ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Θεσσαλονίκη: Τα λαγωνικά Κ9 που κυνηγούν το έγκλημα (vid)

Το Sputnik ετοίμασε ένα θέμα με τους 26 σκύλους που υπηρετούν στο Τμήμα Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων στην Υποδιεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Ο Άις βρίσκει ναρκωτικά, ενώ o Judge εκρηκτικούς μηχανισμούς. Η Μάγια και ο Όσκαρ περιπολούν. Το Τμήμα από τη Θεσσαλονίκη έδωσε δυναμικό «παρών» και στη «μάχη» των συνόρων στον...

Θεσσαλονίκη- Κ9
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Το Sputnik ετοίμασε ένα θέμα με τους 26 σκύλους που υπηρετούν στο Τμήμα Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων στην Υποδιεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Ο Άις βρίσκει ναρκωτικά, ενώ o Judge εκρηκτικούς μηχανισμούς. Η Μάγια και ο Όσκαρ περιπολούν. Το Τμήμα από τη Θεσσαλονίκη έδωσε δυναμικό «παρών» και στη «μάχη» των συνόρων στον Έβρο τον περασμένο Μάρτιο.

Η Ναμπίλα, ένα υπέροχο λαμπραντόρ που βρίσκει εκρηκτικούς μηχανισμούς, στέκεται δίπλα στον Διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, Αστυνομικό Υποδιευθυντή, Νικόλαο Ράλλη, όση ώρα μας μιλά για τα καθήκοντα των λαγωνικών Κ9.

Βρισκόμαστε στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων πίσω από τα κεντρικά γραφεία της Υποδιεύθυνσης στην περιοχή του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης. Στον αύλειο χώρο του τμήματος, αστυνομικοί πηγανοέρχονται ενώ η παρουσία μας «ενεργοποίησε» τους τετράποδους αστυνομικούς που άρχισαν να γαβγίζουν.

Στο Τμήμα Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων σήμερα, όπως μας ενημερώνει ο κ. Ράλλης, υπηρετούν 26 σκύλοι. «Δεκαέξι είναι στην ανίχνευση εκρηκτικών, τρία στην ανίχνευση ναρκωτικών και επτά στην αναζήτηση ανθρώπων και πραγμάτων ή αλλιώς patrol, όπως λέγονται» δήλωσε στο Sputnik.

Η ετοιμότητα των 26 αστυνομικών σκυλιών είναι 24 ώρες το 24ωρο και σύμφωνα με τον διοικητή του Τμήματος, Βασίλη Οικονόμου, «συνδράμουμε σε όλες τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας στη Βόρεια Ελλάδα όποτε μας ζητηθεί».

Μια από τις περιπτώσεις που ζητήθηκε η συνδρομή του Τμήματος ήταν τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο όπου αστυνομικοί και σκύλοι έσπευσαν να βοηθήσουν στη «μάχη» που δόθηκε να μην περάσουν στο ελληνικό έδαφος παράτυποι μετανάστες.

Η εκπαίδευση των σκύλων, όπως είπε ο υπαστυνόμος, Κώστας Ποδογοριανιώτης, διαρκεί τρεις μήνες ενώ η συντηρητική εκπαίδευση είναι καθημερινή. Ο σκύλος πρέπει να είναι σε άριστη φόρμα και πάντα «ετοιμοπόλεμος» για να εντοπίσει εκρηκτικά, ναρκωτικά ή ανθρώπους.

Οι αστυνομικοί που χρεώνονται τον κάθε σκύλο γίνονται κυριολεκτικά αυτοκόλλητοι. Είναι πάντα μαζί. Στη δουλειά, στο σπίτι, στον καφέ ακόμα και στις διακοπές. Γίνονται οικογένεια. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στο αυτοκίνητο ενός αστυνομικού του Τμήματος. Στον χώρο του πορτ παγκάζ είναι το ειδικό κλουβί για να κάθεται ο σκύλος. Τριγύρω υπάρχουν τσουβαλάκια με κροκέτες, νερό και ειδικά μπολάκια νερού και φαγητού.

«Μπράβο Άϊς, μπράβο Judge»

Βρισκόμαστε στον αύλειο χώρο του εμπορευματικού σταθμού του αεροδρομίου στη Θεσσαλονίκη.

Ο Άις που περιμένει υπομονετικά μέσα στο αυτοκίνητο βρίσκει ναρκωτικά. Ο αστυνομικός συνοδός του περνά το λουρί και τον βγάζει από το κλουβί του. Ο Άις έχει δύο ΙΧ μπροστά του και αμέσως αρχίζει τον έλεγχο. Είναι υπερκινητικός και μυρίζει διαρκώς. Πηγαίνει μπρος, πίσω και συνεχίζει. Στο πρώτο ΙΧ δεν βρίσκει τίποτα. Στο δεύτερο όμως βρήκε τα ναρκωτικά που ήταν κρυμμένα κάτω από τον μπροστινό προφυλακτήρα του αυτοκινήτου. Γαβγίζει και μπαίνει ολόκληρος κάτω από το ΙΧ. «Μπράβο Άις» του λέει ο αστυνομικός επιβραβεύοντάς τον.

Αμέσως μετά, είναι η σειρά του Judge να βρει τον εκρηκτικό μηχανισμό. Ο Judge παίρνει την εντολή απο τον συνοδό του και πιάνει αμέσως δουλειά και βρίσκει τα εκρηκτικά.

Εδώ, όμως, ο σκύλος έχει διαφορετική συμπεριφορά απο τον Άις που «έσκαβε» για να φτάσει τα ναρκωτικά. Ο Judge έχει εκπαιδευτεί διαφορετικά και μόλις μυρίσει τον εκρηκτικό μηχανισμό, δεν κουνιέται και κάθεται στα πίσω πόδια στο σημείο που βρίσκεται ο μηχανισμός. «Ουάου, μπράβο Judge» αναφωνεί ο αστυνομικός συνοδός χαϊδεύοντάς τον.

Θεσσαλονίκη- Ο Όσκαρ βρήκε τον δραπέτη

Η Μάγια είναι σκύλος περιπολίας, αναζητά ανθρώπους και αντικείμενα και έχει εκπαιδευτεί να εκτελεί με απόλυτη ακρίβεια τις εντολές. Ο αρχιφύλακας Ιωάννης Τσιτακίδης είναι συνοδός αστυνομικού σκύλου περιπολίας και την έχει πάντα στο πλευρό του. Η Μάγια τον ακούει και ακολουθεί τις εντολές του «τυφλά» προκειμένου να τον προστατέψει αλλά και να βρει τον καταζητούμενο όταν της ζητηθεί.

Το ίδιο κάνει και ο Όσκαρ που ακολουθεί τον αρχιφύλακα Δημήτριο Καλαθά. Ο Όσκαρ (σύμφωνα με το σενάριο της εκπαίδευσής του) θα ψάξει μέσα στο δάσος, στα λουτρά της Θέρμης, να βρει έναν δραπέτη, ο οποίος μάλιστα οπλοφορεί.

Ο συνοδός του αλλάζει το λουρί με ένα σχοινί πολλών μέτρων, έτσι ώστε ο Όσκαρ να έχει ελευθερία κινήσεων. Ο Όσκαρ διασχίζει το δάσος και μυρίζει πολύ μεθοδικά. Γρήγορα βρίσκεται στο κατόπι του δραπέτη και εντοπίζει το όπλο που έχει πετάξει. Μερικά μέτρα μετά ο Όσκαρ εντοπίζει τον κακοποιό.

«Αστυνομία, σήκω όρθιος! Τα χέρια ψηλά να σε βλέπω!», φωνάζει ο αστυνομικός και δίνει εντολή στον Όσκαρ που γαβγίζει ασταμάτητα να καθίσει κάτω και να μην ορμήσει στον κακοποιό. Ο αστυνομικός ψάχνει τον δράστη και μετά του περνά τις χειροπέδες. Ήρθε η ώρα για την επιβράβευση του Όσκαρ και ο συνοδός του δίνει το αγαπημένο του παιχνίδι: ένα μπαλάκι δεμένο με σχοινί.

Πηγή: sputniknews.gr

Exit mobile version