Το κλασικό παγωτό ξυλάκι, με βανίλια και επικάλυψη σοκολάτας, είναι μια γευστική και δροσιστική λιχουδιά, που δεν αφήνει κανένα ασυγκίνητο.
Είναι ανακάλυψη του 20ού αιώνα και προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Δημιουργός του, ένας Δανός μετανάστης ονόματι Κρίστιαν Κεντ Νέλσον (1893-1992).
Ο Νέλσον δίδασκε στο δημοτικό σχολείο στην πόλη Ονάουα της Αϊόβα και κατά την διάρκεια των σχολικών διακοπών λειτουργούσε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο για να συμπληρώνει το εισόδημά του, έχοντας μάθει τα μυστικά της τέχνης από τον πατέρα του.
Το καλοκαίρι του 1919, ένα μικρό παιδί μπήκε στο μαγαζί του και για αρκετή ώρα αμφιταλαντευόνταν εάν θα πρέπει να αγοράσει μια μπάρα σοκολάτας ή παγωτό βανίλια. Ο δισταγμός του νεαρού παιδιού, τού κέντρισε το ενδιαφέρον και άρχισε να πειραματίζεται με διάφορους τρόπους το πως θα συνδυάσει το παγωτό με την σοκολάτα. Τελικά, όταν βρήκε τον τρόπο να πετύχει την επίστρωση με σοκολάτα μιας μπάρας παγωτού, η νέα λιχουδιά με την ονομασία «I-Scream Bars» γνώρισε αμέσως μεγάλη επιτυχία και έξω από τα σύνορα της μικρής πόλης.
Δύο χρόνια αργότερα συνεταιρίστηκε με τον χημικό και επιχειρηματία Ράσελ Γουίλιαμ Στόβερ, ο οποίος βελτίωσε την συνταγή του παγωτού και το μετονόμασε σε Eskimo Pie. Στις 24 Ιανουαρίου 1922, ο Νέλσον έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το παγωτό ξυλάκι με βανίλια και επίστρωση σοκολάτας.
Η ανοδική του πορεία συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση, βοηθούμενο και από τα ηλεκτρικά ψυγεία, που είχαν αρχίσει παράγονται μαζικά. Το νέο προϊόν γνώρισε μεγάλη επιτυχία σε όλη την αμερικανική επικράτεια και σύντομα πέρασε τα σύνορα της Ευρώπης, γνωρίζοντας την ίδια επιτυχία, αν όχι μεγαλύτερη. Στο ζενίθ της η εταιρεία του Νέλσον διέθετε 1 εκατομμύριο παγωτά ξυλάκια την ημέρα.
Στην Ελλάδα, το παγωτό ξυλάκι έκανε την εμφάνισή του το 1936, μέσω της ΕΒΓΑ, την οποία είχαν ιδρύσει δύο χρόνια νωρίτερα οι αδελφοί Σουραπά, έχοντας μάθει τα μυστικά του παγωτού στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχαν μεταναστεύει χρόνια νωρίτερα.
ΠΗΓΗ:sansimera.gr