ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θερίζει τα νοικοκυριά η ακρίβεια: Άδειασαν τα ψυγεία σε 2 χρόνια – Τι αγοράζαμε με 25 ευρώ το 2022 και τι σήμερα

Με τα ίδια χρήματα αγοράζουμε σχεδόν τα μισά προϊόντα - Το 20% του μισθού πηγαίνει για τρόφιμα - Αδιάφορη η κυβέρνηση για τον γολγοθά των νοικοκυριών

Με τα ίδια χρήματα αγοράζουμε σχεδόν τα μισά προϊόντα - Το 20% του μισθού πηγαίνει για τρόφιμα - Αδιάφορη η κυβέρνηση.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Τη στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να πλασάρει στον λαό μια μαγική εικόνα περί… μείωσης της ακρίβειας, τα νοικοκυριά συνεχίζουν να στενάζουν από τον πόλεμο αισχροκέρδειας που γίνεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Οι δημοσκοπήσεις όλων των εταιρειών βγάζουν συνεχώς ως πρώτο πρόβλημα των Ελλήνων, την ακρίβεια.

Καμία πολιτική κοροϊδίας δεν μπορεί να ωραιοποιήσει αυτά που βιώνει ο μέσος Έλληνας στο κουμάντο του σπιτικού του. Ο μισθός εξανεμίζεται πολύ πριν βγει ο μήνας και το ψυγείο έχει τα μισά προϊόντα, με τα ίδια έξοδα που κάποτε γέμιζε. Όλο και περισσότερα στρώματα βυθίζονται κάτω από το όριο της φτώχειας, γιατί οι αυξήσεις των τιμών «τρέχουν» με πολλαπλάσια ταχύτητα από τις αυξήσεις των μισθών.

Αρκούν μερικά απτά παραδείγματα για να δείξουν πόσο έχει δυσκολέψει το γέμισμα του καλαθιού για τα προς το ζην. Ένα «crash test» τιμών για το τι αγοράζουμε σήμερα και τι αγοράζαμε πριν 2 χρόνια, με τα ίδια χρήματα. Ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών της ΓΣΕΕ, Απόστολος Ραυτόπουλος, απέδειξε με απλά στοιχεία, πόσο κοροϊδεύει η κυβέρνηση τους πολίτες όταν λέει ότι έχει… υποχωρήσει η ακρίβεια.

Μιλώντας στο Action 24, έδειξε με σχετικές κάρτες τι αγόραζε μια οικογένεια το 2022 με 25 ευρώ και τι αγοράζει σήμερα το 2024 με 25 ευρώ. Η σύγκριση τιμών έγινε για ίδια προϊόντα, ίδιων εταιρειών, με ίδιες ποσότητες, στο ίδιο σούπερ μάρκετ. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι το 2022 ο καταναλωτής μπορούσε να αγοράσει με 25 ευρώ 7 προϊόντα, ενώ σήμερα μόνο 4.

Δηλαδή με τα ίδια λεφτά αγοράζει σχεδόν τα μισά προϊόντα, κάτι που συνάδει και με τα ευρήματα της Eurostat, όπου οι Έλληνες είναι προτελευταίοι στην ΕΕ σε αγοραστική δύναμη, ξεπερνώντας μόνο τη Βουλγαρία.

Μια κατηγορία τροφίμων που κατά κοινή παραδοχή έχει γίνει «χρυσή» από τα καρτέλ, είναι τα τυριά και γενικώς τα γαλακτοκομικά. Όλοι οι καταναλωτές συμφωνούν ότι οι τιμές στα τυριά έχουν γίνει εξωφρενικές και δεν υποχωρούν με τίποτα. Ο κ. Ραυτόπουλος σύγκρινε τις τιμές σε ένα συγκεκριμένο τυρί αποκαλύπτοντας ότι η τιμή του αυξήθηκε κατά 67,13% από το 2021 μέχρι σήμερα. Κεφαλογραβιέρα που από 10,74 ευρώ το κιλό, έφτασε τα 17,95 ευρώ το κιλό.

Αντίστοιχα η τιμή του λαδιού έχει αυξηθεί κατά 90,11%!

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) με ανάλυση των οικογενειακών προϋπολογισμών που παρέχονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), προκύπτει πως 1 στα 5 ευρώ του οικογενειακού προϋπολογισμού το 2023 δαπανήθηκε μόνο για την αγορά τροφίμων. Πράγμα που σημαίνει ότι τα νοικοκυριά διαθέτουν το 20% του εισοδήματός τους για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.

Επιπλέον τα νοικοκυριά δεν στερούνται μόνο σε ποσότητα, αλλά και σε ποιότητα. Η έρευνα του ΙΕΛΚΑ δείχνει ότι υπάρχει μείωση στην κατανάλωση των βασικών ζωικών πρωτεϊνών κατά περίπου 16%, μείωση της κατανάλωσης ψωμιού, μείωση στα γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα στο φρέσκο γάλα κατά 42%, μείωση στην κατανάλωση ελαιόλαδου κατά περίπου 35% και μείωση στα φρέσκα φρούτα κατά 11%.

Εν ολίγοις, τα νοικοκυριά οδηγούνται σε μια πρωτοφανή διατροφική υποβάθμιση σε μια προσπάθεια να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους με τις ακραίες τιμές. Η συνολική εικόνα δείχνει μια ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου, για την οποία δεν έχει καμία απάντηση η κυβέρνηση, πέρα από το να κάνει το μαύρο… άσπρο…

Exit mobile version