ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τρομακτικές ελλείψεις στα φαρμακεία – Λείπουν 500 σκευάσματα και ο Πλεύρης ασχολείται με το τσιγάρο του Μπισμπίκη

Αδειάζουν τα φαρμακεία - Μέχρι και ληγμένα φάρμακα αγοράζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες, την ώρα που ο Θ. Πλεύρης κάνει επικοινωνιακά σόου

Αδειάζουν τα φαρμακεία - Μέχρι και ληγμένα φάρμακα αγοράζονται για να καλυφθούν οι ανάγκες, την ώρα που ο Θ. Πλεύρης κάνει επικοινωνιακά σόου.
Συντάκτης: Παντελής Λαμψιώτης Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Φαρμακεία – ελλείψεις: Για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας ασχολείται μόνο επιδερμικά με τα προβλήματα του κόσμου και αρκείται σε κινήσεις επικοινωνιακού «εντυπωσιασμού» την ώρα που τα σημαντικά ζητήματα παραμένουν άλυτα.

Στο μη περεταίρω έχει φτάσει η κατάσταση με τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα, αφού χιλιάδες γονείς αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα στην εύρεση αντιβιοτικών, αντιγριπικών σιροπιών και άλλων φαρμάκων. Σε μια εποχή του έτους που οι ιώσεις και οι συνήθεις λοιμώξεις βρίσκονται στο πικ τους στην παιδική ηλικία, οι γονείς αναγκάζονται να καταφεύγουν ακόμα και στην λύση των ληγμένων σκευασμάτων.

Η αναζήτηση ενός φαρμάκου σε πολλές περιπτώσεις καταλήγει να γίνεται «οδύσσεια», αφού οι ασφαλισμένοι τα ψάχνουν για μέρες και περιμένουν τις παραγγελίες αν και εφόσον φανούν τυχεροί στο να τα βρουν.

«Το ζιρτέκ, αντισταμινικό για το αναπνευστικό, βρίσκεται σε έλλειψη στα περισσότερα φαρμακεία της πόλης. Ως εκ τούτου, ο γονέας προτίμησε να δώσει στο παιδί του ληγμένο φάρμακο, μην μπορώντας να το βλέπει να υποφέρει» διηγήθηκε φαρμακοποιός από τη δυτική Αττική, προσπαθώντας να περιγράψει την τραγική κατάσταση που δημιουργεί η έλλειψη φαρμάκων εν μέσω έξαρσης των ιώσεων.

Και δυσεύρετα και ακριβά

Σαν να μην έφτανε το ότι πολλά φάρμακα έχουν γίνει δυσεύρετα, οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν και μια «έκρηξη» τιμών στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Οι αυξήσεις σε βασικά προϊόντα όπως αναλγητικά και σιρόπια, πιάνουν το 20% και σε μερικές περιπτώσεις φτάνουν ως και το 50%. Και όλα αυτά, την ώρα που οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν το «τέρας» της ακρίβειας σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα.

Το πρόβλημα των δυσεύρετων φαρμάκων φαίνεται να λαμβάνει πρωτόγνωρες διαστάσεις, καθώς οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών εκτιμούν πως συνολικά 500 φάρμακα βρίσκονται σε έλλειψη, κυρίως όμως τα αντιβιοτικά αμοξικιλλίνη και κλαβουλανικό οξύ, τα αντιπυρετικά, τα αντιβηχικά σιρόπια, τα αντιιικά, τα κολλύρια, τα αντικαταθλιπτικά, η ουσία αριπιπραζόλη που χρησιμοποιείται στα άτομα με αυτισμό ή κατάθλιψη, τα αντιδιαβητικά, τα αντιφυματικά και τα αντικαρκινικά φάρμακα, μέχρι και τα δημοφιλή Depon, Ronal, Algofren.

Όπως εξηγούν οι φαρμακοποιοί, μια από τις βασικές αιτίες για τις ελλείψεις φαρμάκων είναι οι παράλληλες εξαγωγές που κάνουν οι φαρμακοβιομηχανίες προς χώρες που κάποια συγκεκριμένα φάρμακα πωλούνται ακριβότερα από ότι στην ελληνική αγορά. Κάτι που σημαίνει πως οι πολίτες πέφτουν για ακόμη μια φορά θύματα των μεγαλοσυμφερόντων και της κερδοσκοπικής πολιτικής των φαρμακοβιομηχάνων, αφού η κυβέρνηση δεν πράττει τίποτε για να τους προστατέψει.

Ο Θάνος Πλεύρης ασχολείται με τον αντικαπνιστικό

Την ώρα που οι πολίτες αναγκάζονται να παίζουν το… κυνήγι του χαμένου θησαυρού με τα φάρμακα, ο Θάνος Πλεύρης ασχολείται με ανούσια επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» όπως την κατ’ επιλογήν εφαρμογή του… αντικαπνιστικού νόμου. Με ιδιαίτερα σκωπτική διάθεση σχολιάστηκε στα ΜΚΔ η κίνηση του υπουργού Υγείας να «τρίξει τα δόντια» στο νυχτερινό κέντρο «Έναστρον» που επέτρεψε στον Βασίλη Μπισμπίκη να καπνίζει εντός του χώρου του. Ο υπουργός εκμεταλλευόμενος την μεγάλη δημοφιλία ενός ζευγαριού της showbiz (Βασίλης Μπισμπίκης – Δέσποινα Βανδή) θέλησε να εμφανιστεί στην κοινή γνώμη ως αμερόληπτος εγγυητής του νόμου. «Δίκασε» αυτούς που παραβιάζουν τον αντικαπνιστικό νόμο, βασιζόμενος μόνο σε μια φωτογραφία, ενώ έχουν προ πολλού κυκλοφορήσει φωτογραφίες με μεγαλοεπιχειρηματίες και πολιτικούς να καπνίζουν σε κλειστούς χώρους καταστημάτων και ουδείς ασχολήθηκε ποτέ.

Στην περίπτωση της παρέμβασης Πλεύρη, θα έλεγε κανείς πως ταιριάζει απόλυτα η λαϊκή παροιμία: «ακριβός στα πίτουρα και φθηνός στ’ αλεύρι». Την ώρα που η χώρα μας μετράει 35.000 νεκρούς με Covid (με τους περισσότερους να έχουν καταλήξει εκτός ΜΕΘ), την ώρα που οι δημόσιες δομές υγείας έχουν γίνει αποθετήρια ράντζων, την ώρα που το ΕΣΥ πέρασε στην σφαίρα της ιδιωτικοποίησης και το νομοσχέδιο Πλεύρη – Γκάγκα μετέτρεψε το αγαθό της υγείας σε εμπόρευμα, την ώρα που τα φάρμακα τείνουν να γίνουν είδος πολυτελείας, η μόνη «απάντηση» του υπουργού Υγείας σε αυτό το χάος είναι το να ασχολείται με το τσιγάρο του Μπισμπίκη…

Exit mobile version