ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα βήματα για να πιστοποιηθεί ως παραδοσιακό προϊόν ο ελληνικός γύρος

Εντός των ημερών θα δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση για τη διαδικασία αναγνώρισης Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ), βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών. Μετά το ενδιαφέρον που έχουν δείξει και οι ελληνικές επιχειρήσεις που συνδέονται με την παραγωγή και παρασκευή κρέατος, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί τη διαδικασία ώστε να κατοχυρωθεί νομοθετικά ο γύρος, κατοχύρωση...

Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Εντός των ημερών θα δημοσιευθεί η υπουργική απόφαση για τη διαδικασία αναγνώρισης Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ), βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Μετά το ενδιαφέρον που έχουν δείξει και οι ελληνικές επιχειρήσεις που συνδέονται με την παραγωγή και παρασκευή κρέατος, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθεί τη διαδικασία ώστε να κατοχυρωθεί νομοθετικά ο γύρος, κατοχύρωση που πάντως θα ισχύει μόνο εντός της Ε.Ε.

Ο γύρος είναι προϊόν στενά συνδεδεμένο με την ελληνική γαστρονομία και παρασκευάζεται με ειδικό τρόπο παραγωγής, που αντιστοιχεί στην παραδοσιακή πρακτική και παράγεται από συγκεκριμένες πρώτες ύλες και με τη νομοθετική κατοχύρωσή του θα είναι το πρώτο προϊόν ΕΠΙΠ της Ελλάδος στον επίσημο κατάλογο των ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δημόσια διαβούλευση

Η διαδικασία της εθνικής διαβούλευσης αναμένεται να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2019 και θα διαρκέσει για δύο μήνες.

Στη συνέχεια, ο φάκελος θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκτιμάται ότι μετά από την πάροδο 12-18 μηνών θα μπει στην «τελική ευθεία» για την πιστοποίηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τι θα περιλαμβάνει

H ονομασία Γύρος αφορά τόσο το ωμό προϊόν κρέατος, όσο και το ψημένο προϊόν κρέατος, που αποτελείται από λεπτές φέτες κρέατος το οποίο περιστρέφεται γύρω από μία θερμική εστία.

Ο γύρος διακρίνεται από τα άλλα προϊόντα λόγω του τρόπου ψησίματός του, καθώς τα κομμάτια κρέατος περιστρέφονται κάθετα, αργά, μπροστά από θερμαινόμενες εστίες.

Οι φέτες του κρέατος υπόκεινται σε επεξεργασία και προετοιμασία ώστε να λάβουν τη μορφή φύλλων.

Το προϊόν «γύρος» προέρχεται από την ελληνική λέξη «γύρος» που σημαίνει περιφορά, περιστροφή ή περίμετρο.

Σήμερα, η ελληνική νομοθεσία ορίζει το Γύρο ως προϊόν που παράγεται από λεπτές φέτες κρέατος ολόκληρων τεμαχίων. Η προέλευση του κρέατος μπορεί να είναι από χοίρο, βοδινό, πρόβατο ή κοτόπουλο.

«Να προστατευθεί ο αυθεντικός τρόπος παρασκευής του Γύρου»

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ) η Ελλάδα οφείλει να προστατεύσει τον αυθεντικό τρόπο παρασκευής του γύρου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΣΕΒΕΚ, Γιώργος Οικονόμου, «τα τελευταία χρόνια είναι μεγάλες οι ποσότητες εισαγόμενου “γύρου” παραγόμενου από γειτονικές μας χώρες με άλλους τρόπους, δυστυχώς με χρήση απαγορευμένων προσθέτων και με περιέργως χαμηλές τιμές πώλησης».

Εκτιμά ότι την έγκριση του ελληνικου γύρου ΕΠΙΠ, «με τη σημερινή και τηρούμενη στη χώρα μας διαδικασία η οποία διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα, με τα ελάχιστα προβλεπόμενα από την αυστηρή μας νομοθεσία συστατικά, την περιορισμένη λιποπεριεκτικότητα, θα δημιουργήσουμε αρχικώς μια ασπίδα προστασίας από τον αθέμιτο εισαγόμενο ανταγωνισμό και παράλληλα, θα συμβάλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών μας, ένα αποτέλεσμα που το χρειάζεται και η δοκιμαζόμενη εθνική μας οικονομία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αρχίζουν οι εκπτώσεις – Τι πρέπει να γνωρίζουμε και να προσέχουμε

Ελεύθερη η 19χρονη που γέννησε και πέταξε το νεογέννητο μωρό της σε κάδο στην Πετρούπολη

Exit mobile version