ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το σκίτσο του Νίκου Γκιόλια για τα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο

Αυτό είναι το σκίτσο που δημιούργησε ο Νίκος Γκιόλιας για την μαύρη επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο
Το σκίτσο του Νίκου Γκιόλια για τα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο

Πενήντα ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που οι τουρκικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν στην παραλία Πέντε Μίλι, στην Κύπρο, σκορπίζοντας τον όλεθρο στο νησί.

Η Τουρκία ισχυρίστηκε ότι η στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974, η οποία έμεινε γνωστή ως επιχείρηση Αττίλας, ήταν ειρηνευτική επέμβαση με βάση το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων, όπως οριζόταν από τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου του 1959.

Μετά και την επιχείρηση Αττίλας ΙΙ που ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου, η Τουρκία κατέλαβε το 36,2% της Κύπρου, εκτοπίζοντας 150.000 Ελληνοκυπρίους και προκαλώντας απώλειες της τάξεως των 4.500-6.000 σε στρατιώτες και άμαχους (νεκροί και τραυματίες) αλλά και πάνω από 2.000 αγνοούμενους.

Δείτε παρακάτω το σκίτσο του Νίκου Γκιόλια:

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Το σκίτσο του Νίκου Γκιόλια για τα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Βαγγέλης Λάσκαρης

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.