Στην Ελλάδα κινδυνεύεις συχνά να χαρακτηριστείς ως γραφικός ή υπερβολικός στην καλύτερη των περιπτώσεων, αν εκφέρεις άποψη υπέρ των ζώων και τολμήσεις να υπονοήσεις πως και η δική τους ζωή μετράει.
Πολλές φορές δε, οι άνθρωποι – ευτυχώς όχι στην πλειοψηφία τους- θα βιαστούν να σου πουν το πλέον κλισέ: «εδώ κινδυνεύουν άνθρωποι» ή «γιατί δεν βοηθάς κανέναν άνθρωπο» και ως επί το πλείστον, οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι θα κλείσουν τα μάτια στο εκάστοτε κοινωνικό πρόβλημα γιατί δήθεν δεν τους ακουμπά.
Βέβαια όταν πιάσει φωτιά το σπίτι του γείτονα, μάλλον κινδυνεύει και το δικό σου.
Δεν έχει νόημα να αναφερθώ σε περιστατικά κακοποίησης, καθώς κανενός φυσιολογικού ανθρώπου ο νους δεν χωρά – ούτε στο ελάχιστο- κάποια τέτοια πράξη.Είναι θλιβερή πραγματικότητα πως συμβαίνουν, το 2018, σε χώρα δημοκρατική και πολιτισμένη (υποτίθεται!).
Θλιβερό όμως είναι και το γεγονός, πως τέτοιου είδους πρακτικές, επιχειρούνται να περάσουν και να εφαρμόζονται πλέον και με νόμο!
Ο λόγος για το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο, για τα αδέσποτα το οποίο προσωρινά αποσύρθηκε όπως γνωστοποίησε με δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης:
«Κατόπιν εντολής Πρωθυπουργού το νομοσχέδιο που αφορά στα ζώα συντροφιάς αποσύρεται προσωρινά και θα επανέλθει στην δημόσια διαβούλευση εντός 30 ημερών τροποποιημένο με όποιες διορθώσεις κρίνεται απαραίτητο».
Ο κ.Τσιρώνης, μάλιστα, ανέφερε πως το νομοσχέδιο «θα επανέλθει σε 30 ημέρες με τις αναγκαίες διευκρινίσεις και διορθώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο».
Το νομοσχέδιο, αποσύρθηκε άρον άρον για να «διορθωθεί» αφού πρώτα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στους φιλοζωικούς συλλόγους, αλλά και σε οποιονδήποτε έχει ουσιαστικά συνείδηση.
Ούτε ένα ούτε δύο – 14 τα μελανά σημεία του νομοσχεδίου
Τα 14 «μελανά σημεία» του νομοσχεδίου δεν είναι και τόσο δύσκολα να τα εντοπίσεις και να κατανοήσεις πως καμία βοήθεια δεν προσφέρουν στο να περιοριστούν τα αδέσποτα και να τιμωρούνται τόσο οι υπαίτιοι της παράνομης αναπαραγωγής τους αλλά και όσοι απλά τα αφήνουν στους δρόμους.
Αντιθέτως, φαίνεται πως η Ελλάδα δεν έχει κάνει το παραμικρό βήμα μπροστά στις πρακτικές της, προτείνοντας μεθόδους μαζικών –πολλές φορές- εξοντώσεων των αδέσποτων ζώων.
Πιο συγκεκριμένα στο εν λόγω νομοσχέδιο, απαγορεύεται ρητά η φιλοζωική δράση όχι μόνο σωματείων αλλά και των πολιτών.Άρα πρακτικά απαγορεύεται η σίτιση, η φροντίδα αλλά και η στείρωση των αδέσποτων ζώων, ενώ όποιος πολίτης «παραβιάσει» το νόμο θα τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο από 5 ως 15 χιλιάδες ευρώ και με ποινή φυλάκισης ενός έτους.
Μάλιστα η σίτιση αδέσποτων ζώων θα επιτρέπεται μόνο στα σημεία που θα αποφασίζει ο Δήμος ενώ θα εισαχθούν και περιορισμοί στους χώρους όπου θα επιτρέπεται η επανένταξη αδέσποτων, ενώ θα καταργηθούν και τα δίκτυα που βοηθούν στο να υιοθετηθούν τα ζώα αυτά, με αποκορύφωμα το να απαγορεύεται οι πολίτες να υιοθετήσουν ζώο από το δρόμο.
Τι θα γίνει με τα ζώα που δεν μπορούν να φιλοξενηθούν από τους Δήμους;
Ξέρουμε πως κανένας δήμος δεν έχει αχανείς εκτάσεις με πράσινο ώστε να παίζουν τα αδέσποτα γατάκια και σκυλάκια, ενώ όλοι έχουμε στο νου μας την εικόνα των καταφυγίων, που είναι ήδη γεμάτα ζωάκια που ψάχνουν σπίτι.
Πρακτικά λοιπόν, μας μένει μόνο η λύση της ευθανασίας η οποία – ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας – είναι και η λύση που έψαχναν πολλοί εξαρχής και απλά την περνούν «κάτω από το τραπέζι».
«Tο μεγαλείο και η ηθική πρόοδος ενός έθνους μπορούν να κριθούν από τον τρόπο που φέρεται στα ζώα» έχει πει ο Γκάντι, αλλά πλέον αν το αναφέρεις κάπου…μάντεψε..μιλάς και πάλι με κλισέ.
Δεν πειράζει…Ας κατηγορηθείς στην τελική!Και για τα κλισέ και πως επαναλαμβάνεσαι!
Η επανάληψη είναι άλλωστε … μήτηρ πάσης μαθήσεως και αργά ή γρήγορα θα μπει και στα δικά μας/τους κεφάλια. Η αποδοχή τουλάχιστον, γιατί για τη συμπόνια δυστυχώς αμφιβάλλω.
Δεν πειράζει όμως…Ας κατηγορηθούμε για κλισέ…Και πάλι περισσότεροι θα είμαστε!