Στο ΣτΕ προσφεύγει ο σύνδεσμος εταιρειών ηλεκτρονικού τσιγάρου
Προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας την ακύρωση εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας η οποία ουσιαστικά απαγορεύει τη χρήση μη νικοτινούχων σκευασμάτωνΚαμπάνια υπέρ της χρήσης των ηλεκτρονικών (ατμιζόντων) τσιγάρων ξεκινά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ).
Παράλληλα, προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ζητώντας την ακύρωση εγκυκλίου του υπουργείου Υγείας η οποία ουσιαστικά απαγορεύει τη χρήση μη νικοτινούχων σκευασμάτων. Επίσης, βασική στόχευση της προσφυγής στο ΣτΕ θα είναι ο νόμος 4419/2016, ο οποίος, σύμφωνα με το προεδρείο του ΣΕΕΗΤ, δεν μεταχειρίζεται ισότιμα τον κλάδο ηλεκτρονικού τσιγάρου.
Η νέα καμπάνια που ξεκινάει ο ΣΕΕΗΤ έχει ως βασικό σύνθημά του «ο ατμός δεν είναι καπνός». Στόχος της καμπάνιας είναι να δείξει στο ευρύ κοινό ότι το «άτμισμα» συνιστά ασφαλή μέθοδο απαλλαγής από το κάπνισμα. Συγκεκριμένα, ο σύνδεσμος που σύντομα θα αλλάξει την ονομασία του με στόχο την εξάλειψη του όρου «τσιγάρο», θεωρεί ότι κακώς η ελληνική πολιτεία εξομοιώνει τα συμπτώματα του καπνού και του ατμού. Τα μέλη του ΣΕΕΗΤ χαρακτήρισαν επιβλαβή και τα δύο προϊόντα, αλλά σημείωσαν ότι οι συνέπειες του καπνού είναι τουλάχιστον 20 φορές περισσότερο επιβλαβείς. «Ο ατμός είναι πολύ λιγότερο επιβλαβής από τον καπνό και μπορεί να συγκριθεί με την επιβαρυμένη ατμόσφαιρα των πόλεων», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΕΗΤ Πάνος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι το «άτμισμα» πρέπει να συγκρίνεται με το κάπνισμα και όχι με… τον καθαρό αέρα του Ολύμπου.
Αναφορικά με την προσφυγή στο ΣτΕ, αυτή έχει πολλαπλούς στόχους. Σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΕΕΗΤ, η νομοθεσία που εξομοιώνει τα καπνικά με τα ατμίζοντα προϊόντα όχι μόνον δεν οδηγεί στην απεξάρτηση από το κάπνισμα, αλλά αντιθέτως προβάλλει εμπόδια. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε ότι ο χώρος καπνιζόντων και «ατμιζόντων» στον ΔΑΑ είναι ενιαίος και κάποιος που επιθυμεί να διακόψει το κάπνισμα εισέρχεται σε χώρο… καπνιζόντων.
Τέλος, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ατελέσφορης πολιτικής αναφέρθηκε η κατάργηση μέσω εγκυκλίου των μη νικοτινούχων σκευασμάτων. Αυτοί που τα χρησιμοποιούν, σύμφωνα με τον ΣΕΕΗΤ, είναι αυτοί που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο απεξάρτησης από το κάπνισμα και τη νικοτίνη, και η κυβέρνηση ουσιαστικά επιχειρεί να επαναφέρει πίσω. «Το πιο αποτελεσματικό για την υγεία του καταναλωτή είναι να καταφέρει να κόψει το κάπνισμα άπαξ διά παντός. Δυστυχώς, όμως, δεν τα καταφέρνει πάντα και προς την κατεύθυνση αυτή τα “ατμίζοντα” προϊόντα είναι η καλύτερη λύση», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
Σύμφωνα με τον ΣΕΕΗΤ, σήμερα υπάρχουν 4 εκατ. καπνιστές και 400.000 «ατμιστές». Ο σύνδεσμος απασχολεί 2.000 μικρές επιχειρήσεις με 10.000 απασχολούμενους. Σύμφωνα με τον πρόεδρό του, πρόκειται να μετονομαστεί σε Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Προϊόντων Ατμίσματος (ΣΕΕΠΑ).
ΠΗΓΗ:kathimerini.gr
Θεσσαλονίκη: Δεκάδες συλλήψεις για κύκλωμα ναρκωτικών και μέσα στο ΑΠΘ