ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τιμολόγια ρεύματος: Νέο χαράτσι στους καταναλωτές – Ψάχνουν 600 εκατ.ευρώ

Εκκρεμότητες που κοστίζουν ακριβά στο ρεύμα

Τιμολόγια ρεύματος: Ένα «καυτό» φθινόπωρο από από ψεως τιμών αναμένει τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος
Συντάκτης: Λευτέρης Παυλίδης Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Ένα «καυτό» φθινόπωρο από από ψεως τιμών αναμένει τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την ανακούφιση που θα προσφέρουν οι κυβερνητικές επιδοτήσεις στα τιμολόγια του Αυγούστου.

Σε πάνω από 600 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού των Υπηρε σιών Κοινής Ωφελείας (ΕΛΥΚΩ) και σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ το έλλειμμα του Ειδικού Λογα- ριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Οι ΥΚΩ πληρώνονται από τους κατανα- λωτές μέσω του λογαριασμού ρεύματος ως ρυθμιζόμενη χρέ ωση που καλύπτει το επιπλέον κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των μη διασυνδεδεμέ νων νησιών και το κόστος του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου.

Αντίστοιχα ρυθμιζόμενη χρέω ση στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος είναι και το ΕΤΜΕΑΡ (τέλος υπέρ ΑΠΕ), που αποτελεί τη βασική εισροή του ΕΛΑΠΕ μέσω του οποίου αποζημιώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ.

Το έλλειμμα των ΥΚΩ απασχολεί τα συναρμόδια υπουργεία από τις αρχές του έτους, καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ ενημέρωσε με επιστολή του ότι ο σχετικός λογαριασμός ήταν αρνητικός κατά 300 εκατ. το 2023 και ότι θα κλείσει με ένα αντίστοιχο έλλειμμα το 2024.

Ο ΔΕΔΔΗΕ πρότεινε στη ΡΑΑΕΥ την κάλυψη του ελλείμ ματος είτε μέσω αύξησης των χρεώσεων ΥΚΩ είτε μέσω χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η ΡΑΑΕΥ με τη σειρά της εισηγήθηκε προς το ΥΠΕΝ να καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Exit mobile version