Ενώ η χώρα βρίσκεται λίγους μήνες μακριά από τις εθνικές εκλογές, η τραγική εικόνα που συνεχίζουν να παρουσιάζουν τα νοσοκομεία είναι ένα ζήτημα που κοστίζει – προεκλογικά – πολύ στην κυβέρνηση, καθώς πλέον η κατάσταση κατάρρευσης είναι τόσο προχωρημένη που δεν μπορεί να «κουκουλωθεί» με κανένα τρόπο.
Είναι πλέον πασιφανές πως κάθε συνειδητοποιημένος πολίτης είναι ενήμερος για το ποιες είναι οι τεράστιες παθογένειες του ΕΣΥ. Η ανεπάρκεια των δομών Υγείας, η έλλειψη γιατρών, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού, η έλλειψη απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ, η έλλειψη ιατρικού εξοπλισμού, η εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας.
Ασφαλώς η τεχνητή κατάρρευση του ΕΣΥ είναι μέρος του ευρύτερου σχεδίου της κυβέρνησης, ώστε να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την επέλαση των ιδιωτικών συμφερόντων, κάτι που ήδη έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό. Ιδιαίτερα στην περιφέρεια οι ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές έχουν δημιουργήσει συνθήκες λειτουργικής «ασφυξίας», ενώ στην Αθήνα αρκετά νοσοκομεία στις εφημερίες τους μετατρέπονται σε… πάρκινγκ για ράντζα.
Φαίνεται όμως πως το Μαξίμου τον τελευταίο καιρό ακολουθεί την προσφιλή πολιτική των κομμάτων εξουσίας, που ορίζει πως λίγο πριν τις εκλογές πρέπει να φτιασιδώνονται κάπως τα όποια προβλήματα, για να μην υπάρξει μεγάλο πολιτικό κόστος. Η επίσκεψη σε ένα εφημερεύον νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε μαραθώνιο προβλημάτων, και αυτό είναι κάτι που εισπράττει ο κάθε πολίτης, με ότι συνεπάγεται αυτό για την εκλογική συμπεριφορά.
Παρόλα αυτά, εφόσον υπάρχει ένα συστηματικό σχέδιο υποβάθμισης του ΕΣΥ που υλοποιείται εδώ και σχεδόν 4 χρόνια, κανένα προεκλογικό τέχνασμα και καμία λύση της τελευταίας στιγμής δεν μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση. «Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν δύο μήνες πριν από τις εκλογές» σχολίασε στην «Espresso» μέλος της ΟΕΝΓΕ, εξηγώντας πως «νεοφιλελευθερισμός και βελτίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν πάνε μαζί».
Οι βιοψίες στο Θεαγένειο δίνονται σε ιδιώτη
Ένα ακόμη τρανταχτό παράδειγμα για το που έχει φτάσει η υποβάθμιση των νοσοκομείων είναι πως στο αντικαρκινικό Θεαγένειο στην Θεσσαλονίκη, οι βιοψίες δίνονται σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο λόγω έλλειψης γιατρών. Από το παθολογοανατομικό εργαστήριο έχει αποσπαστεί μόνιμος ιατρός παθολογοανατόμος στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος. Είναι η γνωστή «προκάτ» τακτική μετακινήσεων προσωπικού, που ασφαλώς δεν επιλύει κανένα πρόβλημα, άλλα απλά μεταφέρει το πρόβλημα από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.
Την ίδια στιγμή, όπως γίνεται και σε πολλά άλλα δημόσια νοσοκομεία, το Θεαγένειο περνά στα χέρια των ιδιωτών με την μέθοδο της σαλαμοποίησης. Αρχικά δόθηκαν σε εργολάβους τα συνεργεία καθαριότητας, μετά οι υπηρεσίες φύλαξης, στη συνέχεια οι υπηρεσίες σίτισης και επιστασίας, έπειτα οι διοικητικές υπηρεσίες και τώρα παίρνουν σειρά τα εργαστήρια.
Αυτό είναι το πλάνο της κυβέρνησης άλλωστε. Να λειτουργούν δηλαδή οι δημόσιες μονάδες Υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ως πεδίο για να μοιράζεται η «πίτα» των εργολαβιών. Να λειτουργούν τα νοσοκομεία ως «εταιρείες» έχοντας όσο το δυνατόν λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό.
Όσο για την εικόνα ντροπής που συνεχίζεται με τα ατελείωτα ράντζα στα νοσοκομεία της Αθήνας, το υπουργείο Υγείας χθες πραγματοποίησε σύσκεψη προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση για τα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας που εφημερεύουν.
Η κλασσική «λύση» που προτείνεται είναι η μεταφορά ασθενών σε άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ, κάτι που όμως – και πάλι – οδηγεί σε «βραχυκύκλωμα», λόγω των τεράστιων ελλείψεων προσωπικού που υπάρχει στα μικρότερα νοσοκομεία.