Τσιόδρας: 15 νέα κρούσματα, ένας νέος θάνατος
Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα και έναν καταγεγραμμένο θάνατο το τελευταίο 24ωρο. Συνολικά από τον νέο ιό έχουν προσβληθεί 2.678 συμπολίτες μας και 148 έχουν χάση τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 33 άτομα, ενώ έχουν πάρει...Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην καθημερινή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, ανακοίνωσε 15 νέα κρούσματα και έναν καταγεγραμμένο θάνατο το τελευταίο 24ωρο.
Συνολικά από τον νέο ιό έχουν προσβληθεί 2.678 συμπολίτες μας και 148 έχουν χάση τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 33 άτομα, ενώ έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ και έχουν γίνει καλά 85 ασθενείς.
603 κρούσματα σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.340 με ήδη γνωστό κρούσμα. 33 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 67 έτη και 8 εξ αυτών να είναι γυναίκες (σ.σ. οι υπόλοιποι άνδρες).
Το 97% των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι άνω των 70 ετών.
Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε σε νέα επιστημονικά δεδομένα, τονίζοντας πως είναι “πολύ απίθανο” να κυκλοφορούσε ο κορονοϊός στον κόσμο πολύ πριν την καταγραφή των πρώτων κρουσμάτων, δηλαδή πριν τα τέλη του 2019.
Ακόμη σημείωσε ότι οι περισσότερες μεταλλάξεις (σ.σ. πάνω από 200) του ιού καταγράφηκαν εκεί που υπήρξαν τα περισσότερα κρούσματα. Η επιδημία ξεκινά από πολλούς «ασθενείς μηδέν». Ο ιός εισήλθε για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο πολλές φορές, από πολλούς ασθενείς.
«Τα επιστημονικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τη θεωρία συνωμοσίας ότι κατασκευάσθηκε σε εργαστήριο. Σε κάποιες περιοχές του ιού έχουμε μικρό αριθμό μεταλλάξεων, αυτές οι περιοχές που μένουν σταθερές πρέπει να μελετηθούν περισσότερο για να βρούμε εμβόλιο ή φάρμακο», τόνισε.
Ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε δημοσίευση στο Sciense για εμβόλιο σε πειραματόζωα. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο, είπε.
Ένα από τα εμβόλια, που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματοζώων και η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sciense, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης στον κόσμο.
Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα, υποψήφια εμβόλια. Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους.
Τα οποία αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορονοϊών.Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με την μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες.
Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους”.