Τρεις «ηχηρές» απουσίες από την κηδεία του Κώστα Σημίτη: Σαμαράς, Καραμανλής και Παυλόπουλος
Μια «σιωπηλή» αποχή από την «αγιογραφία» Σημίτη - Ποιοι είναι οι λόγοι που απουσίασαν οι τρεις άνδρες από την κηδεία του πρώην πρωθυπουργούΤρεις απουσίες με εξέχον πολιτικό νόημα, μετρήθηκαν στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Τρεις άδειες καρέκλες που πιθανότατα έχουν κάτι να πουν, ως σιωπηλή «δήλωση». Ο Αντώνης Σαμαράς, ο Κώστας Καραμανλής και ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν παρέστησαν στην εξόδιο ακολουθία που έγινε στη Μητρόπολη Αθηνών. Δεν συμπεριλαμβάνουμε τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απουσίασε λόγω υγείας αφού νοσεί με κορωνοϊό.
Πρόκειται για εξαιρετικά ηχηρές απουσίες που δείχνουν ότι οι τρεις πολιτικοί άνδρες δεν συμφωνούν με την «αγιογραφία» και τις εξαιρετικές τιμές που έγιναν στον Κώστα Σημίτη, που μάλιστα κηδεύεται σαν εν ενεργεία πρωθυπουργός. Οι λόγοι που ενίστανται οι τρεις, φαίνεται να είναι καθαρά πολιτικοί και ιστορικοί. Το αν αυτοί οι λόγοι θα έπρεπε να παραμεριστούν προς στιγμήν, είναι καθαρά θέμα προσωπικής γνώμης και αντίληψης.
Ο Αντώνης Σαμαράς από την πρώτη στιγμή της είδησης του θανάτου του Κώστα Σημίτη, είχε δώσει στίγμα για την απόσταση που θα έπαιρνε, κάνοντας μια ψυχρή δήλωση:
«Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ο κύριος πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος της Παράταξής μας και ταυτόχρονα επί 8 χρόνια ο πρωθυπουργός της χώρας. Τα ορόσημα της θητείας του, θετικά και αρνητικά, θα αξιολογηθούν από την ιστορία. Εκφράζω στην οικογένεια του τα ειλικρινή συλλυπητήρια μου», δήλωσε συγκεκριμένα ο Μεσσήνιος πολιτικός.
Υπήρξε γνωστή η μεγάλη κόντρα του Αντώνη Σαμαρά με τη «σημιτική» πτέρυγα που έχει εγκαταστήσει στη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην ανοιχτή εκδήλωση που είχε γίνει το 2023 προς τιμήν του Κώστα Σημίτη, ο Μητσοτάκης τον τίμησε όσο δεν έχει τιμήσει κανέναν άλλον πρώην πρωθυπουργό. Ο δε Αντώνης Σαμαράς απουσίαζε επιδεικτικά. Γενικότερα Σημίτης και Σαμαράς ανήκαν σε 2 διαφορετικούς πολιτικούς κόσμους.
Το ίδιο ισχύει και για τον Κώστα Καραμανλή, σε σχέση με τον εκλιπόντα πρώην πρωθυπουργό. Η περίφημη φράση του Κώστα Καραμανλή περί «αρχιερέα της διαπλοκής» για τον Κώστα Σημίτη, έχει μείνει στην ιστορία. Όπως και οι αναφορά του για τους «νταβατζήδες» εφοπλιστές που επί Σημίτη «έκαναν κουμάντο» στη χώρα. Από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι.
Επί Κυριάκου Μητσοτάκη οι «νταβατζήδες» έχουν γίνει πολύ περισσότεροι και ισχυρότεροι, και οι «σημιτικοί» υπουργοί υπηρετούν πιστά αυτό το καθεστώς. Και ο Κώστας Καραμανλής έχει «λειάνει» τις αιχμές στη γλώσσα του, όχι όμως στην ουσία αυτών που πιστεύει για την διακυβέρνηση Σημίτη.
«Ο Κώστας Σημίτης, στη μακρά διαδρομή του, επηρέασε σημαντικά την πορεία και την πολιτική ζωή του τόπου. Διατηρώ στη μνήμη μου ιδίως τις κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις μας, οι οποίες ακόμη και σε φάσεις έντασης δεν υπερέβησαν τα όρια της πολιτικής ευπρέπειας», ήταν τα λόγια του Κώστα Καραμανλή με μια σιβυλλική δήλωση που δεν ξεκαθαρίζει αν ο Σημίτης επηρέασε θετικά ή αρνητικά την πορεία της Ελλάδας. Προφανώς όμως, ο κ. Καραμανλής πιστεύει το δεύτερο.
Μεγάλη ένσταση στη «γραμμή» Σημίτη, έχει και για τα εθνικά θέματα ο Κώστας Καραμανλής και ίσως αυτός είναι και ο κορυφαίος λόγος που προτίμησε να απέχει από τις τιμές στον πρώην πρωθυπουργό, ειδικά αυτή την περίοδο που στα ελληνοτουρκικά υπάρχει πανωλεθρία υποχωρήσεων.
Παρόμοιο «σχίσμα» στα εθνικά θέματα, είχε δημιουργηθεί και μεταξύ του Προκόπη Παυλόπουλου και της «σχολής» Σημίτη. Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια πιο θετική δήλωση για τον Κώστα Σημίτη, σε σχέση με τον Σαμαρά και τον Καραμανλή:
«Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε μια πολλαπλώς ξεχωριστή και σημαίνουσα προσωπικότητα στην πρόσφατη πολιτική ζωή του Τόπου, τις θετικές όψεις της οποίας αναγνωρίζουν -ή οφείλουν ν’ αναγνωρίζουν- και οι πολιτικοί του αντίπαλοι», δήλωσε.
Ωστόσο και ο Προκόπης Παυλόπουλος εκτίμησε τελικά ότι πιο ωφέλιμους συμβολισμούς θα είχε η απουσία του, παρά η παρουσία του στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού.