ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι άλλο θα ακούσουμε: O καθηγητής Συνολάκης είπε στους Έλληνες ότι τρώνε πολύ στις γιορτές και επιδεινώνουν την κλιματική κρίση!

Στα αδειανά πιάτα των Ελλήνων ανακάλυψε την λύση για την «κλιματική κρίση» ο εκλεκτός της κυβέρνησης καθηγητής, Κωνσταντίνος Συνολάκης.

Στα αδειανά πιάτα των Ελλήνων ανακάλυψε την λύση για την «κλιματική κρίση» ο εκλεκτός της κυβέρνησης καθηγητής, Κωνσταντίνος Συνολάκης.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Κλιματική κρίση: Κάθε όριο έχουν ξεπεράσει πλέον οι γραφικότητες που ακούγονται από δημοσιολογούντες για το αφήγημα της κλιματικής κρίσης, θυμίζοντας έντονα τις μπουρδολογίες που ακούγονταν σε μεγάλο βαθμό τον καιρό της πανδημίας, όταν η τρομολαγνεία είχε γίνει το αγαπημένο «εργαλείο» του κυρίαρχου συστήματος.

Ο χιονιάς που πλήττει τις ΗΠΑ ούτε λίγο – ούτε πολύ παρουσιάζεται από τα ελληνικά ΜΜΕ ως σκηνή της… Αποκάλυψης και η φράση «πολική βόμβα» έχει γίνει το νέο αγαπημένο «μότο» της εγχώριας βιομηχανίας πανικού. Όμως ο καθηγητής και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Συνολάκης εκτόξευσε το αφήγημα σε νέα ρεκόρ κλιματικής φρενίτιδας, αφού σύμφωνα με τον – προβεβλημένο από την κυβέρνηση – καθηγητή, πλέον πρέπει να αρχίσουμε να τρώμε… λιγότερο στις εορταστικές περιόδους!

Συγκεκριμένα, σε μια τοποθέτηση που έκανε ο κ. Συνολάκης σε ραδιοφωνική εκπομπή είπε πως «υπάρχουν διάφορες εκτιμήσεις που δείχνουν ότι από 10% έως 30% της μείωσης του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, μπορεί να επιτευχθεί μόνο και μόνο με πραγματική μείωση της σπατάλης που γίνεται στα τρόφιμα και την μείωση της υπερκατανάλωσης η οποία γίνεται». Και πρόσθεσε ότι «ειδικά αυτήν την εποχή που είναι γιορτές για την Ελλάδα, έχουμε ιδιαίτερο λόγο να το κάνουμε αυτό. Είμαστε από τις χώρες που όσον αφορά την υπερκατανάλωση τροφίμων, το παρακάνουμε».

Με λίγα λόγια ο καθηγητής είπε στους Έλληνες πως τρώνε πολύ στις γιορτές και επιδεινώνουν την κλιματική κρίση. Αν δεν είναι αυτό ένα φαιδρό αφήγημα επιστημονικοφάνειας τότε τι είναι; Και αν δεν είναι μοχλός καταπίεσης των φτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων, τότε τι είναι; Σε μια εποχή που τα τρόφιμα γίνονται απλησίαστα λόγω ακρίβειας και μια επισιτιστική κρίση διαφαίνεται στον ορίζοντα, αυτά τα αφηγήματα λειτουργούν ως άλλοθι της φτωχοποίησης του κόσμου.

Την ώρα που οι μεγιστάνες του πλούτου μολύνουν το περιβάλλον με ποικίλους τρόπους μέσω των επιχειρήσεων τους και του τρόπου ζωής τους, ο κ. Συνολάκης μας λέει πως εμείς, ειδικά οι Έλληνες, πρέπει να λιγοστέψουμε το περιεχόμενο των πιάτων μας για να σωθεί ο πλανήτης από την «κλιματική αλλαγή».

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με έρευνα του World Equality Lab που δημοσιεύτηκε το 2021, προέκυψε το συμπέρασμα πως συνολικά το 1% των πλούσιων ευθυνόταν το 2019 για το 17% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εξαιτίας των καταναλωτικών του συνηθειών και των επενδύσεών του. Επίσης, το 10% των πιο πλούσιων ευθυνόταν για τη μισή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που εκλύθηκε στην ατμόσφαιρα.

Και τώρα το αφήγημα της κλιματικής κρίσης χρησιμοποιείται ακόμα και από ακαδημαϊκούς σαν «μπαμπούλας» για τον απόλυτο έλεγχο των μαζών και την προώθηση ασφυκτικών μέτρων ελέγχου.

Έχει την σημασία του πως ο κ. Συνολάκης είναι και τοποθετημένος μεταξύ άλλων και στο Δ.Σ του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Είναι ο ίδιος που έλεγε πως το Μάτι θα μπορούσε να εκκενωθεί σε 30 λεπτά, ενώ όταν έγινε ο κ. Μητσοτάκης πρωθυπουργός το «τροπάριο» άλλαξε και ο κ. Συνολάκης εκτίμησε πως η φονική πυρκαγιά ήταν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής…

 

Exit mobile version