Τσιόδρας: Οι τρεις «χρυσοί» κανόνες για άνοιγμα τουρισμού
Ο καθηγητής υπογράμμισε συγκεκριμένα σημεία πάνω στα οποία θα πρέπει να πατήσει ο τομέαςΣτο μείζον θέμα του τουρισμού, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αποτελεί κύρια πηγή εσόδων για τη χώρα μας, αναφέρθηκε διεξοδικά, κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Όπως είπε, παρόλο που δεν φαντάζει πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, βασικοί κανόνες ήδη συζητούνται, αλλά τίποτα δεν έχει αποφασιστεί. Ο κ. Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε για άνοιγμα τουρισμού από το εξωτερικό αυτή τη στιγμή, «αλλά οπωσδήποτε γίνονται κάποιες διεργασίες και κάποιες συζητήσεις με ποιους υγειονομικούς κανόνες θα μπορούσε να επαναλειτουργήσει ο τουρισμός στην πατρίδα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».
Ο επικεφαλής του εκπροσώπου Υγείας στην ενημέρωση για τον νέο κορωνοϊό εκτίμησε πως ο τουρισμός θα γίνεται μόνο με συγκεκριμένους κανόνες και ανέφερε πως η επιτροπή επιστημόνων, αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες και κράτη βρίσκονται σε διαβούλευση για το ζήτημα. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε τρεις κανόνες-προϋποθέσεις, προκειμένου να ανολιξει εκ νέου ο τουρισμός.
Εκτίμησε πως ακόμα και διαδικασίες εσωτερικού τουρισμού και όχι μόνο εξωτερικού μπορεί να υποβάλλονται σε κάποιες απαγορεύσεις. «Μπορούμε να σκεφτόμαστε σταδιακά τον εσωτερικό τουρισμό, αλλά όχι χωρίς την τήρηση κανόνων υγιεινής» υπογράμμισε.
Σωτήρης Τσιόδρας: Οι τρεις κανόνες του τουρισμού
1) θα έχουν σχέση με τον εργαστηριακό έλεγχο, «ιδιαίτερα αν έχουμε έναν εργαστηριακό έλεγχο που μπορεί να γίνει γρήγορα και να εξασφαλίσει ότι κάποιος δεν είναι φορέας της νόσου, όταν ταξιδεύει ή έχει περάσει τη νόσο, αν υπάρχει ένα αξιόπιστο αντίσωμα.
2) Σίγουρα η μετακίνηση θα γίνεται με κανόνες υγιεινής που θα αφορούν τη χρήση μάσκας και με μέτρα αντιμετώπισης κάποιου πιθανού περιστατικού στα μέσα μεταφοράς
3) Οι κανόνες θα εφαρμόζονται με σκοπό να προστατευτούν οι ομάδες αυξημένου κινδύνου. «Δεν θα ρισκάρουμε σε μια περίοδο που μπορεί να κυκλοφορεί ακόμη ο ιός -καθώς δεν είμαστε σίγουροι πως μπορεί η ζέστη να επηρεάσει την κυκλοφορία του- τη μεταφορά του σε ένα εξοχικό ή σε ένα σπίτι, στο οποίο μένουν οι γονείς μας ή άνθρωποι με αυξημένο κίνδυνο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κορονοϊός: Αεροπορική εταιρεία απολύει 1000 εργαζομένους για να «επιβιώσει»
«Όλα αυτά» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, «πρέπει κανείς να τα βάλει σε ένα ενδεχόμενο σχέδιο ή πλάνο σε ό,τι αφορά στην επαναφορά του τουρισμού και να τα σκεφτεί κανονικά».
Σχετικά με το αν θα ταξιδεύει κανείς με αεροπλάνο ή πλωτό μέσο και πού εξασφαλίζεται η μεγαλύτερη αραίωση των επιβατών, τόνισε ότι παντού θα χρειάζεται η προσοχή όσον αφορά στη χρήση μέτρων υγιεινής και η τήρηση των αποστάσεων.
Η Επιτροπή, σημείωσε, σιγά-σιγά συμφωνεί με το ένα γενικότερο σετ κανόνων, ωστόσο το κύριο ζήτημα είναι ποια θα είναι η επιδημιολογική εικόνα της νόσου στη χώρα μας και σε άλλες χώρες και αν θα μπορεί να εξασφαλιστεί αυτή η ασφάλεια, μιας και η παγκόσμια διασπορά του ιού προήλθε από εισαγόμενα κρούσματα.