ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέλος από τη ΝΔ ο Μάριος Σαλμάς, με εντολή Μητσοτάκη: «Τιμή μου που με διαγράφει επειδή μίλησα για woke ατζέντα, κόκκινα δάνεια και καρτέλ»

Με μια ακρόαση - παρωδία, διεγράφη ο Μάριος Σαλμάς - Ο Κ.Μητσοτάκης φιμώνει τους διαφωνούντες και το γαλάζιο «αντάρτικο» φουντώνει ακόμα περισσότερο

Με μια ακρόαση - παρωδία, διεγράφη ο Μάριος Σαλμάς - Ο Κ.Μητσοτάκης φιμώνει τους διαφωνούντες και το γαλάζιο «αντάρτικο» φουντώνει ακόμα περισσότερο.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Σε πολιτική πανωλεθρία εξελίσσεται για τον πρωθυπουργό, η σπασμωδική κίνηση να διαγράψει με συνοπτικές διαδικασίες από την ΚΟ της ΝΔ, τον  βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, Μάριο Σαλμά. Με τη διαγραφή Σαλμά, ουσιαστικά ο Μητσοτάκης επιδιώκει να στείλει μήνυμα πειθαρχίας προς την εσωκομματική αντιπολίτευση, που όλο και ισχυροποιείται. Οι 11 γαλάζιοι «αντάρτες» (που πλέον έγιναν 10), αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου στην εσωκομματική δυσαρέσκεια που υπάρχει για τις πολιτικές Μητσοτάκη.

Όμως η επικοινωνιακή ζημιά στο προφίλ του πρωθυπουργού, είναι πολύ μεγαλύτερη από το όποιο όφελος αποκομίσει με την αποπομπή Σαλμά. Για δύο – κυρίως – λόγους:

Πρώτον γιατί ο Μητσοτάκης δείχνει για άλλη μια φορά ότι θέλει τους βουλευτές του… άβουλους, δηλαδή να μην εκφέρουν άποψη που να βγαίνει εκτός ορίων της μητσοτακικής ατζέντας, και να γεμίζουν τα έδρανα ως διακοσμητικά στοιχεία που απλά ψηφίζουν τυφλά ότι τους δίνει το πρωθυπουργικό γραφείο.

Και δεύτερον, γιατί με τη διαγραφή Σαλμά, το μόνο που καταφέρνει τελικά ο πρωθυπουργός είναι η ηρωοποίηση του βουλευτή, αλλά και η μεγαλύτερη λαϊκή στήριξη στη στάση των υπόλοιπων διαφωνούντων. Πολύ απλά διότι οι διαφωνίες των γαλάζιων «ανταρτών» με τον πρωθυπουργό, στηρίζονται σε ζητήματα που κάνουν θραύση σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Θέματα που «καίνε» άμεσα τον λαό δηλαδή ή τον απογοητεύουν ιδεολογικά.

Όπως η ακρίβεια, η διαφθορά, τα κόκκινα δάνεια, τα καρτέλ της αγοράς και φυσικά το επαίσχυντο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων, με το οποίο διαφωνούσε η μεγάλη πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ, κάτι που αποτυπώθηκε και στην κατάρρευση των ποσοστών της στις Ευρωεκλογές.

Ακρόαση – παρωδία

Σε αυτό το κλίμα έντονης λαϊκής δυσαρέσκειας για τις πολιτικές Μητσοτάκη, «πάτησε» και ο Μάριος Σαλμάς μετά την – ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε – ακρόαση του από την Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία φέρεται να μην γνώριζε καν τους ακριβείς λόγους που κλήθηκε να αποφανθεί για τη διαγραφή του πρώην αν. υπουργού Υγείας!

Σε αυτή την ακρόαση – παρωδία που κράτησε μόλις δύο λεπτά, ο Μάριος Σαλμάς δεν είχε καν τη δυνατότητα απολογίας, ενώ την ίδια στιγμή 2 μέλη από τα μέλη της πενταμελούς Επιτροπής Δεοντολογίας (Αθανάσιος Δαβάκης και Θεόδωρος Καράογλου) είχαν συνυπογράψει την επίμαχη Ερώτηση κατά του Κωστή Χατζηδάκη, που αφορούσε τα κόκκινα δάνεια! Με λίγα λόγια είναι βασικοί πρωταγωνιστές του «αντάρτικου» που οδήγησε τελικά στην παραδειγματική αποπομπή Σαλμά!

Δείγμα και αυτό, της εσωκομματικής κατάρρευσης και του μπάχαλου που επικρατεί πλέον σε ένα κόμμα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χάνει τις ισορροπίες. Οι γαλάζιοι «αντάρτες» πιέζονται ασφυκτικά από τον μηχανισμό του Μαξίμου για να αποκηρύξουν την ίδια τους την πρωτοβουλία, σε σημείο που αναγκαστικά «συγκρούονται» θεσμικά μεταξύ τους. Αλλά όλοι μαζί συνεχίζουν να καταδικάζουν τις πολιτικές Μητσοτάκη στο παρασκήνιο, και κάποιοι από αυτούς και στο προσκήνιο.

«Τιμή μου που με διαγράφει ο Μητσοτάκης»

Τα πιο σημαντικά όμως ειπώθηκαν από τον ίδιο τον Μάριο Σαλμά στην πορεία προς το περιστύλιο της Βουλής όπου και παρέθεσε δηλώσεις στις κάμερες. Ο διεγραμμένος βουλευτής έκανε μια ολομέτωπη επίθεση προς τον πρωθυπουργό, «χτυπώντας» όλα τα αδύναμα σημεία του. Συμπυκνώνοντας στις ευθείες βολές του, όσα κοστίζουν δημοσκοπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα ο Μάριος Σαλμάς δήλωσε:

«Αν με διαγράφει ο κύριος Μητσοτάκης γιατί αντέδρασα για τις περιουσίες που χάνονται για τα κόκκινα δάνεια, επειδή αντιτάχθηκα στη woke ατζέντα για τα ομόφυλα ζευγάρια, επειδή του ζήτησα να ελέγξει τα καρτέλ στην ακρίβεια, τότε είναι τιμή μου. Αν με διαγράφει γιατί του επισήμανα την ανάγκη να στραφούμε στους πολλούς, τότε είναι τιμή μου. Αν όμως το κάνει για να στείλει μήνυμα σε άλλους, είναι απαράδεκτο.

Αν χρησιμοποιείται ως πρόφαση το ότι παρουσία του αλλά και στη Βουλή θεσμικά ανέδειξα φωτογραφικό διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού που σκανδαλωδώς ανατέθηκε σε εταιρεία, χωρίς συναγωνισμό και στην ελάχιστη τιμή, τότε να δηλώσω και να θυμίσω ότι ο έλεγχος των υπουργών από τους βουλευτές και η απεριόριστη ελευθερία λόγου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και σε καμία περίπτωση δεν συνιστά λόγο διαγραφής.

– Σε ερώτηση για το εάν θα δώσει την έδρα:

Νομίζετε ότι πρέπει να σταματήσω τη μάχη για τους πολλούς;»

Στο τέλος της ημέρας, τα φώτα πέφτουν στα σοβαρά θέματα που καταγγέλλει ο Μάριος Σαλμάς και σίγουρα όχι στις τακτικές κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού που χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η διαγραφή Σαλμά όχι μόνο δεν διορθώνει το εσωκομματικό ρήγμα, αλλά το κάνει πολύ βαθύτερο. Όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός περνάει στην πιο δύσκολη φάση της μέχρι τώρα πολιτικής πορείας του.

Exit mobile version