ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη: Οργή για το βιαστικό σβήσιμο των ονομάτων των νεκρών – «Πινγκ Πονγκ» ευθυνών μεταξύ Φρούραρχου της Βουλής και Δήμου Αθηναίων

Ξεσπά ο Βαγγέλης Βλάχος: «Την ώρα που διαβάζαμε τους ανθρώπους μας στα μνήματα, εκείνοι έσβηναν τα ονόματά τους έξω από τη Βουλή»

Τέμπη: Ξεσπά ο Βαγγέλης Βλάχος - «Την ώρα που διαβάζαμε τους ανθρώπους μας στα μνήματα, εκείνοι έσβηναν τα ονόματά τους έξω από τη Βουλή».
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Το κράτος με χαρακτηριστική συνέπεια, τρέχει να σβήσει από παντού τη μνήμη και τα ίχνη των 57 νεκρών από τα Τέμπη. Το έκαναν με το βιαστικό μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας. Το έκαναν με τον Άδωνι Γεωργιάδη, όταν έλεγε ότι η Εξεταστική για τα Τέμπη δεν ενδιαφέρει κανέναν πολίτη. Και τώρα το έκαναν με τα ονόματα των θυμάτων που γράφτηκαν με κόκκινη μπογιά μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Οι μηχανισμοί του κράτους δεν περίμεναν ούτε καν να ξημερώσει η επόμενη μέρα, μετά την πορεία για τον έναν χρόνο από την τραγωδία στα Τέμπη. Το βράδυ της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά τη λήξη της συγκέντρωσης, συνεργεία του δήμου Αθηναίων έσπευσαν να κάνουν εργασίες καθαρισμού στο σημείο όπου γράφτηκαν τα ονόματα.

Η κατακραυγή από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ήταν άμεση. Πολλοί έκαναν λόγο για ασέβεια και προσβολή στη μνήμη των νεκρών, εφόσον το σβήσιμο των ονομάτων θα μπορούσε να περιμένει λίγο. Η θύμηση των νεκρών και η συμβολική παρουσία των ονομάτων τους μπροστά από τη Βουλή, είναι πολύ πιο σημαντικά πράγματα από μια τυπική διαδικασία καθαρισμού. Μετά τις σφοδρές αντιδράσεις του κόσμου, οι αρμόδιες Αρχές ξεκίνησαν να παίζουν το κλασσικό «πινγκ πονγκ» με το μπαλάκι των ευθυνών.

Τα πρώτα «πυρά» του κόσμου στράφηκαν προς τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, αφού τα συνεργεία καθαρισμού που πάντοτε καθαρίζουν το σημείο μετά από πορείες, ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων. Ωστόσο η αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων, Ρωξάνη Μπέη, διευκρίνισε σε δήλωσή της ότι το συνεργείο κάλεσε ο φρούραρχος της Βουλής δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «ουδέποτε έδωσα εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο και ουδέποτε ενημερώθηκα γι’ αυτήν την αδικαιολόγητη ενέργεια, η οποία με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη».

Επιπλέον η κα Μπέη είπε ότι και η ίδια συμμετείχε στην πορεία για τα Τέμπη και έριξε τις ευθύνες στους… οδοκαθαριστές, λέγοντας ότι «εκεί το συνεργείο πηγαίνει σταθερά, δεν με κάλεσαν για να με ρωτήσουν να ‘’σβήσουμε ή να μην σβήσουμε’’».

Από την πλευρά του Φρουραρχείου της Βουλής, παραδέχτηκαν ότι ο Αξιωματικός Υπηρεσίας ενημέρωσε το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου Αθηναίων για τα γραμμένα «συνθήματα» μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ωστόσο ισχυρίστηκαν ότι δεν… γνώριζαν τι έγραφαν. Δηλαδή ολόκληρο το πανελλήνιο είχε ενημερωθεί μέσω του διαδικτύου ότι είχαν γραφτεί τα ονόματα των νεκρών και στο Φρουραρχείο για κάποιον ανεξήγητο λόγο, δεν… είχαν πάρει χαμπάρι τίποτα. Τελικά το μπαλάκι των ευθυνών εκτοξεύτηκε και από εκεί, αφού πηγές του Φρουραρχείου ανέφεραν ότι η τελική απόφαση για τους χώρους εκτός Βουλής δεν είναι δική του ευθύνη.

Τελικά κανένας δεν απάντησε με σαφήνεια για το ποιος έδωσε την εντολή να σβηστούν άρον – άρον τα ονόματα των 57 νεκρών. Επαναλήφθηκε η συνηθισμένη διάχυση ευθυνών και σύγχυση αρμοδιοτήτων που θολώνει το τοπίο για κάθε εξοργιστική ενέργεια που αφορά το έγκλημα των Τεμπών.

Βαγγέλης Βλάχος: «Αλλοιώνουν και τη μνήμη των ανθρώπων μας»

Ο Βαγγέλης Βλάχος, αδερφός του αδικοχαμένου Βάιου Βλάχου που σκοτώθηκε στα Τέμπη, αντιμετώπισε με αποτροπιασμό το βιαστικό σβήσιμο των ονομάτων και είπε σχετικά:

«Αυτό που με συγκλόνισε είναι ότι το βράδυ που ήμασταν 11:30 το βράδυ στα μνήματα και διαβάζαμε τους ανθρώπους μας, εκείνη την ώρα έσβησαν τα ονόματά τους έξω από τη Βουλή. Την ίδια στιγμή που έγινε η σύγκρουση, που εμείς ήμασταν στα μνήματα επάνω, αυτοί έσβησαν τη μνήμη τους.

Αναρωτιέμαι πώς διαφέρει αυτό από την αλλοίωση του χώρου. Όχι μόνο αλλοιώνουν τον χώρο αλλά πλέον αλλοιώνουν και τη μνήμη των ανθρώπων μας».

Σχολιάζοντας την απάντηση του Δήμου Αθηναίων, πως τα ονόματα σβήστηκαν επειδή κάθε βράδυ περνάει το συνεργείο καθαρισμού, ο κ. Βλάχος είπε: «τις ίδιες δικαιολογίες μας έχουν πει για όλες τις υπόλοιπες ενέργειες, πως κάποιος άλλος έπρεπε να το κάνει, δεν το είδαμε, το ξεχάσαμε. Το ίδιο είπαν και για το μπάζωμα, το ίδιο είπαν για τα βίντεο της εμπορικής που σβήστηκαν».

Κάποια συνηθισμένα «τρολ» του διαδικτύου, είπαν ότι το γράψιμο των ονομάτων ήταν μια προβοκατόρικη ενέργεια που έγινε από κόμματα της αντιπολίτευσης, δήθεν για να πλήξουν την… κυβέρνηση. Κάτι το οποίο είναι τελείως ψευδές, αφού ονόματα έγραψαν με το πινέλο ακόμα και γονείς παιδιών που σκοτώθηκαν στην τραγωδία, κάτι που φαίνεται σε πολλά βίντεο και φωτογραφίες.

Τελικά όποιος και να ευθύνεται για το σβήσιμο των ονομάτων, η γενική εντύπωση παραμένει ίδια. Κάποιοι φορείς εξουσίας έχουν βαλθεί να απαλείψουν αυτά τα 57 ονόματα από τον χάρτη της δημόσιας σφαίρας, και το κάνουν με όλα τα δυνατά μέσα που διαθέτουν…

Exit mobile version