Τσάπας – Καπραβέλος : Τριτοκοσμικές συνθήκες στο ΕΣΥ – Διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι σαν πυροβολισμός στο κεφάλι
Για «προσχηματικές ΜΕΘ και προσχηματικές νοσηλείες» έκανε λόγο ο Βασίλης Τσάπας, σχολιάζοντας την μελέτη Λύτρα που σόκαρε το πανελλήνιο.Τις τριτοκοσμικές συνθήκες στην δημόσια Υγεία επί υπουργίας Θάνου Πλεύρη, περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα στο kontra ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης Νίκος Καπραβέλος και ο εντατικολόγος Παπαγεωργίου, Βασίλης Τσάπας.
Η συγκλονιστικές διαπιστώσεις της επιστημονικής έρευνας Λύτρα, που υποδεικνύουν πως κάθε διασωλήνωση που γινόταν εκτός ΜΕΘ, σήμαινε και μια θανατική καταδίκη για χιλιάδες συμπολίτες, απέδειξαν με τον πιο τραγικό τρόπο πως η μεγαλύτερη «επιδημία» που χτύπησε την Ελλάδα δεν ήταν ο κορονοϊός, άλλα η διαλυμένη δημόσια Υγεία που άφησε (και συνεχίζει να αφήνει) πίσω της, εκατόμβες νεκρών.
Ως γιατρός «πρώτης γραμμής», ο κ. Τσάπας ήταν ξεκάθαρος για το τι σημαίνει σωστή λειτουργία ΜΕΘ και πόσο απέχουν οι πραγματικές προδιαγραφές τους, από την στρατηγική εντυπώσεων και τα επικοινωνιακά «πυροτεχνήματα» που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση, διατεινόμενη πως δήθεν ενίσχυσε τις ΜΕΘ στη διετία της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, ο εντατικολόγος είπε χαρακτηριστικά πως: «Οι ΜΕΘ είναι το άθροισμα του εξοπλισμού, της υλικοτεχνικής υποδομής και του σωστού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ποσοτικά και ποιοτικά. Όταν κάτι από αυτά υπολείπεται, ποσοτικά ή ποιοτικά, τότε η αποτελεσματικότητα των ΜΕΘ υπολείπεται. Όταν πολλά από αυτά υπολείπονται σημαντικά, τότε ουσιαστικά μιλάμε για προσχηματικές ΜΕΘ και προσχηματική νοσηλεία».
Συνέχισε λέγοντας κατηγορηματικά, «θνητότητα της τάξης του 97% στους διασωληνωμένους εκτός εντατικής είναι ο ορισμός της προσχηματικής νοσηλείας. Διασωληνώνονταν οι άνθρωποι για να λέμε ότι τους διασωληνώσαμε, τους βάζαμε σε ένα κρεβάτι κάπου στο νοσοκομείο και “γαία πυρί μιχθήτω”. Το 97% θνητότητα είναι ισοδύναμο περίπου με τη θνητότητα πυροβολισμού στο κεφάλι εξ επαφής, για να ξέρουμε τι λέμε».
Δυσκολεύεται να το συλλάβει ο νους, πως στην υγειονομική μάχη κατά της Covid-19, η εντατική θεραπεία μετετράπη σε μια απολύτως μοιρολατρική διαχείριση θανάτων, και μάλιστα με την ανοχή της κυβέρνησης! Ούτε σε χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής δεν θα μπορούσε να παρατηρηθεί ένα τόσο τραγικό φαινόμενο, που ντροπιάζει κάθε έννοια κρατικής ευθύνης στη δημόσια περίθαλψη.
Και αντί η κυβέρνηση – έστω και τώρα – μετά από τόσες χιλιάδες θανάτους, να δώσει προτεραιότητα στην πραγματική ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, «τιμώρησε» τον Θοδωρή Λύτρα επειδή έκανε το… «λάθος» να καταθέσει τις επιστημονικές παρατηρήσεις του! Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του ieidiseis.gr, ο κ. Λύτρας έστειλε την επίμαχη μελέτη στις 13 Ιουλίου, σε όλους τους αρμόδιους φορείς (όπως και στο υπουργείο Υγείας και το Μαξίμου). Μόλις εννέα μέρες μετά και με σχετική εντολή κόπηκε κάθε πρόσβαση που είχε ο κ. Λύτρας από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, αφού τα δεδομένα που αντλούσε «κλείδωσαν» χωρίς να έχει την παραμικρή πρόσβαση!
Μιλώντας στο kontra, με τη σειρά του ο κ. Καπραβέλος συμφώνησε με τον κ. Τσάπα πως «δεν δόθηκε η κατάλληλη προσοχή στο σύστημα Υγείας. Δεν στελεχώθηκε, δεν έγιναν οι θεσμικές αλλαγές».
«Ζούμε έναν μισθολογικό και εργασιακό Μεσαίωνα. Η αιμορραγία είναι τεράστια, οι γιατροί φεύγουν, εγκαταλείπουν το σύστημα Υγείας. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν βασικές θεσμικές ανεπάρκειες που υπάρχουν και κανείς δεν θέλει να τις λύσει. Να πει “αυτό το σύστημα Υγείας πώς μπορούμε να το αναπτύξουμε”. Είναι ανεπίτρεπτα αυτά τα νούμερα, είναι τριτοκοσμικά», είπε χαρακτηριστικά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα που φανερώνει την τραγική κατάσταση που συνεχίζει να βρίσκεται το ΕΣΥ και επιβεβαιώνει όσα ισχυρίζεται ο κ. Καπραβέλος, είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων, η μεγάλη «μάστιγα» που πλήττει τα ελληνικά νοσοκομεία στις μέρες μας. Ατελείωτες λίστες αναμονής για χειρουργεία σε διάφορα νοσοκομεία, με τους ασθενείς να αναγκάζονται να διακινδυνεύουν την υγεία τους περιμένοντας ή να ξοδεύουν μικρές περιουσίες σε ιδιωτικές δομές υγείας.
Και βασική αιτία αυτού του φαινόμενου δεν είναι άλλη από την τεχνητή υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας (προς το συμφέρον των ιδιωτών κλινικαρχών) και οι χαμηλές αποδοχές των ιατρών, που προτιμούν πλέον να κατευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα ή να εργαστούν στο εξωτερικό.