ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τροχαίο στη Βουλή: Ο Ιάσονας έδωσε ζωή! Η καρδιά του συνεχίζει να χτυπάει!

Τροχαίο στη Βουλή: Ο 23χρονος Ιάσονας έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή όταν το αστυνομικό όχημα τον χτύπησε έξω από τη Βουλή, όμως η καρδιά του «χτυπάει»

Τροχαίο στη Βουλή: Ο 23χρονος Ιάσονας έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή όταν το αστυνομικό όχημα τον χτύπησε έξω από τη Βουλή, όμως η καρδιά του «χτυπάει»
Συντάκτης: Sportime Team Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Τροχαίο στη Βουλή: Ο 23χρονος Ιάσονας έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή όταν το αστυνομικό όχημα τον χτύπησε έξω από τη Βουλή, όμως η καρδιά του «χτυπάει» από χθες και πάλι δυνατά, δίνοντας ζωή σε έναν συνάνθρωπό μας όταν και έγινε η μεταμόσχευση στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο.

Τροχαίο στη Βουλή: Μεγαλείο ψυχής από την οικογένεια του 23χρονου παιδιού, που δώρισε τα όργανά του. Το ήπαρ του νεαρού μοτοσικλετιστή βρήκε λήπτη στο Λαϊκό Νοσοκομείο, τα νεφρά του θα καταλήξουν στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ενώ και το δέρμα από τους μηρούς του Ιάσονα θα χρησιμοποιηθεί κυρίως σε ανθρώπους με σοβαρά εγκαύματα.

Η πράξη της οικογένειας του 23χρονου να δωρίσει τα όργανά του, από τη στιγμή που ήταν εγκεφαλικά νεκρός μετά το τροχαίο στη Βουλή, που συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα, μας υπενθυμίζει πόσο σημαντικό είναι η δωρεά οργάνων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) κ. Γιώργο Παπαθεοδωρίδη για να γίνει κανείς δωρητής οργάνων θα πρέπει να δηλώσει τα στοιχεία του στην ειδική φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα του Οργανισμού ή να δηλώσει την επιθυμία του στο ΚΕΠ της περιοχής του το οποίο με τη σειρά του θα ενημερώσει τον ΕΟΜ.

«Για να δηλώσει κάποιος την επιθυμία του να γίνει δωρητής οργάνων θα πρέπει να δώσει τα στοιχεία του στην ιστοσελίδα του ΕΟΜ ή στο ΚΕΠ. Ο ΕΟΜ θα του στείλει μια κάρτα και εάν φύγει από τη ζωή με εγκεφαλικό θάνατο τότε θα μπορούν οι γιατροί να πάρουν τα όργανα προς μεταμόσχευση. Βέβαια δεν μπορούν όλοι να γίνουν δωρητές οργάνων ακόμη και αν το επιθυμούν. Επίσης, αν κάποιος θέλει να δηλώσει αρνητής στη δωρεά πάλι μπορεί να το κάνει μέσω του ΕΟΜ. Αλλά επειδή η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν έχουν δηλώσει ούτε δωρητές ούτε αρνητές τότε σε περίπτωση που κάποιος πεθάνει από εγκεφαλικό θάνατο και τα όργανά του μπορούν να μεταμοσχευθούν θα ερωτηθούν οι στενοί συγγενείς του για να γίνει η δωρεά».

Στην ιστοσελίδα του ΕΟΜ μπορεί κανείς να βρει και χρήσιμες απαντήσεις σχετικά με τον «δωρητή» και τον «δότη» οργάνων. Όπως για παράδειγμα ποια η διαφορά μεταξύ «δωρητή» και «δότη» οργάνων; Η απάντηση είναι η εξής: ««Δωρητής οργάνων» είναι ο ενήλικος πολίτης που δηλώνει εν ζωή ότι μετά τον θάνατό του θα ήθελε να βοηθήσει ασθενείς συνανθρώπους του, προσφέροντας τα όργανά του προς μεταμόσχευση. «Δότης οργάνων» είναι ο εκλιπών από τον οποίο αφαιρείται τουλάχιστον ένα όργανό του προς μεταμόσχευση, ή, ο εν ζωή πολίτης που δίνει ένα όργανό ή ιστό του προς μεταμόσχευση σε συγγενή του, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία».

Στην ερώτηση αν μπορεί ο καθένας να γίνει δότης οργάνων και ιστών η απάντηση είναι «Όχι. Προκειμένου να εκτιμηθεί η καταλληλότητα ενός ασθενούς για να γίνει δότης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να νοσηλεύεται διασωληνωμένος σε κάποιο νοσοκομείο της χώρας. Η αφαίρεση οργάνων από έναν δότη μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά την διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της δωρεάς». Επίσης θα πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι το παλαιό Μητρώο Δωρητών και οι αντίστοιχες κάρτες δότη δεν είναι πλέον σε ισχύ. Σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να παραμείνει Δωρητής Οργάνων και Ιστών θα πρέπει να εγγραφεί στο νέο Μητρώο Δωρητών. Σε περίπτωση απώλειας της νέας κάρτας δότη, αυτή αντικαθίσταται κατόπιν επικοινωνίας με τον ΕΟΜ και υποβολή αιτήματος αντικατάστασης. Ωστόσο, η έλλειψη της Κάρτας Δότη δεν συνεπάγεται διαγραφή από το «Εθνικό Μητρώο Δωρητών».

Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι η ταυτότητα του νεκρού δότη δεν αποκαλύπτεται στο λήπτη και στην οικογένειά του. Δεν αποκαλύπτεται, επίσης, η ταυτότητα του λήπτη στην οικογένεια του νεκρού δότη. Τα αρχεία ληπτών και δοτών περιέχουν «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» που προστατεύονται από την κείμενη νομοθεσία. Τέλος μπορεί κάποιος να γίνει δωρητής σώματος, δηλαδή να προσφέρει ολόκληρο το σώμα του μετά το θάνατό του στην ιατρική επιστήμη για ερευνητικούς σκοπούς και στη περίπτωση αυτή δεν κηδεύεται. Οι δωρητές σώματος δηλώνουν την επιθυμία τους στο Ανατομείο της Ιατρικής Σχολής της περιοχής τους.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version