ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλία: Απελπισμένοι οι κάτοικοι, αγωνιούν για το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias – Καταγγέλλουν εγκατάλειψη από το κράτος και οχυρώνονται μόνοι τους

Θωρακίζουν τα ήδη κατεστραμμένα σπίτια τους όπως - όπως οι πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία - «Έχουμε μείνει μόνοι μας με την καταστροφή μας», καταγγέλλουν

Θωρακίζουν τα ήδη κατεστραμμένα σπίτια τους όπως - όπως οι πλημμυροπαθείς τη Θεσσαλία - «Έχουμε μείνει μόνοι μας με την καταστροφή μας», λένε.
Συντάκτης: Πέτρος Δημόπουλος Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Θεσσαλία – Πλημμύρες: Είκοσι μέρες μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, η κατάσταση στις περιοχές της Θεσσαλίας παραμένει τραγική και οι κάτοικοι τώρα βιώνουν έναν δεύτερο εφιάλτη εν αναμονή της κακοκαιρίας Elias. Ενώ στη Λάρισα και σε χωριά της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την πλημμύρα, οι πολίτες ακόμα παλεύουν να ανασυντάξουν τη ζωή τους μέσα από τις λάσπες, τώρα βλέπουν με τρόμο την πιθανότητα να δεχθούν ένα δεύτερο και τελειωτικό χτύπημα από τη νέα κακοκαιρία που ήδη έχει ξεκινήσει με καταιγίδες στη δυτική Μακεδονία και κινείται νότια.

Με την τραγική επίγνωση ότι δεν υπάρχει κράτος ικανό για να προστατέψει τους ίδιους και τις περιουσίες τους, οι κάτοικοι ξεκίνησαν να οχυρώνουν τα σπίτια τους όπως μπορούν για να προστατέψουν ότι απέμεινε από το βιος τους. Πολλοί κάτοικοι τοποθετούν σακιά με άμμο στις πόρτες τους για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να πλημμυρίσει και πάλι το σπίτι τους, που με τόσο κόπο πασχίζουν να καθαρίσουν από τα λασπόνερα της κακοκαιρίας Daniel.

Μπορεί η κακοκαιρία Elias να είναι σίγουρα χαμηλότερης έντασης από την κακοκαιρία Daniel, όμως αναμένεται να είναι και αυτή αρκετά ισχυρή, και οι πληγείσες περιοχές είναι εξαιρετικά ευάλωτες λόγω της εκτεταμένης καταστροφής που υπέστησαν. Το έδαφος των περιοχών είναι εξαιρετικά κορεσμένο από νερό, ενώ τα φράγματα και τα όποια αντιπλημμυρικά έργα υπήρχαν, έχουν καταστραφεί ολοσχερώς πλέον. Οι κάτοικοι στον πολύπαθο Παλαμά Καρδίτσας, άλλα και σε πολλές άλλες περιοχές της Θεσσαλίας που πλημμύρισαν, καταγγέλλουν ότι δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο πρόληψης από το κράτος εν όψει της νέας κακοκαιρίας, και έτσι αναγκάζονται να κάνουν μόνοι τους ό,τι μπορούν για να αποφύγουν τα χειρότερα.

Όπως λέει η κα Σοφία Τζέλλα, κάτοικος του Παλαμά Καρδίτσας, βάζουν σε πολύ ψηλά σημεία τα υπάρχοντά τους, ενώ έχουν τοποθετήσει σακιά με άμμο στις πόρτες προκειμένου να μην περάσει το νερό: «Τα φράγματα είναι ισοπεδωμένα, και είναι τόσο μεγάλο το εύρος των καταστροφών, που ότι και να κάνουμε, δυστυχώς, δεν μπορούμε να προφυλαχθούμε. Από την στιγμή όμως, που δεν υπάρχει τρόπος οχύρωσης από την ανώτερη διοίκηση, κάνουμε ό,τι μπορούμε μόνοι μας στα σπίτια μας. Αυτό γίνεται σε κάθε τοπική κοινότητα. Έχουμε πάρει για ακόμη μία φορά την κατάσταση στα χέρια μας, και αναμένουμε να δούμε τι μας περιμένει αυτή τη φορά».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κεχαγιάς, ο οποίος κατάγεται από το ίδιο χωριό της Καρδίτσας, μίλησε και εκείνος για μια κατάσταση εγκατάλειψης και αγωνίας: «Δυστυχώς μέτρα δεν έχουν ληφθεί ακόμα για να μην βιώσουμε πάλι τα ίδια. Θεωρώ πως αν η καταιγίδα είναι όπως την προηγούμενη φορά, θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα. Ουσιαστικά δεν υπάρχει κάτι να προστατεύσουμε, αφού οι περιουσίες των ανθρώπων στο χωριό έχουν καταστραφεί, τα σπίτια “βυθίστηκαν”. Υπάρχει φόβος, και ελπίζουμε να μην είμαστε πάλι στο ίδιο έργο θεατές. Δεύτερο χαστούκι, δεν θα το αντέξουμε».

Δυστυχώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πλημμυροπαθείς έχουν και άλλες διαστάσεις. Σε πολλά χωριά της Θεσσαλίας, άλλα και στη Λάρισα, οι δρόμοι παραμένουν γεμάτοι με τεράστιους σωρούς από ηλεκτρικές συσκευές, στρώματα, έπιπλα και οτιδήποτε άλλο καταστράφηκε από το βιος των πολιτών, αφού δεν έχει γίνει η περισυλλογή τους παρά το ότι έχουν περάσει 20 ολόκληρες μέρες! Σε περίπτωση νέας πλημμύρας, όλα αυτά τα «βουνά» από οικοσκευές που δεν μαζεύτηκαν επειδή οι ιθύνοντες αδιαφόρησαν, ενδέχεται να παρασυρθούν από χειμάρρους και να γίνουν φονικά «όπλα» για όποιον βρεθεί στο πέρασμά τους.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά τα δεινά που περνούν οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, έχουν και τους υγειονομικούς κινδύνους ως μια μόνιμα παρούσα απειλή. Οι υγειονομικές αρχές συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μολυσματικές ασθένειες όπως η λεπτοσπείρωση και δευτερευόντως για όλα τα υπόλοιπα ιογενή νοσήματα, (γαστρεντερίτιδες, ιός του Δυτικού Νείλου, σαλμονέλλωση κ.α). Την ίδια ώρα, η μούχλα, οι μικροοργανισμοί και τα αντιγόνα που αναπτύσσονται στην υγρασία και τη λάσπη στα πλημμυρισμένα σπίτια και τα υπόγεια, αποτελούν κίνδυνο για τους κατοίκους της Θεσσαλίας.

Οι καταγγελίες όλων των κατοίκων που αναμένουν με αγωνία το πέρασμα της καταιγίδας Elias, έχουν κοινό παρονομαστή την αίσθηση εγκατάλειψης από το κράτος. «Έχουμε μείνει μόνοι μας μαζί με την καταστροφή μας», είπε μέσω του enikos.gr ο κ. Κώστας Δεληγιώργης, κάτοικος της Γιάννουλης Λάρισας, ο οποίος τόνισε πως δεν υπάρχει βοήθεια στην περιοχή από πουθενά, παρά μόνο από εθελοντές.

«Εμφανίστηκε ο Στρατός τις προηγούμενες ημέρες για να μαζέψει τα σκουπίδια, μόνο αυτό έγινε. Όλοι είναι άφαντοι. Έχουμε μείνει μόνοι μας μαζί με την καταστροφή μας, δεν υπάρχει τίποτα άλλο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, υπάρχει μία γενικότερη αναστάτωση γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ο κόσμος φοβάται γιατί χάσαμε τα πάντα, και δεν θέλουμε να το ξαναζήσουμε αυτό. Αρκετοί έχουν φύγει ήδη και έχουν πάει σε συγγενικά τους πρόσωπα στις πόλεις, κυρίως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Και να μην περιμέναμε βροχή, τουλάχιστον για ακόμη μία εβδομάδα, κάποιοι θα ήταν ξεσπιτωμένοι. Δυστυχώς ζούμε μία τραγική κατάσταση», κατέληξε.

Exit mobile version