ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τραϊανός Χατζηδημητρίου για τα εμβόλια του κορονοϊού: «Χρειάζεται δημόσια συζήτηση»

Ο Τραϊανός Χατζηδημητρίου αναλύει την έρευνα της Κάπα Research και βγάζει τα δικά του συμπεράσματα
Τραϊανός Χατζηδημητρίου για τα εμβόλια του κορονοϊού: «Χρειάζεται δημόσια συζήτηση»

Εμβόλια κατά του κορονοϊού. Ελπίδα, αλλά και επιφύλαξη. Ο Τραϊανός Χατζηδημητρίου αναλύει την έρευνα της Κάπα Research και βγάζει συμπέρασμα.

Είναι σημαντικές οι έρευνες, όπως αυτή της Κάπα Research για το πως βλέπει ο Έλληνας το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Δίνουν στίγμα. Ακόμα πιο σημαντικό όμως είναι η ανάλυση αυτών. Το διάβασμα δηλαδή πίσω από τις λέξεις. Ο Τραϊανός Χατζηδημητρίου δίνει μια πολύ χρήσιμη εξήγηση με νέα αρθρογραφία του στην ιστοσελίδα της Ημερησίας.

Δεν στέκεται μόνο στην ελπίδα που μπορεί να φέρει το εμβόλιο. Στέκεται αρκετά και στην αμφιβολία, στον ενδοιασμό. Καταγράφει και εξηγεί πως σε πολλές περιπτώσεις οι απαντήσεις για το φόβο, ή την υπερθεμάτιση γύρω από το εμβόλιο παίζουν οι πολιτικές πεποιθήσεις του κάθε ερωτηθέντα. Καταλήγει όμως πως χρειάζεται μια μεγάλη δημόσια συζήτηση από την επιστημονική κοινότητα, προκειμένου να δοθούν οι απαντήσεις στον κόσμο.

Διαβάστε αναλυτικά:

«Μοιρασμένα είναι τα συναισθήματα του κόσμου απέναντι στο εμβόλιο σύμφωνα με την έρευνα της Κάπα Research για την Ημερησία. Μια έρευνα που για πρώτη φορά διερευνά τόσο βαθιά τη σχέση πολιτών – εμβολίων, που θα είναι ούτως ή άλλως το κομβικό θέμα στην «ημερήσια διάταξη» όλων των χωρών για το επόμενο εξάμηνο.

Οι Ελληνες, από τη μία νοιώθουν αισιοδοξία, ανακούφιση, ελπίδα και ταυτόχρονα ισοβαρώς από την άλλη, επιφυλακτικότητα, ανησυχία, φόβο, αβεβαιότητα.
Έστω και με επιφυλάξεις όμως, οι 7 στους 10 προτίθενται να εμβολιαστούν, νωρίτερα ή αργότερα και αυτό είναι μία πρώτη νίκη για την κοινωνία, για την οικονομία και την Πολιτεία, αφού μόνον έτσι μπορεί να οικοδομηθεί ο απαιτούμενος βαθμός ανοσίας ώστε να βγούμε από την Πανδημία, από αυτή την μέγγενη…

Στο τελευταίο τρίμηνο υπήρξε μια υποχώρηση κατά 8% όσων αρνούνταν να εμβολιαστούν και μία αύξηση 5% αυτών που θα κάνουν το εμβόλιο τώρα ή την Ανοιξη.

Ισως φαίνεται λογικό, ίσως όχι, πάντως είναι εξηγήσιμο, ότι όσο ανεβαίνει το μορφωτικό επίπεδο αλλά και το εισόδημα τους, τόσο οι πολίτες είναι σαφώς θετικότεροι απέναντι στον εμβολιασμό.

Και οι άντρες είναι κατά 6% τουλάχιστον πιο θετικοί στο να κάνουν το εμβόλιο από τις γυναίκες.

Η πολιτική τοποθέτηση σε σχέση με τον ενδεχόμενο εμβολιασμό δεν κρύβει εκπλήξεις. Υπερθεματίζουν υπέρ του εμβολίου οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ, έπονται οι Νεοδημοκράτες και ακολουθούν χέρι-χέρι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Πλήρως αρνητικοί είναι όσοι ψηφίζουν “Ελληνική Λύση”: οι 3 στους 4 δεν θα κάνουν το εμβόλιο και οι υπόλοιποι δηλώνουν επιφυλακτικοί.

Οσοι σκέφτονται να μην κάνουν το εμβόλιο ανησυχούν κυρίως για το πόσο γρήγορα παρασκευάσθηκε το εμβόλιο, πόσο γρήγορα έγιναν οι κλινικές δοκιμές και κατόπιν για τις παρενέργειες που τυχόν θα υπάρχουν. Είναι αισιόδοξο ότι μηδαμινά είναι τα ποσοστά όσων πιστεύουν ότι δεν θα είναι αποτελεσματικό ή είναι γενικά εναντίον των εμβολίων.

Το συμπέρασμα είναι ότι χρειάζεται μια μεγάλη δημόσια συζήτηση, όπου επιστήμονες και όχι πολιτικοί, θα εξηγήσουν με απλά λόγια τα πώς και τα γιατί των εμβολίων, ώστε να αρθούν οι λογικές επιφυλάξεις από μεγάλη μερίδα του κοινού. Αν γίνει αυτό, η έρευνα δείχνει οτι μπορεί να εμβολιαστεί ως τον Ιούνιο το 70% του ελληνικού πληθυσμού. Όπερ έδει δείξαι. Που έλεγαν οι παλιοί μαθηματικοί».

Διαβάστε όλο το άρθρο εδώ.

Άλμπερτ Μπουρλά: Ο λόγος που δεν έχει κάνει ακόμη το εμβόλιο της Pfizer ο CEO της

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τραϊανός Χατζηδημητρίου για τα εμβόλια του κορονοϊού: «Χρειάζεται δημόσια συζήτηση»», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για περισσότερα σχετικά άρθρα επιλέξτε παρακάτω.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.