ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν οριστικά 40 μαγαζιά στο κέντρο – Από… Μάρτη καφέ και μπαρ

Θεσσαλονίκη: Παραμένει το λουκέτο σε πολλά καταστήματα εστίασης στο κέντρο της πόλης λόγω των μέτρων για τον περιορισμό του κορονοϊού.

Θεσσαλονίκη: Έκλεισαν οριστικά 40 μαγαζιά στο κέντρο - Από... Μάρτη καφέ και μπαρ
Συντάκτης: Αλέξανδρος Κωτάκης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Θεσσαλονίκη: Παραμένει το λουκέτο σε πολλά καταστήματα εστίασης στο κέντρο της πόλης λόγω των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού. Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι κανείς δεν ξέρει πότε θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν.

Πάντως έχοντας ως δεδομένο την απόφαση για επιδότηση ενοικίου κατά 100% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται από την πανδημία, φαίνεται να είναι πιθανό ότι τα μπαρ και τα εστιατόρια θα αρχίσουν να δουλεύουν ξανά προς την άνοιξη.

«Αυτή την στιγμή που μιλάμε δεν γνωρίζουμε τίποτα για την επαναλειτουργία των καταστημάτων του κλάδου της εστίασης. Ούτε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς γνωρίζει, με τον οποίο είχαμε πρόσφατα επικοινωνία», δήλωσε στο TyposThes ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων – Ψητοπωλών Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδης. «Είχαμε μια υποψία για επαναλειτουργία στις 25 Γενάρη, όμως με την επιδότηση ενοικίου που ανακοινώθηκε για τους μήνες Γενάρη και Φλεβάρη, όλα δείχνουν πως θα πάμε από τον Μάρτη», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος εξήγησε πως η επιδότηση ενοικίου στο 100% ήταν ένα αίτημα του κλάδου ήδη από τον περασμένο Μάρτη.

Σε κατάσταση αβεβαιότητας
Εν τω μεταξύ κάποια καταστήματα έχουν αποφασίσει τελευταία να βάλουν λουκέτο. «Με τις πληροφορίες που διαθέτουμε γνωρίζουμε ότι έχουν κλείσει 40 μαγαζιά στο κέντρο και άλλα 10 περιφερειακά», ανέφερε ο κ. Επιτροπίδης, μιλώντας στο TyposThes. Πάντως υπογράμμισε πως οι καταστηματάρχες θέλουν να διατηρούν τα καταστήματά τους και ελπίζουν να καταφέρουν να μειώσουν τις απώλειες με τη δουλειά την άνοιξη και το καλοκαίρι. «Οι επαγγελματίες βιώνουν μια διαρκή αβεβαιότητα, και με τα χρέη για αρκετούς από αυτούς να μεγαλώνουν. Δεν κλείνουν τα καταστήματά τους γιατί δεν ξέρουν τι θα συμβεί. Αυτή τη στιγμή ένα μεγάλο ποσοστό στηρίζεται στην επιστρεπτέα προκαταβολή, που ναι μεν είναι ένα δάνειο, παραμένει όμως μια “ανάσα” για τους επαγγελματίες», σημείωσε.

ΕΣΠΑ για αγορά θερμαντικών σωμάτων
Εν τω μεταξύ από χθες άρχισε η υποβολή αιτήσεων για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων εξωτερικού χώρου. Πρόκειται για δράση του ΕΣΠΑ 2014-2020 που προβλέπει την ενίσχυση όλων των επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά μίας θερμαντικής συσκευής ανά 10 τετραγωνικά μέτρα νόμιμα αδειοδοτημένου εξωτερικού χώρου και έως 100 ευρώ εκάστη (χωρίς ΦΠΑ). Το μέγιστο ποσό επιχορήγησης, ανά χώρο εστίασης, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ.

Βασικός παράγοντας ο εμβολιασμός
Πάντως η απόφαση για την επαναλειτουργία της εστίασης φαίνεται πως θα στηριχθεί από την εξέλιξη τόσο του αριθμού των κρουσμάτων του κορωνοϊού, όσο και του αριθμού των εμβολιασμών στους πολίτες της χώρας μας. Αυτό εξάλλου είχε επισημάνει σε δηλώσεις του πριν λίγες μέρες στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης. Ο ίδιος είχε πει αναφερόμενος στο άνοιγμα των εστιατορίων και μπαρ πως θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών, των κρουσμάτων, τον αριθμό των διαθέσιμων ΜΕΘ και την τάση διασποράς του ιού.

Η εστίαση είναι ένας μόνο από τους κλάδους που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Όπως αναφέρουν στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ στο σύνολο επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης ο κύκλος εργασιών στο τρίτο τρίμηνο του 2020 ανήλθε σε 1,58 δις ευρώ, καταγράφοντας μείωση 31,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι που είχε ανέλθει σε 2,3 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μητσοτάκης: «8.000 εμβολιασμοί τη μέρα – Οι τρεις αρχές του σχεδιασμού» (vid)

Πηγή typosthes.gr

Exit mobile version