ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τέμπη: «Βόμβα» με ποινική δίωξη για την πρόεδρο της ΡΑΣ – «Έπρεπε να είναι ήδη φυλακή και όχι να αμείβεται εδώ και 1μιση χρόνο», λέει ο Ν.Πλακιάς

Τέμπη: Ποινική δίωξη για ένα κακούργημα και τρία πλημμελήματα ασκήθηκε στην Ιωάννα Τσιαπαρίκου - Αυξάνεται ο αριθμός κατηγορουμένων

Τέμπη: Ποινική δίωξη για ένα κακούργημα και τρία πλημμελήματα ασκήθηκε στην Ιωάννα Τσιαπαρίκου - Αυξάνεται ο αριθμός κατηγορουμένων.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ο τιτάνιος αγώνας που καθημερινά δίνουν οι συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών, αποδίδει όλο και περισσότερα αποτελέσματα. Και όλο και πιο πολλά πρόσωπα που με διαφόρους τρόπους ενεπλάκησαν σε αυτό το ιστορικό έγκλημα, μπαίνουν στο κάδρο των ποινικών διώξεων.

Οι ανεξάρτητες έρευνες, οι μεθοδικές πραγματογνωμοσύνες, οι καταιγιστικές αποκαλύψεις, οι μηνύσεις, τα εξώδικα και η δημοσιοποίηση όλων των ευρημάτων από πλευράς των συγγενών, έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των κατηγορούμενων.

Γεγονός που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα προχωρούσε με την ίδια συνέπεια, αν οι συγγενείς των θυμάτων δεν πάλευαν νυχθημερόν σε όλα τα επίπεδα, για να αποδοθούν ευθύνες εκεί που αναλογούν. Όπως είδαμε άλλωστε και στην υπόθεση των υποκλοπών, στην Ελλάδα επί Μητσοτάκη μπορούν να κουκουλωθούν ακόμα και σκάνδαλα παγκόσμιας κλίμακας, χωρίς καν να δίνονται λογικές εξηγήσεις, έστω για τα προσχήματα.

Μία σοβαρότατη εξέλιξη που ήταν μεν προκαθορισμένη εδώ και μέρες, αλλά δεν αναδείχθηκε όσο θα έπρεπε στην επικαιρότητα, είναι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε στην πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), Ιωάννα Τσιαπαρίκου, από τον Εισαγγελέα Εφετών Λάρισας.

Συγκεκριμένα η πρόεδρος της ΡΑΣ αντιμετωπίζει το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών και τα πλημμελήματα της ανθρωποκτονίας, της βαριάς σωματικής βλάβης και ελαφράς σωματικής βλάβης από αμέλεια κατά συρροή. Το εν λόγω κακούργημα πρόκειται για πράξη που μπορεί να επισύρει κάθειρξη από 10 έτη έως και ισόβια.

Οι ευθύνες της προέδρου της ΡΑΣ, εντοπίζονται στο γεγονός πως ως υπεύθυνη του αρμόδιου εποπτεύοντος φορέα του σιδηροδρόμου έδρασε κατά παράβαση του νομικού πλαισίου. Ενώ όφειλε να εποπτεύει το δίκτυο με τις προβλεπόμενες επιθεωρήσεις και έρευνες, παρέλειπε τον έγκαιρο έλεγχο του τρόπου που ο ΟΣΕ λειτουργούσε τον σιδηρόδρομο, για παράδειγμα με μη αποκατάσταση της Ενιαίας Τηλεδιοίκησης Λάρισας και με ελλιπή λειτουργία GSM-R.

Ενώ η κ. Τσιαπαρίκου φέρεται να είχε πλήρη γνώση για την επικινδυνότητα του σιδηροδρόμου, εντούτοις δεν ανακάλεσε ποτέ την έγκριση ασφαλείας και την άδεια λειτουργίας του, ούτε καν προχώρησε σε κυρώσεις και προσωρινά μέτρα, όπως θα ήταν το να επιβάλλει πρόστιμο μέχρι και 100.000 για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης στα πρωτόκολλα ασφαλείας.

Επιπλέον η πρόεδρος της ΡΑΣ, ως ανώτατο εκτελεστικό όργανο της Ανεξάρτητης Αρχής, είχε πλήρη επίγνωση για τη σκανδαλώδη καθυστέρηση της υλοποίησης της «αμαρτωλής» σύμβασης «717», για την οποία οι ανακριτικές αρχές έχουν αναγνωρίσει πως συνδέεται άμεσα με την τραγωδία των Τεμπών, καθώς αν λειτουργούσαν ΄τα συστήματα που προβλέπονταν από τη σύμβαση, το δυστύχημα πιθανότατα δεν θα είχε συμβεί ποτέ.

«Η πρόεδρος της ΡΑΣ», σημειώνει ο ανακριτής, «υπείχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση και όφειλε να μεριμνήσει για τη συντήρηση, επισκευή και πλήρη λειτουργία της υπάρχουσας σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης».

Ο Νίκος Πλακιάς που έχασε τις δίδυμες κόρες του και την ανιψιά του στο έγκλημα των Τεμπών, σχολίασε σε ανάρτησή του στο Facebook την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στην Ιωάννα Τσιαπαρίκου, γράφοντας ότι «η συγκεκριμένη η μόνη θέση που της αρμόζει είναι στην φυλακή και όχι να συνεχίζει να αμείβεται σαν πρόεδρος της ΡΑΣ εδώ και ενάμιση χρόνο. Κρατάω το ότι ο Εφέτης και η Εισαγγελέας κάνουν ότι μπορούν και εμπλουτίζουν το κατηγορητήριο με άτομα σαν αυτήν».

Να σημειώσουμε ακόμη ότι στα πλαίσια της εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή, η κα Τσιαπαρίκου είχε υποστηρίξει το πόρισμα του αυτεπάγγελτου ελέγχου της ΡΑΣ, ρίχνοντας όλες τις ευθύνες για το δυστύχημα στο «ανθρώπινο λάθος» του σταθμάρχη και των μηχανοδηγών, αναπαράγοντας ακριβώς το ίδιο αφήγημα που εξαρχής είχε χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός, το οποίο κατατέθηκε μετέπειτα και στο πόρισμα ντροπής της ΝΔ.

Exit mobile version