ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν ο Κυριάκος: Γύρισε από ανέμελο τριήμερο στο Πάπιγκο και τα βρήκε όλα καλά με τις φωτιές!

Μετά από ένα εφιαλτικό σαββατοκύριακο με πυρκαγιές, ο - εκτός πραγματικότητας - Κυριάκος Μητσοτάκης, ήταν χαμογελαστός και... ικανοποιημένος
Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν ο Κυριάκος: Γύρισε από ανέμελο τριήμερο στο Πάπιγκο και τα βρήκε όλα καλά με τις φωτιές!

Παραδοσιακά αναίσθητος για τις καταστροφές που συμβαίνουν στη χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε από το τριήμερο του στο Πάπιγκο όπου ήταν αραχτός, τις ώρες που η Αττική και η Σέριφος καίγονταν. Μην έχοντας την παραμικρή επαφή με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο λαός, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε… χαμογελαστός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μόνο και μόνο για να συγχαρεί τον εαυτό του και τις Αρχές που είχαν… καλύτερο συντονισμό.

Αν κάποιος δεν είχε ιδέα τι έγινε με τις πυρκαγιές και άκουγε μόνο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, θα νόμιζε ότι περάσαμε ένα… ειδυλλιακό σαββατοκύριακο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «πολύ καλύτερο συντονισμό» μεταξύ των φορέων και υποβάθμισε το μέγεθος των καταστροφών μιλώντας για «περιορισμένες ζημιές».

«Πιστεύω ότι αυτές τις μέρες είδαμε έναν πολύ καλύτερο συντονισμό, είδαμε πολύ έγκαιρη επέμβαση της πυροσβεστικής, είδαμε για πρώτη φορά τη μεγάλη σημασία των drones για τον έγκαιρο εντοπισμό των πυρκαγιών» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε:

«Νομίζω ότι είδαμε καλύτερο συντονισμό αστυνομίας, Αυτοδιοίκησης και εθελοντών και νομίζω το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν, παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι καμένες εκτάσεις και οι ζημιές να είναι περιορισμένες σε σχέση με το μέγεθος της απειλής».

Ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος «ενδεικτικά στοιχεία» που αναζήτησε ο ίδιος δήλωσε ότι από τις δύο πυρκαγιές στην Πάρνηθα και στη Σταμάτα, «σε κάθε μία από τις δύο πυρκαγιές λιγότερα από 1.000, φαίνεται να είναι τα στρέμματα τελικά τα οποία κάηκαν».

Όλα καλά δηλαδή για τον ανέμελο πρωθυπουργό που θητεύει από τριήμερο σε τριήμερο. Σαν να μην κάηκαν δεκάδες σπίτια σε Κερατέα και Σταμάτα. Σαν να μην είχαμε δεκάδες εκκενώσεις στα πύρινα μέτωπα και οι πολίτες να παίρνουν μέρα παρά μέρα μήνυμα από το 112. Σαν να μην ξανακάηκαν οι περιοχές κοντά στο Τατόι που είχαν αρχίσει να πρασινίζουν μετά τη φωτιά του 2021. Ο κύριος λόγος που σώθηκε η Πάρνηθα ήταν επειδή έτυχε η φωτιά να στραφεί στα καμένα. Σαν να μην κάηκαν τα λίγα πευκόφυτα βουνά της Κερατέας που είχαν απομείνει. Σαν να μην κάηκε το ¼ της Σερίφου, όπου υπήρχαν ελάχιστες πυροσβεστικές δυνάμεις. Και είμαστε ακόμα στην αρχή του καλοκαιριού.

Όλα αυτά είναι περιορισμένες ζημιές για τον χαμογελαστό πρωθυπουργό. Και φυσικά δεν είχε να πει τίποτα για τους ανεξέλεγκτους εμπρησμούς που γίνονται, αφού το κράτος δεν μπορεί (ή δεν θέλει) να εξουδετερώσει τα δίκτυα τους. Στην Κερατέα ενδεικτικά έχουν ανάψει 5 φωτιές τις τελευταίες 2 εβδομάδες, από το πουθενά. Καλά είναι και τα drones που περιπολούν, αλλά από τη στιγμή που δεν δίνεται βάρος στα κίνητρα των εμπρησμών ο κρατικός μηχανισμός συνεχίζει να είναι ένα βήμα πίσω από εκείνους που μας καίνε. Εκατομμύρια ευρώ ξοδεύονται στη μάχη της κατάσβεσης επειδή κάθε χρόνο το κράτος σηκώνει τα χέρια στη μάχη της πρόληψης.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζει τον εαυτό του ως… επιτυχημένο, σαν μην έσπασε όλα τα ιστορικά ρεκόρ καμένων στρεμμάτων επί κυβερνήσεως του, τα τελευταία χρόνια. Ενώ οι συντριπτικά περισσότερες φωτιές έχουν ξεκινήσει από ερημικά σημεία (σημάδι εμπρησμού) ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετάει το μπαλάκι των ευθυνών στους πολίτες:

«Παρατείνουμε την προθεσμία (για το καθαρισμό των οικοπέδων) για 15 μέρες ακόμα, γιατί μπορεί μεν οι δυνάμεις του κράτους να είναι πιο έτοιμες φέτος, μπορεί το νομικό μας οπλοστάσιο να είναι πιο ισχυρό, όμως τίποτα -αποδεικνύεται αυτό και στην πράξη- δεν είναι πιο χρήσιμο από την έγκαιρη προετοιμασία και τη συμμετοχή του πολίτη στη συλλογική άμυνα απέναντι στους φυσικούς κινδύνους», σημείωσε ακόμα.

Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Οι καθαρισμοί των οικοπέδων δεν μπορούν να σώσουν την κατάσταση, εφόσον οι δήμοι αφήνουν ακαθάριστα κλαδέματα και χωράφια, εφόσον τα κονδύλια για την πυροπροστασία είναι πενιχρά και εφόσον η πυροσβεστική δεν ενισχύεται όσο πρέπει σε προσωπικό και οχήματα. Η κυβέρνηση εφάρμοσε έναν αλλοπρόσαλλο νόμο πυροπροστασίας που μεταφέρει υπέρογκες χρεώσεις (και ευθύνες) στον φορολογούμενο πολίτη, που ήδη πληρώνει τέλη και φόρους για να τον προστατεύει η Πολιτεία από φυσικές καταστροφές.

Αδύνατο να τα κατανοήσει όλα αυτά ένας πρωθυπουργός που ρέμβαζε στο Πάπιγκο τις ώρες που καιγόταν η Ελλάδα και μάλιστα ταξίδεψε εκεί με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος που το έχει μετατρέψει σε προσωπικό του ταξί, και το πληρώνουν οι φορολογούμενοι πολίτες…

Διαβάσατε το άρθρο με τίτλο «Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν ο Κυριάκος: Γύρισε από ανέμελο τριήμερο στο Πάπιγκο και τα βρήκε όλα καλά με τις φωτιές!», όπου αναφέρθηκαν τα παρακάτω #tags (ετικέτες). Για σχετικά άρθρα επιλέξτε #tag.
Post on Facebook Post on X (Twitter) Post on LinkEdin Send this post with WhatsApp Send this post with Viber E-mail Post
Εγγραφείτε στα Σελίδα του του Sportime στην πλατφόρμα των Google news για άμεση κι έγκυρη ενημέρωση.
Πέτρος Δημόπουλος

Αρθρογραφεί στο Sportime.GR και είναι συντάκτης του άρθρου αυτού.