Θράκη: Η φετινή έκθεση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του αμερικανικού ΥΠΕΞ για την Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καμία «τουρκική μειονότητα».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας των «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη Halit Habipoğlu: «Στην αμερικανική έκθεση, τα προβλήματα των «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης αναφέρονται λιγότερο από τα προηγούμενα χρόνια, ενώ όλες οι αναφορές των Αμερικανών για την «τουρκική» μειονότητα είχαν μια επιφανειακή προσέγγιση».
Ως ένωση Τούρκων Δ.Θράκης (ABTTF) όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ετοιμάζουμε και εμείς μια έκθεση που θα μεταφέρει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι» της Δυτικής Θράκης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς τις αρμόδιες αρχές.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσίευσε την έκθεση του 2019 σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίπου 200 χώρες παγκοσμίως.
Στη φετινή έκθεση για την Ελλάδα, παρατηρήθηκε ότι το κυρίαρχο θέμα ήταν το πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών, που ήταν και στο επίκεντρο της έκθεσης, στο πλαίσιο της ασφάλειας των συνόρων και της διατήρησης της δημόσιας τάξης.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, στο συνοπτικό τμήμα της έκθεσης έγινε αναφορά στην μειονοτική κοινότητα της Δυτικής Θράκης, με την αναφορά «μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης».
«Στο τμήμα με τίτλο εθνικές, φυλετικές και εθνοτικές μειονότητες της αμερικανικής έκθεσης, τα προβλήματα των «Τούρκων» της Δυτικής Θράκης δεν συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά” τονίζει ο Habipoğlu.
«Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό σύνταγμα απαγορεύει τις διακρίσεις κατά των μειονοτήτων στη χώρα, δεν υπάρχει σε καμία αναφορά του αμερικανικού ΥΠΕΞ, αναφορά για την κατάσταση των Τούρκων της Δυτικής Θράκης.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι, παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, πολλοί άνθρωποι που ορίζονται ως μέλη μιας μειονοτικής ομάδας, δυσκολεύονται να εκφράσουν ελεύθερα την ταυτότητά τους και να διατηρήσουν τον πολιτισμό τους, ενώ μερικές ενώσεις (όπως η τουρκική ένωση Ξάνθης), δεν έχουν εγκριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, η αμερικανική έκθεση δεν παρείχε κανένα στοιχείο για τον πληθυσμό της «τουρκικής» κοινωνίας της Δυτικής Θράκης.
Εντούτοις, στην έκθεση υποστηρίχθηκε η επίσημη κυβερνητική λογική, της ύπαρξης μόνο μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία συμπεριλαμβάνει τις κοινότητες των Τουρκογενών, των Πομάκων και των Ρομά.
Η έκθεση ανέφερε ότι υπήρχαν 128 δημοτικά σχολεία και δύο θρησκευτικές σχολές στην τουρκική και ελληνική γλώσσα για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 και ότι ορισμένα μέλη της μειονότητας επέκριναν την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αγνοήσει το αίτημα να ανοίξει ένα ιδιωτικό τουρκικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της περιοχής.
Στον τομέα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, αναφέρεται ότι αν και το ελληνικό σύνταγμα και οι νόμοι αναγνωρίζουν την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι, η Ελλάδα εξακολουθεί να θέτει νομικούς περιορισμούς στα ονόματα ενώσεων, που αυτοαποκαλούνται «Μακεδονικές», αλλά και σε ονόματα ενώσεων που εμπεριέχουν την λέξη «τουρκική» στο όνομά τους.
Ωστόσο, η αμερικανική έκθεση σημείωσε ότι παρά την κατάσταση αυτή, οι εν λόγω ενώσεις εξακολουθούν να λειτουργούν παρά την μη νομική τους αναγνώριση.
Δεν αναφέρονται στην αμερικανική έκθεση επίσης πουθενά, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για τις τρεις τουρκικές ενώσεις που έκλεισαν, επειδή εμπεριείχαν τον όρο «Τουρκική», και δεν υπάρχει καμία αναφορά, ότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις από το 2008», καταλήγει ο ίδιος λέγοντας τα όλα.
Το παιχνίδι στην Δυτική Θράκη είναι γνωστό και εκπορεύεται από το τουρκικό προξενείο το οποίο διαδραματίζει καίριο ρόλο, στο να προκληθεί πιθανότατα στο μέλλον ζήτημα στην περιοχή.
Οι περισσότεροι όμως Έλληνες μουσουλμάνοι, δεν κινούνται σε αυτά τα πλαίσια, διότι σύμφωνα και με παλαιότερες πληροφορίες, έχουν κατανοήσει πλήρως τα προβλήματα, για παράδειγμα των Τουρκοκυπρίων, που ζουν κάτω από τη στυγνή «μπότα» του τουρκικού κράτους, το οποίο τους κρατά «ομήρους» μιας ατέρμονης εθνικιστικής πολιτικής της Άγκυρας.
Πηγή: pentapostagma.gr