ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θέρμανση: Οι αναλύσεις έδειξαν ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για να είναι φθηνά ζεστό το σπίτι

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη θέρμανση και την ιδανική θερμοκρασία εντός σπιτιού
Θέρμανση: Οι αναλύσεις έδειξαν ποια είναι η καλύτερη θερμοκρασία για να είναι φθηνά ζεστό το σπίτι

Ο χειμώνας έχει μπει, όμως, πολλά νοικοκυριά διστάζουν να ενεργοποιήσουν τη θέρμανση λόγω της κρίσης του κόστους ζωής και των αυξανόμενων λογαριασμών που αφορούν στην ενέργεια.

Ωστόσο, είναι συχνά απαραίτητο κάποια στιγμή να ενεργοποιηθεί, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι σωλήνες δεν παγώνουν, δεν αναπτύσσεται μούχλα και δεν αρρωσταίνουν τα μέλη του νοικοκυριού.

Οι ειδικοί στον τομέα της ενέργειας έχουν μοιραστεί τις σκέψεις τους σχετικά με το πόσο ζεστό πρέπει να είναι ένα σπίτι και ποια θερμοκρασία θεωρείται πολύ κρύα.

Ο Άντι Κερ, Ιδρυτής της BOXT, δήλωσε: «Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι μεταξύ 18 και 20 βαθμών. Κατά τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να είναι δελεαστικό να ανεβάσετε τον θερμοστάτη. Αλλά ο πειραματισμός με διαφορετικές θερμοκρασίες δύναται να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας και ενδεχομένως να οδηγήσει σε καλύτερο ύπνο.

Αντί να ρυθμίζετε μία θερμοκρασία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, δοκιμάστε να κάνετε εναλλαγή μεταξύ της ημέρας και της νύχτας, καθώς αυτό μπορεί να σας κάνει πιο άνετους στο σπίτι και επίσης να μειώσετε τη χρήση ενέργειας. Οι έξυπνοι θερμοστάτες το κάνουν ιδιαίτερα εύκολο στον προγραμματισμό».

Ο ειδικός σημείωσε ότι είναι «μύθος» ότι αφήνοντας τη θέρμανση ανοιχτή όλη την ημέρα, θα εξοικονομηθούν χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας, επειδή ο λέβητας θα χρησιμοποιεί συνεχώς ενέργεια.

Αντίθετα, πρότεινε: «Είναι πολύ πιο ενεργειακά αποδοτικό και φθηνότερο να ρυθμίζετε τον λέβητά σας, ώστε να ανάβει μόνο όταν χρειάζεστε ζεστό νερό ή θέρμανση και να ρυθμίζετε μόνο τον θερμοστάτη σας στη θερμοκρασία που θέλετε να είναι το σπίτι σας. Αν ενεργοποιήσετε περισσότερο τον θερμοστάτη, το σύστημα δεν θα ζεσταθεί πιο γρήγορα, τουναντίον θα συνεχίσει να καίει ενέργεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να φτάσει σε αυτήν την υψηλότερη θερμοκρασία.

Η συνεχής καύση καυσίμου για τη θέρμανση του σπιτιού σας δεν θα έχει μόνο ως αποτέλεσμα τη χρήση ενέργειας αλλά και την απώλειά της. Σε ένα τυπικό σπίτι, η απώλεια θερμότητας μπορεί να είναι αρκετά σημαντική σε σύγκριση με τη θερμότητα που του δίνετε μέσω του λέβητα και των καλοριφέρ σας. Πάντως, αν το σπίτι σας είναι καλά μονωμένο, η απώλεια θερμότητας δεν πρέπει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία».

Όταν μιλάμε για χειμερινούς μήνες, τα νοικοκυριά πρέπει να προσέχουν σε ποια θερμοκρασία ρυθμίζουν τη θέρμανση τους. Καθώς ο καιρός χαλάει, υπάρχει πιθανότητα το νερό στο σύστημα του λέβητα να παγώσει εάν δεν χρησιμοποιείται καθόλου, «προκαλώντας μεγάλη ζημιά στο σύστημα θέρμανσης».

Ο Κερ είπε: «Συνιστάται γενικά να διατηρείτε τον θερμοστάτη ρυθμισμένο σε τουλάχιστον 10 βαθμούς, προκειμένου να αποφύγετε τον κίνδυνο παγώματος των σωλήνων σας».

Ο Ντέιβιντ Λούκμαν, διευθύνων σύμβουλος της North West Heating Solutions, υποστήριξε ότι εξαρτάται από την προσωπική προτίμηση, αλλά ότι υπάρχουν ορισμένες θερμοκρασίες που πρέπει να αποφεύγονται.

Συγκεκριμένα είπε: «Η τέλεια θερμοκρασία δωματίου είναι διαφορετική για τον καθένα, έχει να κάνει με τα επίπεδα άνεσης και τις προσωπικές προτιμήσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα σύγχρονα θερμαντικά σώματα είναι εξοπλισμένα με μεμονωμένους θερμοστάτες, οπότε οι άνθρωποι έχουν τη δυνατότητα επιλογής».

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υπάρχει επίσης υψηλός κίνδυνος σχηματισμού μούχλας σε περιοχές γύρω από τα παράθυρα, καθώς και στις οροφές. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει επιπλέον υγρασία στον αέρα, ο οποίος δεν έχει πού να πάει.

Ο Λούκμαν είπε: «Οι 12 βαθμοί εντός σπιτιού είναι πολύ χαμηλοί και μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη μούχλας, η οποία μπορεί να βλάψει την ιδιοκτησία και την υγεία σου».

Ο Καρλ Χάκερμπι, ειδικός καθαρισμού από το Spare and Square συμφώνησε: «Οι χαμηλές θερμοκρασίες στο σπίτι μπορούν να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα απ’ ό,τι νομίζετε, με ένα από αυτά να είναι η ανάπτυξη μούχλας και υγρασίας. Οπουδήποτε κάτω από τους 14 βαθμούς, η μούχλα και η υγρασία ευδοκιμούν, κάτι που σημαίνει ότι οι 12 βαθμοί είναι πολύ χαμηλοί όταν πρόκειται για την προστασία του σπιτιού και του νοικοκυριού σας από τη μούχλα.

Σε αυτή την περίπτωση, σχηματίζεται μούχλα, καθώς ο κρύος αέρας δημιουργεί ένα υγρό περιβάλλον. Η τέλεια θερμοκρασία για τους χώρους διαβίωσής μας είναι μεταξύ 18 και 21 βαθμών για την ελαχιστοποίηση της μούχλας, ενώ τα υπνοδωμάτιά μας θα πρέπει να είναι στους 18 βαθμούς για καλύτερο ύπνο».

Θυμηθείτε πρόσφατο ρεπορτάζ για τη θέρμανση

Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Κοινωνία: Αγρίνιο: Έφαγε χταπόδι που είχε ψαρέψει και κατάπιε τρία αγκίστρια

Αγρίνιο: Έφαγε χταπόδι που είχε ψαρέψει και κατάπιε τρία αγκίστρια

Ψαράς στο Αγρίνιο έφαγε χταπόδι και μαζί 3 αγκίστρια

Κοινωνία
Κοινωνία: ΣΟΚ – Ακριβαίνει το ψωμί

ΣΟΚ – Ακριβαίνει το ψωμί

Το ψωμί θα γίνει ακόμα πιο ακριβό

Κοινωνία
Ελευθέριος Ανδρώνης: Η Ευρώπη σε απόλυτη παράνοια – Λειτουργεί σαν βομβιστής αυτοκτονίας που θα πυροδοτήσει τον 3ο Παγκόσμιο

Η Ευρώπη σε απόλυτη παράνοια – Λειτουργεί σαν βομβιστής αυτοκτονίας που θα πυροδοτήσει τον 3ο Παγκόσμιο

Η λογική έχει εγκαταλείψει εντελώς την Ευρώπη και οι ηγεσίες της μας οδηγούν σε ολοκαύτωμα, μέσω μιας αυτοεκπληρούμενης «προφητείας»

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Τέμπη: Συγκλονιστικός Κοκοτσάκης, αποκάλυψε τα τελευταία λόγια των θυμάτων – «Μην κουνιέσαι σε παρακαλώ…» – «Μάρθη σε αγαπώ…»

Τέμπη: Συγκλονιστικός Κοκοτσάκης, αποκάλυψε τα τελευταία λόγια των θυμάτων – «Μην κουνιέσαι σε παρακαλώ…» – «Μάρθη σε αγαπώ…»

Σε μια συγκινητική εκδήλωση, ο Βασίλης Κοκοτσάκης αποκάλυψε τις τελευταίες στιγμές των παιδιών του Παύλου Ασλανίδη και της Μαρίας Καρυστιανού

Κοινωνία
Κοινωνία: Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκίνησε η υποβολή τους στο Taxisnet – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Φορολογικές δηλώσεις: Ξεκίνησε η υποβολή τους στο Taxisnet – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΑΑΔΕ: Ξεκίνησε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων στο Taxisnet – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Κοινωνία
Κοινωνία: Πάσχα με εισαγόμενα αρνιά! – Δεν επαρκούν τα ντόπια λόγω ευλογίας και πανώλης – Η τιμή το κιλό

Πάσχα με εισαγόμενα αρνιά! – Δεν επαρκούν τα ντόπια λόγω ευλογίας και πανώλης – Η τιμή το κιλό

Ούτε στο 50% των αναγκών της ελληνικής αγοράς για το Πάσχα είναι πιθανό να μην φτάσει η διαθεσιμότητα σε αρνιά και γενικότερα αμνοερίφια σύμφωνα με τους Έλληνες κτηνοτρόφους. Συνεπώς η μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης αναμένεται να γίνει σε μεγάλο ποσοστό και με εισαγόμενα αρνιά. Τα εισαγόμενα θα πρέπει να σφαχτούν σε άλλες χώρες, είτε στην...

Κοινωνία
Media: Πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων για την Κυριακή 23 Μαρτίου 2025

Πρωτοσέλιδα αθλητικών εφημερίδων για την Κυριακή 23 Μαρτίου 2025

Δείτε αναλυτικά τι αναφέρουν τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων για την Κυριακή 23 Μαρτίου 2025.

Media
VIRAL: Πόσες Ελληνίδες 25 χρονών υπάρχουν στην Ελλάδα;

Πόσες Ελληνίδες 25 χρονών υπάρχουν στην Ελλάδα;

Ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 10.482.487 κάτοικοι.

VIRAL
Κοινωνία: Συντάξεις Απριλίου 2025: Έρχονται οι πληρωμές – Νωρίτερα αυτό το μήνα!

Συντάξεις Απριλίου 2025: Έρχονται οι πληρωμές – Νωρίτερα αυτό το μήνα!

Πότε θα δείτε χρήματα στους λογαριασμούς σας!

Κοινωνία
Κοινωνία: Αλλαγή ώρας: Έφτασε η ώρα – Μην το ξεχάσετε!

Αλλαγή ώρας: Έφτασε η ώρα – Μην το ξεχάσετε!

Πότε θα γίνει η αλλαγή ώρας φέτος;

Κοινωνία
Ατζέντα: Εορτολόγιο Σάββατο 22 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Εορτολόγιο Σάββατο 22 Μαρτίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Σάββατο 22 Μαρτίου η εκκλησία τιμά και γιορτάζει, μεταξύ άλλων, τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου Ιερομάρτυρα Πρεσβυτέρου Άγκυρας

Ατζέντα
Ελευθέριος Ανδρώνης: Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας: Διαπρέπουν σε εθνική κατάθλιψη οι Έλληνες, γιατί χάνουνε το άγιο φιλότιμο

Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας: Διαπρέπουν σε εθνική κατάθλιψη οι Έλληνες, γιατί χάνουνε το άγιο φιλότιμο

Διεθνής έκθεση δείχνει ότι οι Έλληνες βυθίζονται στη θλίψη και χάνουν το παραδοσιακό τους φιλότιμο - Τι θα απαντούσε ο Άγιος Παΐσιος γι' αυτό;

Ελευθέριος Ανδρώνης
Κοινωνία: Καταπέλτης η Καρυστιανού για τις σικέ φήμες περί κόμματος: «Παραπλανητικά δημοσιεύματα – Μόνος μας στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»

Καταπέλτης η Καρυστιανού για τις σικέ φήμες περί κόμματος: «Παραπλανητικά δημοσιεύματα – Μόνος μας στόχος η αποκάλυψη της αλήθειας»

Η Μαρία Καρυστιανού καλεί τα ΜΜΕ να σταθούν στο ύψος τους, φιλτράροντας τα fake news που έχουν στόχο να παραπλανήσουν κόσμο

Κοινωνία
Κοινωνία: Μοίρασε «εγκεφαλικά» η Αντελίνα Βαρθακούρη στη φεμινιστική «ορθότητα» – «Παράσημό μου ότι είμαι νοικοκυρά – Αυτές κρατάνε αυτή τη χώρα όρθια»

Μοίρασε «εγκεφαλικά» η Αντελίνα Βαρθακούρη στη φεμινιστική «ορθότητα» – «Παράσημό μου ότι είμαι νοικοκυρά – Αυτές κρατάνε αυτή τη χώρα όρθια»

«Τα θεμέλια του σπιτιού μου είμαι εγώ και η δύναμή μου ο άντρας μου - Και τον τιμώ και του μαγειρεύω και τον φροντίζω - Αυτό έμαθα»

Κοινωνία
Κοινωνία: Έγκλημα στα Τέμπη: Έδωσαν σε πατέρα θύματος σορό με επιπλέον μέλος άλλου νεκρού! – Να γιατί δόθηκε εντολή να μην ανοιχτούν τα φέρετρα

Έγκλημα στα Τέμπη: Έδωσαν σε πατέρα θύματος σορό με επιπλέον μέλος άλλου νεκρού! – Να γιατί δόθηκε εντολή να μην ανοιχτούν τα φέρετρα

Αποκάλυψη - σοκ από δικηγόρο οικογενειών - Όλα για να μην αποκαλυφθεί το μπάχαλο των ιατροδικαστών και να μην εντοπιστούν τα χημικά!

Κοινωνία
Κοινωνία: «Κεραυνός» η Μ.Καρυστιανού για την «απόδραση» Τριαντόπουλου από την Εξεταστική: «Πλήρης κατάλυση του συντάγματος» – Αλλάζει γραμμή το Μαξίμου με νέο τέχνασμα

«Κεραυνός» η Μ.Καρυστιανού για την «απόδραση» Τριαντόπουλου από την Εξεταστική: «Πλήρης κατάλυση του συντάγματος» – Αλλάζει γραμμή το Μαξίμου με νέο τέχνασμα

Καρυστιανού: «Στάση δειλίας και υπεκφυγής, για να μην βγουν τα άπλυτα τους στη φόρα» - Τα «γυρίζει» το Μαξίμου και ετοιμάζει Προανακριτική - παρωδία

Κοινωνία
Κοινωνία: Σκάνδαλο μεγατόνων όσο παραμένει στη θέση του ο Ν.Τσάφος: «Έθαβε» τον αγωγό EastMed – Αποθέωνε τον TurkStream – Εμφάνιζε σε χάρτη τουρκική τη Λέσβο!

Σκάνδαλο μεγατόνων όσο παραμένει στη θέση του ο Ν.Τσάφος: «Έθαβε» τον αγωγό EastMed – Αποθέωνε τον TurkStream – Εμφάνιζε σε χάρτη τουρκική τη Λέσβο!

Ο Μητσοτάκης συνεχίζει να καλύπτει τον νέο υφυπουργό Ενέργειας που δρούσε ως λομπίστας των συμφερόντων Μπάιντεν και Τουρκίας

Κοινωνία
Must Read: 20 Μαρτίου 1961 ο Μπιθικώτσης «έχασε τη φωνή» του

20 Μαρτίου 1961 ο Μπιθικώτσης «έχασε τη φωνή» του

(video) Ένα απρόσμενο γεγονός μοναδικό ίσως στην παγκόσμια «τραγουδιστική» ιστορία

Must Read