ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στρατός: Έρχεται μείωση στράτευσης υπό αυτή την προϋπόθεση

Σχέδιο για µικρή µείωση του χρόνου στράτευσης των ανδρών, που τώρα είναι 9 µήνες, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες

Στρατός: Σχέδιο για µικρή µείωση του χρόνου στράτευσης των ανδρών, που τώρα είναι 9 µήνες, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες
Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Στρατός: Ένα τολµηρό πρόγραµµαµεταρρυθµίσεων που θα ξεκολλήσει τις Ένοπλες ∆υνάµεις από τη δοµή, τις αντιλήψεις και τη λειτουργία της δεκαετίας του ’80 και θα τις καταστήσει σύγχρονες και αποτελεσµατικές στο νέο περιβάλλον απειλών που δηµιουργείται δροµολογεί ο υπουργός Εθνικής Άµυνας Νίκος ∆ένδιας.

Ένα σχέδιο που ξεκίνησε µε το νοµοσχέδιο για την ίδρυση Ελληνικού Κέντρου Ανάπτυξης Καινοτοµίας (ΕΛΚΑΚ) και θα ολοκληρωθεί µε αλλαγές στη δοµή των Ενόπλων ∆υνάµεων και τη νέου τύπου θητεία.

Σύµφωνα με όσα αναφέρει το Πρώτο Θέμα και ο δημοσιογράφος Νίκος Μελέτης, η νέα θητεία, η οποία σχεδιάζεται µε βάση τις νέες οργανωτικές αλλαγές στις Ε.∆. και τη νέα δοµή τους, θα αντλήσει πολλά στοιχεία από το φινλανδικό µοντέλο προσαρμοζόµενη στις ελληνικές ανάγκες και στην ελληνική πραγµατικότητα.

Η νέου τύπου θητεία θα προβλέπει και την εθελοντική στράτευση των γυναικών, εισάγοντας έτσι µια µεγάλη καινοτοµία, θα προβλέπει διαρκή εθελοντική επανεκπαίδευση και ένταξη στις εφεδρείες, ενώ ο χρόνος στράτευσης θα παραµείνει στους 9 µήνες, πιθανόν µε µια µικρή µείωση εάν αυτό κριθεί εφικτό.

Η νέα θητεία θα είναι πιθανότατα το τελικό στάδιο της µεταρρύθµισης και εκσυγχρονισµού των Ενόπλων ∆υνάµεων, που δεν περιορίζεται µόνο στα εξοπλιστικά προγράµµατα.

Οι λόγοι βεβαίως που υποχρεώνουν τον Ν. ∆ένδια να προωθήσει αυτό το µεταρρυθµιστικό σχέδιο δεν είναι άλλοι από τη «σκουριασµένη» και «γραφειοκρατική» δοµή και συγκρότηση των Ε.∆., σε µια εποχή όπου οι απειλές ασφαλείας έχουν γίνει σύνθετες και πολυπαραγοντικές, όπως αποδεικνύουν ο πόλεµος στην Ουκρανία και τη Γάζα, αλλά και η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.

 

Exit mobile version