύτερη κατηγορία, και μάλιστα με χαρακτηριστικό ζήλο.
Σε μια χώρα της Ευρώπης με παρόμοιο πληθυσμό και παραπλήσιο ΑΕΠ με την Ελλάδα, την Πορτογαλία, αποφασίζεται η φορολόγηση κατά τουλάχιστον 33% των υπερκερδών των ενεργειακών ομίλων και των εταιρειών εμπορίας και διανομής τροφίμων, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κάνει η κυβέρνηση να μειωθούν οι συνέπειες της ανόδου του πληθωρισμού.
Μετά από συμφωνία που επιτεύχθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο για επιστροφή μέρους των υπερκερδών των ενεργειακών ομίλων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τους «φουσκωμένους λογαριασμούς», η Λισαβόνα επέμεινε στην λογική οικονομικής εξισορρόπησης μεταξύ πληττόμενων και ευημερούντων, και αποφάσισε να επιβληθεί φόρος κατά τουλάχιστον 33% στα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα εμφανίζεται απολύτως θετικός για την δυνατότητα επέκτασης του μέτρου φορολόγησης των υπερκερδών και σε εταιρείες εμπορίας και διακίνησης τροφίμων: «Το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσουμε για τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών αφορά ομίλους που δεν ανήκουν μόνο στον ενεργειακό τομέα, αλλά και στον τομέα της εμπορίας και διανομής τροφίμων, οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν για τα κέρδη που αποκόμισαν αδικαιολόγητα κατά την κρίση αυτή του πληθωρισμού», είχε δηλώσει στα τέλη Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια συζήτησης στην ολομέλεια της πορτογαλικής βουλής για τον προϋπολογισμό του 2023.
Το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Βουλή «έχει σκοπό να μετριάσει τις άμεσες οικονομικές επιπτώσεις από τις υψηλές τιμές των προϊόντων στους προϋπολογισμούς δημοσίων οργανισμών, καταναλωτών και επιχειρήσεων». Να σημειωθεί πως το σοσιαλιστικό κόμμα κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία, οπότε δεν θα υπάρξει εμπόδιο για την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε ολομέτωπη επίθεση προς τα συμφέροντα που λυμαίνονται την ενέργεια, άλλα και με τους επιχειρηματικούς ομίλους που αυτόν τον καιρό θησαυρίζουν από την πώληση τροφίμων και τις αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτό ναι, δεν μπορεί παρά να σημαίνει προστασία του πολίτη από την ακρίβεια, με ριζοσπαστικές παρεμβάσεις που βάζουν φρένο στην ασύδοτη δράση των ολιγαρχικών συμφερόντων. Η Πορτογαλία αποδεικνύει πως υπάρχουν τρόποι να προστατευτεί ο λαός από το κύμα των ανατιμήσεων, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση και φιλολαϊκή συνείδηση.
Επανερχόμενοι όμως στο γκρίζο τοπίο της Ελλάδας, βλέπουμε την κυβέρνηση να ακολουθεί μια πολιτική που δεν δείχνει την παραμικρή πρόθεση να χτυπηθεί η ακρίβεια στην ρίζα της. Κυριαρχούν μόνο επιφανειακές ψευτο – λύσεις που μάλιστα χρησιμοποιούνται και ως επικοινωνιακές φιέστες, όπως γίνεται με το περιβόητο «καλάθι του νοικοκυριού».
Στην ελληνική πραγματικότητα από το ξεκίνημα της κρίσης ακρίβειας, κυριαρχούν οι κυβερνητικές «πατέντες» που σερβίρονται στον λαό με περιτύλιγμα… εκσυγχρονισμού που όμως είναι «πολύ κακό για το τίποτα». Στην Πορτογαλία επιβάλουν τεράστιο φόρο στα υπερκέρδη των ομίλων σε ενέργεια και τρόφιμα και στην Ελλάδα ο λαός καλείται να τα βγάλει πέρα με… Energy pass, fuel pass, food pass (οσονούπω) και… προσφορές λίγων λεπτών του ευρώ από το «καλάθι του νοικοκυριού» που βοηθούν τα σούπερ μάρκετ να «σπρώξουν» τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας…