ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Telegraph: Προβληματισμός για χιλιάδες υπερβάλλοντες θανάτους που δεν οφείλονται στον Covid!

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS), από τις 2 Ιουλίου καταγράφηκαν 9.619 θάνατοι παραπάνω από το αναμενόμενο σε Αγγλία και Ουαλία.

Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS), από τις 2 Ιουλίου καταγράφηκαν 9.619 θάνατοι παραπάνω από το αναμενόμενο σε Αγγλία και Ουαλία.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Telegraph: Ενώ εδώ και 17 μήνες, η κύρια ασχολία κυβέρνησης και επιτροπής, είναι οι θάνατοι από Covid, φαίνεται πως γιγαντώνεται αργά και σταθερά μια νέα κρίση. Η «πανδημία» της υπερβάλλουσας θνησιμότητας και μάλιστα για λόγους που δεν σχετίζονται με τον Covid.

Η αγγλική εφημερίδα «Telegraph» δημοσιεύοντας άρθρο με τον τίτλο «Χιλιάδες κόσμου πεθαίνουν παραπάνω από το φυσιολογικό ρυθμό, άλλα δεν οφείλεται στον Covid», κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση στη Βρετανία, όπου από τον Ιούλιο παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση θανάτων από διάφορες αιτίες.

Υπερβάλλουσα θνησιμότητα και στην Ελλάδα

Ένα φαινόμενο που συμβαίνει και στη χώρα μας, αφού το 2020 καταγράφηκαν 8.802 περισσότεροι θάνατοι από το 2019, με τους θανάτους από Covid – 19 να είναι όμως 4.881 και να παραμένει μια αξιοσημείωτη διαφορά περίπου 4.000 θανάτων, που δεν ήταν ισομερώς κατανεμημένη κατά τη διάρκεια του έτους, άλλα παρουσίαζε εκτόξευση από τον Νοέμβριο και μετά.

Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα συνεχίστηκε και το 2021, με την Ελλάδα να «φιγουράρει» δεύτερη στην Ε.Ε., με 18,2% αύξηση θανάτων συγκριτικά με τη μέση μηνιαία θνησιμότητα της περιόδου 2016-2019 και τη Σουηδία των μηδενικών lockdown, να καταγράφει 2,3% λιγότερους θανάτους!

Εκτίναξη θανάτων από τον Ιούλιο στη Βρετανία

Σύμφωνα με το άρθρο της «Telegraph», επιστήμονες της Βρετανίας παρατήρησαν μια σημαντική και ασυνήθιστη αύξηση θανάτων αυτό το καλοκαίρι, ενώ κανονικά – λόγω της εποχής – αναμενόταν μείωση. Σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS), από τις 2 Ιουλίου καταγράφηκαν 9.619 θάνατοι παραπάνω από το αναμενόμενο σε Αγγλία και Ουαλία και το 48% εξ’ αυτών (4.635) δεν προήλθαν από τον κορονοϊό.

Τα στοιχεία του Δημόσιου φορέα υγείας της Αγγλίας (PHE), δείχνουν πως υπήρξαν 2.103 παραπάνω θάνατοι από ισχαιμικό επεισόδιο, 1.552 θάνατοι από καρδιακή ανεπάρκεια, 760 θάνατοι με εγκεφαλοαγγειακά νοσήματα όπως εγκεφαλικό και ανεύρυσμα και 3.915 με άλλες ασθένειες του κυκλοφορικού.

Οι οξείες και χρόνιες λοιμώξεις του αναπνευστικού αυξήθηκαν κατά 3.416 περισσότερες αναφορές στα πιστοποιητικά θανάτου, ενώ υπήρξαν 1.234 θάνατοι από ασθένειες του ουροποιητικού συστήματος, 324 με κίρρωση και ηπατική νόσο και 1.905 με διαβήτη.

Αποτέλεσμα παραμελημένης υγείας

Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι πως πολλές από αυτές τις παθήσεις υποδιαγνώστηκαν το 2020, διότι το σύστημα υγείας της Αγγλίας είχε στραμμένη τη προσοχή του στη καταπολέμηση της πανδημίας.

Σε μια έκθεση που εξέδωσε πριν 2 εβδομάδες η Βρετανική κυβέρνηση, αναφέρεται πως το 2020 έγιναν 23 εκατομμύρια (!) λιγότερες επισκέψεις σε γιατρούς, σε σχέση με το 2019, λόγω των περιοριστικών μέτρων και των καταστρεπτικών lockdown.

Ενδεικτικά, οι διαγνώσεις του ΧΑΠ έπεσαν κατά 51%, της κολπικής μαρμαρυγής κατά 26%, καρδιακής ανεπάρκειας κατά 20%, διαβήτη κατά 19%, στεφανιαίας νόσου κατά 17% και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 16%.

Τα ψυχοφθόρα lockdown, η τρομοκρατία των ΜΜΕ, η μείωση της σωματικής άσκησης, η παραμέληση της υγείας υπό τον φόβο του ιού, η κατάθλιψη, η εκτίναξη χρήσης αλκοόλ, ναρκωτικών και ψυχοφαρμάκων, το δημόσιο σύστημα υγείας που καταρρέει. Φαινόμενα της εποχής της πανδημίας.

Όλα αυτά φαίνεται πως συμβάλλουν σε μια ανησυχητική αύξηση των (non covid) θανάτων και θυμίζουν πολύ τις προβλέψεις του καθηγητή Γιάννη Ιωαννίδη (είχε παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία που προέβλεπαν σημαντική αύξηση θανάτων από άλλες αιτίες εκτός covid), που όταν η Ελληνική κυβέρνηση εφάρμοζε το σκληρότερο lockdown στην Ευρώπη, εκείνος έλεγε χαρακτηριστικά πως «είναι σαν να δέχεται μια πόλη επίθεση από ακρίδες, να βομβαρδίζουμε την πόλη και μετά να πανηγυρίζουμε πως… σωθήκαμε από την επιδρομή των ακριδών»…

Exit mobile version