Σε απόλυτη σύμπνοια με τις πεποιθήσεις Μητσοτάκη για φίμωση του διαδικτύου, φαίνεται πως βρίσκεται ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης, αφού κι εκείνος με τη σειρά του υποστήριξε το αναχρονιστικό αφήγημα πως η ελεύθερη διακίνηση ιδεών… απειλεί τις… δημοκρατίες μας!
Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο και συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, της Πρωτοβουλίας για την Κυβερνοασφάλεια του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και του Ινστιτούτου για την προώθηση της Τεχνολογίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, ο Αμερικανός Πρέσβης απηύθυνε χαιρετισμό που περιείχε σαφές μήνυμα για το μέλλον της ελευθερίας του διαδικτύου.
Ο Τζορτζ Τσούνης δήλωσε πως «βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της πάλης μεταξύ των δημοκρατικών αξιών και των φωνών της τυραννίας και του αυταρχισμού» και ότι «πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να βεβαιωθούμε ότι επιλέγουμε σωστά, επιλέγουμε τη δημοκρατία», προσθέτοντας ότι η Ελλάδα είναι πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας.
Ορμώμενος από το θέμα του Ουκρανικού, ο πρέσβης είπε πως «η ρωσική παραπληροφόρηση έχει αναπτυχθεί για να διαδώσει ψέματα σχετικά με την εισβολή και να συγκαλύψει τις φρικαλεότητες στα τρομερά εγκλήματα πολέμου». Και πάνω σε αυτό πρόσθεσε πως είναι επιτακτική ανάγκη ΗΠΑ και Ελλάδας, ως θεματοφύλακες της δημοκρατίας, να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση των ψεμάτων, της παραπληροφόρησης και την προστασία των δημοκρατικών τους ιδανικών.
Και κάπου εκεί ήρθε η αναφορά στο διαδίκτυο, για το οποίο ο Τσούνης δήλωσε πως μπορεί να προωθεί τον διάλογο των πολιτών και την ανεκτικότητα, άλλα επίσης ενισχύει τις προκαταλήψεις, την διάδοση της παραπληροφόρησης και της πρόκλησης σύγχυσης «που απειλεί τον ιστό των κοινωνιών μας».
«Η παραπληροφόρηση αναδεικνύεται ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοκρατίες μας», είπε ο Τζορτζ Τσούνης, θυμίζοντας κατά γράμμα τις επανειλημμένες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Και εύλογα δημιουργείται ένας προβληματισμός, για το πόσο ταυτισμένες είναι οι πολιτικές των δύο ανδρών.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός σε μια σειρά δηλώσεων που έχει κάνει κατά καιρούς, έχει κηρύξει τον πόλεμο στην ελευθερία των social media. Ανάμεσα σε άλλα, έχει αναφερθεί στο θέμα μιλώντας για «απειλή στην δημοκρατία», για «δημιουργία στεγανών», για «τοξικότητα», για «διαβρωτικά μέσα», για «πόλωση του δημόσιου λόγου που δημιουργεί έναν πύργο της Βαβέλ», και για ανάγκη «μετασχηματισμού» και «ρύθμισης του ψηφιακού οικοσυστήματος» σε συνεργασία με «μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας».
Τώρα, το πώς η ανεμπόδιστη και ανεξάρτητη ενημέρωση μπορεί να αποδειχθεί… κίνδυνος για τις δημοκρατίες, ενώ μια χειραγωγούμενη ενημέρωση είναι προϊόν διαφύλαξης της δημοκρατίας, μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζορτζ Τσούνης το αντιλαμβάνονται.
Δημοκρατία χωρίς ελευθερία λόγου δεν υφίσταται
Ιστορία γνωρίζει ο κόσμος, και η ιστορία δεν ψεύδεται ποτέ. Το σήμα κατατεθέν όλων ανεξαιρέτως των απολυταρχικών καθεστώτων, ήταν το μπλοκάρισμα της πρόσβασης στην πληροφορία, η δαιμονοποίηση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών και η χειραγωγούμενη ενημέρωση. Ειδικά στο τελευταίο, η χώρα μας κάνει ήδη πρωταθλητισμό, σύμφωνα με τις διεθνείς εκθέσεις και τις προειδοποιήσεις από τα διεθνή παρατηρητήρια ελευθερίας του Τύπου.
Μόνο μια πατερναλιστική και αντιλαϊκή «δημοκρατία», μπορεί να προκαταλαμβάνει πως οι πολίτες δεν διαθέτουν τον δείκτη νοημοσύνης για να φιλτράρουν μόνοι τους τις πληροφορίες που δέχονται. Απόψεις σαν του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τζορτζ Τσούνη, μοιάζουν να αγνοούν τη δυνατότητα του ανθρώπου για κριτική σκέψη. Δηλαδή την ικανότητα να διακρίνει το αληθές από το ψέμα, το ωφέλιμο από το «τοξικό».
Ο ελεύθερος δημόσιος λόγος χωρίς αγκύλες, εισαγωγικά και «αστυνομίες» ορθότητας, ήταν και είναι θεμελιώδες γνώρισμα για κάθε δημοκρατία που αξιώνει να ονομάζεται δημοκρατία.
Η δημοκρατία δεν έχει ανάγκη από «προστάτες», ακριβώς γιατί είναι πολίτευμα που απορρέει από την ελευθερία λόγου, έκφρασης, ψήφου, ενημέρωσης και πολίτευσης. Η ίδια η ζύμωση που γίνεται σε κάθε μέσο δημόσιου λόγου (δια ζώσης ή ψηφιακό) είναι αυτή που προάγει την εξέλιξη και την επιβίωση μιας δημοκρατίας. Αν παύσει να υπάρχει αυτή η δημόσια αλληλεπίδραση, τότε αυτοί που προσποιούνται τους «θεματοφύλακες» της δημοκρατίας, θα απομείνουν χωρίς… θέμα.