ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στίβεν Σόντερς: Το τελευταίο θύμα της 17 Νοέμβρη (vid)

Το πρωί της Τετάρτης 8 Ιουνίου 2000 το πρώτο σήμα που καταγράφει το Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης είναι το ακόλουθο. «Κηφισίας λεωφόρος. Φιλοθέη. Ρεύμα προς Αθήνα μετά το “Υγεία”, 50-100 μέτρα στην αριστερή λωρίδα έναντι αριθμού 290. Από δύο άτομα επιβαίνοντα σε δίκυκλο, κατεύθυνση προς Αθήνα (διέφυγαν), με πυροβόλο όπλο έβαλαν κατά του οδηγού...

Στίβεν Σόντερς
Στίβεν Σόντερς
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Το πρωί της Τετάρτης 8 Ιουνίου 2000 το πρώτο σήμα που καταγράφει το Κέντρο Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης είναι το ακόλουθο. «Κηφισίας λεωφόρος. Φιλοθέη. Ρεύμα προς Αθήνα μετά το “Υγεία”, 50-100 μέτρα στην αριστερή λωρίδα έναντι αριθμού 290. Από δύο άτομα επιβαίνοντα σε δίκυκλο, κατεύθυνση προς Αθήνα (διέφυγαν), με πυροβόλο όπλο έβαλαν κατά του οδηγού λευκού ΙΧΕ. Ενημερωθεί το ΕΚΑΒ, ενημερωθεί το Ρ/Τ ΥΚΑ».

Η ώρα είναι λίγα λεπτά πριν τις 08:00 τι πρωί και ο φόβος μίας νέας τρομοκρατικής επίθεσης από τη «17 Νοέμβρη», την τρομοκρατική οργάνωση που με πάθος κυνηγά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει γίνει πραγματικότητα. Ο ταξίαρχος Στίβεν Σόντερς, στρατιωτικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, πέφτει θανάσιμα τραυματισμένος, μέσα στο λευκό Rover. Αυτό είναι το τελευταίο θύμα μέχρι την εξάρθρωση της «17Ν» και για τους καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα της εποχής, η δολοφονία του αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την τρομοκρατική οργάνωση – φάντασμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίθεση Τούρκων χάκερ σε ελληνική ιστοσελίδα! (pic)

Ο Στίβεν Σόντερς, λίγο μετά τις 07:00 το πρωί, έχει ξεκινήσει με το αυτοκίνητο του και χωρίς φρουρά από το σπίτι του στη Νέα Ερυθραία για το γραφείο του στην πρεσβεία του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Κολωνάκι. Στην απολογία του ο Σάββας Ξηρός θα καταθέσει ότι ο ίδιος ήταν οδηγός μηχανής μεγάλου κυβισμού, με συνοδηγό τον -απεργό πείνας σήμερα- Δημήτρη Κουφοντίνα. Οι δυο τους θα προσεγγίσουν από την πλευρά του συνοδηγού το όχημα του Βρετανού ταξιάρχου και ο «Λουκάς» της «17Ν» θα ανοίξει πυρ εναντίον του.

Κουφοντίνας: «Στίβεν Σόντερς, σημαίνον στέλεχος της αγγλικής στρατιωτικής μηχανής»

Στο βιβλίο του «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη», ο Δημήτρης Κουφοντίνας θα γράψει: «Ένα χρόνο αργότερα, στις 8 Ιουνίου του 2000, στη Λεωφόρο Κηφισίας, στο ύψος της Φιλοθέης, θα εκτελεστεί ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη της στρατιωτικής μηχανής της Αγγλίας, ο ταξίαρχος Σόντερς. Με πλούσια προϋπηρεσία σε όλες τις στρατιωτικές επεμβάσεις των τελευταίων χρόνων: Έδρασε στην Ιρλανδία, τις Μαλβίνες (Φόκλαντ), το Ιράκ και το Κουβέιτ. Είχε υπηρετήσει στην Κύπρο, στις μεγάλες αγγλικές βάσεις ηλεκτρονικής κατασκοπίας. Προώθησε και εκεί το εμπόριο όπλων.

Τελευταίος σταθμός του η Σιέρα Λεόνε, στη Βορειοδυτική Αφρική, τότε που γίνονταν οι σφαγές των Άγγλων εκεί, από όπου επέστρεψε, ύστερα από µια σύντομη επίσκεψη-επιθεώρηση λίγες μέρες πριν από τις 8 Ιουνίου 2000. Τέλος, ο Σόντερς συμμετείχε ενεργά στο σχεδιασμό της στρατιωτικής επέμβασης στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Επίσης, προωθούσε το εμπόριο αγγλικών όπλων. Εκείνες ακριβώς τις μέρες θα υπογραφόταν συμφωνία για την αγορά οπλικών συστημάτων από την ελληνική πλευρά. Τη συγκεκριμένη συμφωνία είχε κλείσει ο Σόντερς».

Το τηλεφώνημα του Τόνι Μπλερ που άλλαξε τον ρου της ιστορίας

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, τηλεφωνεί στον Έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, προσφέροντας του βοήθεια για τον εντοπισμό των δραστών. Το ίδιο απόγευμα φτάνει στην Αθήνα το πρώτο κλιμάκιο της Σκότλαντ Γιάρντ, με τους Βρετανούς αξιωματικούς να συναντώνται με τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οι πολύπειροι Βρετανοί αστυνομικοί και πράκτορες, εφαρμόζουν πρωτόγνωρες για την Ελλάδα τακτικές, προκειμένου να συλλέξουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα των δραστών. Είναι η περίοδος που η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία μαθαίνει από πρώτο χέρι πως δουλεύουν αντίστοιχες υπηρεσίες στον δυτικό κόσμο.

Το κλιμάκιο της Σκότλαν Γιαρντ «διδάσκει» στους Έλληνες αστυνομικούς πως πρέπει να δουλεύουν μεθοδικά, πως πρέπει να γίνεται η συλλογή και αντιπαραβολή των στοιχείων, ενώ αλλάζει και το νομοθετικό πλαίσιο. Δύο χρόνια αργότερα, όταν σκάει στα χέρια του Σάββα Ξηρού η βόμβα, οι ελληνικές Αρχές είναι πανέτοιμες για να το διαχειριστούν και να προχωρήσουν στην εξάρθρωση της «17Ν».

Exit mobile version