ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το φιάσκο του ΟΑΚΑ γίνεται όλο και χειρότερο: O Guardian αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ξήλωμα του στεγάστρου Καλατράβα!

Διεθνώς ρεζίλι γίνεται η χώρα για την εγκατάλειψη του εμβληματικού σκέπαστρου - Διασυρμός για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το παρατημένο ΟΑΚΑ

Διεθνώς ρεζίλι γίνεται η χώρα για την εγκατάλειψη του εμβληματικού σκέπαστρου - Διασυρμός για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και το παρατημένο ΟΑΚΑ.
Συντάκτης: Πέτρος Δημόπουλος Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

ΟΑΚΑ: Από φιάσκο σε φιάσκο φαίνεται να οδηγείται το ζήτημα της διαχείρισης του επικίνδυνου στεγάστρου Καλατράβα, αφού πλέον η ντροπιαστική είδηση για τις υποδομές της χώρας μας έχει γίνει διεθνής και έφτασε να απασχολεί ακόμα και τον Guardian.

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας γίνεται εκτενής αναφορά για τις ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης άλλα και των προηγούμενων κυβερνήσεων των τελευταίων 20 ετών, για την ανεπαρκή συντήρηση και τη δεινή κατάσταση του Ολυμπιακού Σταδίου, άλλα και άλλων Ολυμπιακών εγκαταστάσεων που ως γνωστόν, αφέθηκαν στη μοίρα τους να σαπίζουν μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ είχαν υπεροκοστολογηθεί και πληρωθεί με το «αίμα» του ελληνικού λαού.

Μάλιστα, στο άρθρο του ο Guardian αποκαλύπτει ότι Έλληνες αξιωματούχοι άρχισαν να «ψιθυρίζουν» το αδιανόητο: «Ίσως ήταν καιρός να διαλύσουν τη διάσημη στέγη εντελώς. Η σκουριά δεν βρέθηκε μόνο στα χαλύβδινα καλώδια και στις καμάρες του, αλλά ακόμη και στα μπουλόνια που το συγκρατούσαν. ‘’Τίποτα προς το παρόν δεν αποκλείεται’’, είπε μια πολύ καλά πληροφορημένη πηγή. ‘’Ίσως θα πρέπει να απομακρυνθεί’’».

Από εκεί που ακουγόταν από διάφορους ειδικούς ότι το στέγαστρο θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν χρόνο για να επισκευαστεί, μετά πήγαμε στο «παραπάνω από έναν χρόνο» και τώρα ο Guardian μας ενημερώνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να πάει για… παλιοσίδερα! Το πάλαι ποτέ σύμβολο της «ευημερίας» και της «ανάπτυξης» της χώρας, γίνεται σύμβολο της κατάρρευσης του αφηγήματος του εκσυγχρονισμού της Ελλάδας, ακολουθώντας τη μοίρα της «Ελλάδας 2.0» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κώστας Καραμανλής ήξερε από το 2020 για τα προβλήματα στατικότητας στο στέγαστρο Καλατράβα και όμως η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, αφήνοντας στην τύχη τους εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου να επισκέπτονται το επικίνδυνο ΟΑΚΑ τα τελευταία χρόνια, σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, συναυλίες και αγώνες στίβου.

Είναι η κλασσική νοοτροπία πολιτικού τυχοδιωκτισμού που εκμεταλλεύεται οικονομικά μια ξεχαρβαλωμένη υποδομή μέχρι τελικής πτώσεως, και μόλις φτάσει στο απροχώρητο αρχίζουν να πουλάνε το αφήγημα ότι είναι οι πρώτοι που την «αναβαθμίζουν». Το ίδιο ακριβώς έγινε και στον σιδηρόδρομο με το έγκλημα των Τεμπών, μόνο που εκεί έδρασαν μετά την τραγωδία, ενώ στην περίπτωση του ΟΑΚΑ φαίνεται ότι την πρόλαβαν στο «παρά πέντε».

Τα διαφημιζόμενα εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που υποτίθεται ότι θα εξασφάλιζαν ένα «υπερσύγχρονο ΟΑΚΑ» σύμφωνα με τα λόγια του πρωθυπουργού και του Λευτέρη Αυγενάκη, τελικά τα πρόλαβε η «σκουριά» της διαφθοράς, αφού τίποτε δεν έγινε για να σώσει το ΟΑΚΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Λευτέρης Αυγενάκης, γνώριζαν από την αρχή τα προβλήματα στο στέγαστρο Καλατράβα και μιλούσαν για πλημμελείς συντηρήσεις και ανάγκη παρεμβάσεων, κι όμως άφησαν την περιουσία του ελληνικού λαού να σαπίζει και να υποβαθμίζεται – όπως ακριβώς έγινε και με το Ελληνικό.

Και κάπως έτσι το στέγαστρο του ΟΑΚΑ, έγινε επιστέγασμα της αρπαχτής και της πολιτικής ασυδοσίας.

«Ήταν μία οροφή που συμβόλιζε την Ολυμπιακή δόξα: ένας γιγαντιαίος θόλος από χάλυβα και λευκές βέργες που ‘’αγκάλιαζε’’ το στάδιο, που θα αποτελούσε το κέντρο των Αγώνων της Αθήνας το 2004. Μία κατασκευή εμβληματική», αναφέρει η αρθρογράφος.

«Οι Έλληνες κοιτούσαν με υπερηφάνεια το αρχιτεκτονικό ορόσημο του Σαντιάγο Καλατράβα, που τότε διέψευσε τους σκεπτικιστές που αμφισβητούσαν την ικανότητα της Ελλάδας να φιλοξενήσει ένα τόσο σημαντικό γεγονός. Μία κατασκευή που τους ενίσχυσε το αίσθημα της αυτοπεποίθησης για μία επιτυχημένη διοργάνωση. Είκοσι χρόνια μετά, όμως, ο ελληνικός λαός βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα διαφορετικό αφήγημα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το στάδιο των 70.000 θέσεων θα έκλεινε «επ’ αόριστον» εξαιτίας της ανησυχίας για την ασφάλεια του θόλου του Καλατράβα», σημειώνει το άρθρο του Guardian.

Exit mobile version