Θερινές εκπτώσεις 2024: Πότε αρχίζουν, πόσο διαρκούν – Τι πρέπει να προσέξετε!
Χαμός με τις θερινές εκπτώσεις που έρχονται για να κάνουν τις αγορές σας ακόμα πιο προσιτές.Μία… ανάσα βρισκόμαστε από την εκκίνηση στις θερινές εκπτώσεις για το 2024, με τους καταναλωτές να μπορούν από τις 8 Ιουλίου να κάνουν τις αγορές τους σε πιο προσιτές τιμές.
Συγκεκριμένα αναμένεται να διαρκέσουν όλο το υπόλοιπο καλοκαίρι, αφού θα σταματήσουν στις 31 Αυγούστου.
Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα, όλα τα καταστήματα λιανικής θα πρέπει να προσφέρουν τα προϊόντα τους σε ακόμα καλύτερες τιμές, ενώ κάποιες Κυριακές θα παραμείνουν και ανοιχτά.
Η πρώτη Κυριακή αναμένεται να είναι στις 14 Ιουλίου, ενώ έχει βγει και ωράριο για τα εμπορικά καταστήματα, το οποίο προτείνεται να είναι το 11:00 με 18:00, ενώ τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα ανοίγουν στις 11:00 και κλείνουν στις 20:00.
Την ίδια στιγμή, ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών υπενθυμίζει στους καταναλωτές όλα όσα πρέπει να προσέξουν, με ανακοίνωσή του, όπως κάθε χρόνο.
Θερινές εκπτώσεις: Αναλυτικά η ανακοίνωση!
«Η θερινή εκπτωτική περίοδος ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα και οι εμπορικές επιχειρήσεις όλης της χώρας περιμένουν πολλά από αυτήν. Σε μία εποχή δύσκολη για τα καταστήματα, με την ακρίβεια να συρρικνώνει το διαθέσιμο εισόδημα και το τραπεζικό σύστημα κλειστό, οι καλοκαιρινές εκπτώσεις ευελπιστούμε ότι θα φέρουν έναν άνεμο αισιοδοξίας στην αγορά και θα δώσουν ανάσα στις δοκιμαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το καταναλωτικό κοινό γνωρίζει πολύ καλά ότι τούτη είναι η στιγμή στην οποία θα βρει επάρκεια προϊόντων και πολύ μεγάλες εκπτώσεις ώστε να καλύψει τις ανάγκες του, ενόψει και των καλοκαιρινών διακοπών. Είμαστε αισιόδοξοι για την τρέχουσα εκπτωτική περίοδο και ελπίζω ότι τα αποτελέσματά της, τα οποία θα αποτυπωθούν στην καθιερωμένη έρευνα του Ε.Σ.Α., θα είναι καλά για όλους μας».
Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τους συναδέλφους εμπόρους, ότι οι τακτικές θερινές εκπτώσεις ξεκινούν τη Δευτέρα 8 Ιουλίου και λήγουν το Σάββατο 31 Αυγούστου 2024, ενώ τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά την Κυριακή 14 Ιουλίου, με προτεινόμενο, από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ωράριο λειτουργίας, 11:00 – 18:00.
Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:
Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.
Άρα οι δύο τιμές, εξακολουθούν να αποτυπώνονται υποχρεωτικά βάσει και του Κώδικα Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής (ΥΑ 35935/13-4-2023) που ορίζει περί αναγραφής νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε. Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ» ή «50 ευρώ 100 ευρώ». Παράλληλα, μπορεί συμπληρωματικά να χρησιμοποιείται ποσοστό π.χ. 20% έκπτωση.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση στο ν. 2251/1994 (Α’ 191) προστίθεται άρθρο 9ι ως εξής: «Σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο προμηθευτής για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.
Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο προμηθευτής κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των τριάντα (30) ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από τριάντα (30) ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο προμηθευτής στο χρονικό διάστημα που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά.
Αν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των εξήντα (60) ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.
Απλά αυτό σημαίνει ότι εάν προβείτε σε διαδοχική μείωση τιμών, μπορείτε να κρατήσετε την αρχική διαγραφόμενη τιμή για έως 60 ημέρες.
Τέλος, συνιστούμε στον εμπορικό κόσμο να επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι υπερβολικά μεγάλες».