Μια ηχηρή επιβεβαίωση του ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει εντελώς ανοχύρωτο το ΕΣΥ και απροστάτευτους τους πολίτες που απευθύνονται σε αυτό, ήρθε από την ίδια την αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Ενώ στελέχη της κυβέρνησης δίνουν ό, τι «ερμηνεία» μπορεί να φανταστεί κανείς για την αποτυχία της αντιμετώπισης της πανδημίας, η Μίνα Γκάγκα ομολόγησε το προφανές. Πως το σύστημα υγείας είναι υπό κατάρρευση, λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού.
Μίνα Γκάγκα: «Χρειάζεται πολύ περισσότερο προσωπικό»
Συγκεκριμένα είπε πως: «Είναι ένα ποσοστό ασθενών που δεν θα μπορεί να μπει σε κρεβάτι εντατικής άμεσα. Χρησιμοποιούμε όλα τα κρεβάτια του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Έχουμε μετατρέψει τις δικές μας ΜΕΘ κατά κύριο λόγο για περιστατικά κορονοϊού και μεταφέρονται σε ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές τα άλλα περιστατικά. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς για την παρακολούθηση ασθενών στις κλινικές που βρίσκονται διασωληνωμένοι εκεί ή με αυξημένη παροχή οξυγόνου, χρειάζεται πολύ περισσότερο προσωπικό».
Άρα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, είναι σαν να παραδέχεται πως η απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει σε αργία 7.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς, καταδίκασε τη λειτουργία του ΕΣΥ και είχε ως επακόλουθο να δημιουργηθούν τεράστια κενά στις δυνατότητες νοσηλείας. Κενά από τα οποία προέκυψαν και προκύπτουν ανθρώπινες απώλειες.
Και η τρομοκράτηση που γίνεται από τα ΜΜΕ για νοσοκομεία που «βουλιάζουν» λόγω υπεράριθμων κρουσμάτων, απέχει από την πραγματική εικόνα που είναι η έλλειψη προσωπικού (όπως λέει η ίδια η Μίνα Γκάγκα) άλλα και η ανύπαρκτη ενίσχυση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης.
Αφού δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για την παρακολούθηση ασθενών, πάει να πει πως η αναστολή των υγειονομικών αποβαίνει μοιραία για πολίτες. Και η εκδίωξη τους, όχι μόνο δεν βοήθησε τη δημόσια υγεία (αφού θα μπορούσαν να εργάζονται κανονικότατα, κάνοντας συχνά τεστ), άλλα την επιβάρυνε αφάνταστα.
Η Μίνα Γκάγκα μπορεί να ισχυρίζεται πως «χρειάζεται πολύ περισσότερο προσωπικό», άλλα δεν είπε ούτε κουβέντα για τους 7.000 έμπειρους υγειονομικούς που είναι πανέτοιμοι για δράση και προσφορά στη πρώτη γραμμή ανάσχεσης της πανδημίας. Τα ευχολόγια είναι εύκολα, άλλα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης (υποτίθεται πως) χρησιμοποιείς όποιο «όπλο» υπάρχει διαθέσιμο. Κάτι που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να κάνει και προτιμά να αφήνει τα νοσοκομεία να υπολειτουργούν και τους ασθενείς να παίζουν κορώνα – γράμματα τις ζωές τους.
Η κα. Γκάγκα είπε πως έχουμε μια σταθεροποίηση στα κρούσματα και ίσως και μία πτωτική πορεία, άλλα πρόσθεσε πως «έχουμε πολλές εισαγωγές και πολλές διασωληνώσεις κάθε μέρα».
Ασφαλώς, αν είχε δοθεί η δέουσα προσοχή στο να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια περίθαλψη, πολλοί από τους ασθενείς δεν θα χρειαζόταν καν να φτάσουν σε νοσοκομείο, κι έτσι θα είχαμε πολύ λιγότερες εισαγωγές. Δυστυχώς όμως, η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα σε αυτόν τον τομέα.
Η άλλη ενδιαφέρουσα είδηση που προέκυψε από τις τοποθετήσεις της Μίνας Γκάγκα ήταν πως αποκάλυψε πως η χώρα μας έχει προμηθευτεί εμβόλια ως το 2023, κάτι που ταυτίζεται απόλυτα με τα όσα είχε δηλώσει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο οποίος είχε μιλήσει μάλιστα για 8-9 εγκεκριμένες και διαθέσιμες θεραπείες κατά του κορονοϊού που… καλύτερα είναι να χρησιμοποιηθούν στο τέλος του εμβολιασμού (μέχρι να ξεπουληθούν τα σκευάσματα δηλαδή) και… όχι από τώρα.